פעוטות רבים סובלים מכאבי בטן ומתופעות לוואי שונות של מערכת העיכול. אחת מדרכי המניעה האפקטיביות היא השימוש בפרוביוטיקה. מהם הזנים האפקטיביים, האם הכמות קובעת ואיך משתמשים?

פעוטות רבים סובלים מכאבי בטן ומתופעות לוואי של מערכת העיכול עקב שינויים שונים. לאחר הלידה, מערכת העיכול של היילוד איננה מבוססת מספיק ואצל הרבה מהתינוקות, בעיקר בנות אך גם בנים, מתחילה תופעת הגזים, או בשמה המקצועי- קוליק (Colic).

במהלך הינקות עם השינויים בהזנה ובמעבר מחלב אם לפורמולות או במעבר מחלב אם ומתחליפיו למזון מוצק- שוב מתעוררת בקרב הרבה פעוטות התופעה במערכת העיכול של עצירות וגזים.

בתהליך הגמילה מחיתולים גם אז פעוטות רבים סובלים מהפרעות במערכת העיכול- ובשלב זה בעיקר מעצירות עקב הפחד מהטלת הצרכים לשירותים, התאפקויות, מעברים בין מקומות.

מחלה נוספת שמאפיינת הרבה מהפעוטות הינה הגסטרואיטנטריטיס (או במילים פשוטות- שלשול). השלשול נובע ממספר סיבות ומהווה איום עקב סכנה של התייבשות ליילוד- איבוד נוזלים ומינראלים חיוניים. תופעה זו מאפיינת ילדים בעונות מעבר עקב וירוסים או טפילים שונים עקב תזונה לא מאוזנת, הדבקות דרך הרוק והפה בין ילדים בגן וכד'...

כל התופעות שתיארתי, המאפיינות מאוד את גילאי הינקות עד הילדות, הינן תופעות המשויכות למערכת העיכול. התמיכה בריפוי ובמניעה של מצבים ידועים אלו הינה, אם כך, חיזוק מערכת העיכול. עידוד הבשלתה בגיל הינקות, מניעת עצירות בשלבי המעבר וקיצור משך השלשול בזמן מחלה.

 

הרבה מדברים היום על פרוביוטיקה, "החיידקים הטובים שמעוררים קסמים"... אבל מה זה בעצם? מה היתרונות? מה הם יכולים להציע לנו? חשוב להגדיר במדויק את התשובות לשאלות הללו ואולי גם אתם תדעו לנצל אותם טוב יותר בפעם הבאה.

פרוביוטיקה משמעותה: פרו=בעד, ביוטיקה=חיים וביחד: בעד החיים. ואכן התפקיד של החיידקים הללו הנו לעודד חיים. מיקומם המדויק של החיידקים נמצא במערכת העיכול במעי הגס. (באיבר לימפתי הנקרא GALT). רוב החיידקים בגוף (ואנחנו מארחים הרבה סוגי חיידקים) משגשגים באיבר זה.

 

בגוף שלושה סוגי חיידקים:

פתוגנים- אלו הם החיידקים המזיקים לנו.

שפירים- חיידקים שלא מזיקים ולא תורמים. פשוט נמצאים במערכת הגוף שלנו.

פרוביוטים- חיידקים חיוביים המשגשגים בגופנו ותורמים לבריאות בתחומים שונים.

כל סוגי החיידקים הללו נמצאים באופן טבעי בגופנו בתוך פלורה מיקרוביאלית. הפטנט החשוב הוא לשמור על יחס נכון ביניהם. כמה שיותר חיידקים פרוביוטים בגוף- יתרמו למצב בו חיידקים פתוגנים – מזיקים ונושאי מחלות, לא יצליחו לתפוס אתרי קשירה (מקומות בהם ישגשגו) וישגשגו פחות. (יהיה פחות מקום לחיידקים "הרעים").

 

מזונם של החיידקים במעי- נקרא פרה ביוטיקה. פרה=לפני, ביוטיקה=חיים, ז"א המזון לשגשוג, מחייה ולעבודה. גם החיידקים, כמו בני האדם זקוקים לתזונה ייחודית להם, שבלעדיה לא יתפקדו בצורה יעילה לאורך זמן. פרה ביוטיקה היא למעשה "תיק האוכל" שהחיידק לוקח עימו "אל העבודה" ומבוססת על סיבים תזונתיים ייחודיים המזינים את החיידק ומאפשרים לו לפעול ביעילות המקסימאלית.

