יום כיפור בפתח והחששות מפני הצום כבר בעיצומם. במהלך הצום עובר הגוף תהליכים גופניים הגורמים לכאבי ראש, סחרחורות, רגזנות וחולשה. אז מה עושים? הנה כמה טיפים.

לקראת כיפור: טיפים כיצד לעבור את הצום בשלום

הנה מספר טיפים שיעזרו לעבור את הצום בקלות:

 

לפני הצום:

  • במהלך כל היום שלפני הצום מומלץ להרבות בשתייה. חשוב להתחיל את הצום עם משק נוזלים מכובד ולזכור שהסכנה הגדולה בצום היא התייבשות.
  • כדאי להימנע מצריכה של קפאין ותאפילין, חומרים המצויים בקפה, בשוקו ובקולה. חומרים אלו גורמים ליציאה מוגברת של נוזלים מהגוף ולכן מומלץ להמעיט בצריכתם ביום שלפני הצום וביום הצום עצמו.
  • רצוי לאכול מזון שאינו מכיל כמות מלח גדולה וסוכר מזוקק. כמו כן, לא מומלץ לאכול מזון חריף או מתובל ורטבים מוכנים ותעשייתיים.
  • מומלץ לאכול פחמימות מורכבות כמו לחם מלא, אורז מלא, תפו"א מתוק בקליפתו וכן מקור חלבוני, כמו דג, עוף או סויה. ניתן להוסיף ירקות ירוקים, כמו אפונה ירוקה, חסה , ברוקולי, כרוב ועוד ורצוי לאכול ירקות כתומים: גזר, דלעת, דלורית.
  • במהלך הארוחה רצוי לשתות תה צמחים או מים. למניעת צימאון ניתן להוסיף לתפריט שום, קישוא, מלפפון ודלעת.

 

במהלך הצום:

תנאי עומס החום השורר בימים אלו גורמים לאיבוד נוזלים, לכן לא רצוי להיחשף לשמש אלא לשהות במקומות קרירים ולהמעיט בפעילות גופנית ומאמצת.

 

לאחר הצום:

מיד לאחר הצום רצוי להתחיל עם כוס מים (עדיף ממותקת) ולאכול מזון קל מפחמימות מורכבות כמו עוגיה או פרוסת לחם מלא. לאחר כ-30 דקות מומלץ לאכול ארוחה המשלבת חלבון וירקות. למשל, דג או עוף וירקות מבושלים.

 

צום מועיל! 

 

 

על הכותבת:
מרגלית שילה,
מנהלת מערך רפואה משלימה בלאומית שירותי בריאות

 


עוד באותו נושא

אלרגיה

האביב מוציא חלק מאיתנו לטייל בכיף בגליל. ואולם יש כאלה, שהגליל היחיד אליו יגיעו באביב הוא נייר-הטואלט...

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!