במצבי לחץ, סטרס, מחלות, חוסר שינה לטווח ארוך, תזונה לקויה, שימוש בתרופות, שימוש באנטיביוטיקה- נוצר מצב בו הגוף מייצר פחות חיידקים פרוביוטים, והחיידקים הפתוגנים (המזיקים) מתרבים על חשבון הטובים ופוגעים בבריאות הגוף.

כפי שנאמר, החיידקים נמצאים אצלנו באופן טבעי בגוף, אולם ניתן למצוא אותם גם במזון (יוגורט ומוצרי חלב למשל) בתכשירים שונים של חברות שונות. ניתן להשיג את תוספת החיידקים בכמוסות או באבקה המוצעים בעיקר לילדים או למבוגרים המתקשים בבליעה. במצבים פתוגנים (מחלות לסוגיהן) או במצב בו תרצו לשמור על בריאות שלמה - ניתן לשקול צריכת תוספת מחיידקים אלו לפי הצורך.

 

מחקרים מדברים על תרומה של חיידקים פרוביוטים לחסרים תזונתיים, שהרי החיידקים, בין השאר מסייעים ביצור ויטמינים מסוימים במערכת העיכול וכן בספיגת ויטמינים ומינראלים שונים מהמזון.

בנוסף, נודעה ונבחנה תרומתם של החיידקים בטיפול במחלות עור שונות כמו אטופיק דרמטיטיס המוכרת גם בשם אסטמה של העור התוקפת בעיקר פעוטות וילדים, בטיפול במחלות עיכול כמו IBD, תסמונת המעי הרגיז, מחלות כרון וקוליטיס, גזים מרובים, ריח רע מהפה, עצירות, כאבי בטן לא מוסברים, נפיחות בבטן, השמנה ועוד ועוד.

התוויה מוכרת נוספת היא שימוש בפרוביוטיקה בעת שימוש באנטיביוטיקות למיניהן, שהרי אנטיביוטיקה- קוטלת את כל החיידקים בגוף ללא אבחנה ביניהם והפרוביוטיקה משלימה את האיזון חזרה של הפלורה הטבעית. התוויה זו חשובה בעיקר בעונת המעבר והחורף – בה השימוש באנטיביוטיקה נפוץ ביותר.

 

חשוב לזכור, חיידקים הם חיידקים הם חיידקים! באשר הם חיידקים הם מתרבים, משגשגים, תופסים אתרי קשירה שונים בגוף ועלולים לעבור שינויים גנטיים בתוך הגוף שלנו או אפילו עוד באריזה בקופסה שלהם.

יש לוודא היטב כי היצרן מוכר!

לא כל יצרן יכול להתמודד עם ייצור ואריזה של חיידקים בכמוסות או באבקה. יש לוודא כי מאחורי המוצר שאתם רוכשים עומדת חברת תרופות עם תקני איכות מחמירים שהרי הפיקוח היום על תחום תוספי התזונה הוא לקוי- ולכן חשוב לוודא לפחות שהיצרן מהימן.

בדקו היכן יוצרו – האם יוצרו בישראל או שיובאו מחו"ל. אם יובאו ודאו מהיכן ובאיזה תנאי הובלה עמדו שכן חיידקים לא שורדים בטמפרטורות גבוהות והם עלולים להגיע לכמוסה כאשר הם לא פעילים.

באיזה תנאי קירור וטמפרטורה יוצרו ועמדו (חיידקים מתים בחום) - לכל זן חיידקים טמפרטורת יצור מומלצת. יש להקפיד על מזג האוויר ביום יצור החיידקים שוב, מאחר והם לא שורדים בחום. ביום חם מאוד לדוגמה- לא כדאי לייצר את המוצר במפעל. בנוסף יש לוודא באילו תנאים עמד המוצר על המדף בבית המרקחת ומהי איכות קירור המקום.

תוקף ותפוגה - תוקף חיידקים פרוביוטים הוא כשנה. מעבר לזה הכמוסה לא תהיה פעילה ולכן גם לא יעילה. יש לשים לב שעל המוצר שאתם רוכשים רשום מספר החיידקים הפעילים בו ולוודא שזהו המספר של החיידקים הפעילים גם ביום פתיחת האריזה.

שרידות המעבר בחומציות הקיבה (שהרי תפקידם רק בהמשך- במורד המעי) – השרידות מתאפשרת בזכות ציפוי הכמוסה. ציפוי לא איכותי מספיק יפגום בהגעת החיידקים לאתר היעד שלהם במעי והם יתפרקו ויוחמצו בקיבה.

 

כיצד לבחור ולוודא את התאמת זני החיידקים לילדים ובכלל

ישנם מוצרים עם חיידקים המותאמים בכמותם ובזנם הייעודיים לילדים ופגים וכאלה למבוגרים. בעת בחירת תכשיר פרוביוטי יש לבדוק האם על גבי המוצר מצוינים זן החיידק ותת הזנים באמצעות מספור או כיתוב מדויק, לדוגמה: Bifidobacterium Lactis BB12. חידקי LGG המוספים בעיקר במזון הוכחו כמשפרים את מערכת החיסון, יעילים בהתמודדות הגוף בזיהומים ומסייעים בהתמודדו עם מחלות אוטואימוניות. כנ"ל חיידקי הביפידוס שהוכחו כיעילים לשיפור פעילות המעיים וכמסיעים בספיגה טובה יותר של מינרלים וויטמינים מהמזון. יש לקחת בחשבון את התווית מתן הפרוביוטקיה ואת גיל המשתמש בה כדי להתאים את הטיפול המתאים ביותר עבורו.

 

כמות החיידקים בכמוסה- יש לזכור ולא לשכוח שלא כמות החיידקים קובעת את יעילותם, יכולת הישרדותם ואיכותם. נתון זה מהותי בבחירת התכשיר. 3 מיליארד חיידקים איכותיים יכולים להיות יעילים יותר מעשרה מיליארד חיידקים מזן מסחרי מסוים. זאת לא הכמות שחשובה- אלא האיכות!

 

להלן שני זני חיידקים אשר נבדקו במחקרים קליניים ונמצאו אפקטיביים בקרב פעוטות. הצריכה שלהם היא באבקה מהולה בנוזל.

ביביפידובקטריום BB12

מצויים בכמויות גבוהות במעי האדם. מסייעים במניעת התפתחות פתוגנים, פטריות ושמרים. בנוסף חיוניים לסינתזה ולספיגת ויטמינים. בנוסף ידוע כמסייע נגד סוגי אלרגיות שונות ביניהן גם אטופיק דרמטיטיס ("אסטמה של העור"). הביבידובקטריום ידוע ביכולתו בהפחתת ובקיצור משך השלשול וכן במניעה של חלק מתופעות הלוואי של האנטיביוטיקה.

 

סטרפטוקוקוס תרמופילוס TH4

נמצא באופן טבעי במוצרי חלב אולם בכמות קטנה יחסית. מייצרים חומר נוגד חמצון טבעי, חיוני להקלה בעיכול מוצרי חלב ולכן מסייע לילדים עם רגישות ללקטוז. מפחית התפתחות ושגשוג חיידקים כמו למשל שיגלה, סלמונלה ואי קולי. מחקרים מראים כי חיידק זה משתתף ביצירת ציטוקינים, המסייעים לוויסות פעילות ההגנה החיסונית ומקל על שלשול הנגרם מוירוס הרוטה אצל פעוטות.

 

 

על הכותבת:
רוני גוטליב,
דיאטנית קליניתBs.c Nutrition  
מנהלת מחלקת הסברה רפואית בחברת פלוריש
http://floris.co.il/

 


עוד באותו נושא

הליכה

תינוק מתחיל ללכת בסביבות גיל 14 חודשים. מבחינה רגשית שלב זה מסמל את עצמאותו, הוא יכול ללכת כמונו "המבוגרים" ולהשיג את מבוקשו

מניעה וטיפול בכינים

תופעת הכינים, המוכרת להורים רבים, בהן הכינים גורמות לגירוד בעור הקרקפת, הינה מדבקת מאוד ...

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!

הורים לילדים – מה אתם מחפשים?