במצבי חוסר וודאות ולחץ, להורים יש תפקיד מרכזי בהרגעת הילדים, שמפרשים את המציאות דרך עיניהם והתגובות שלהם. אז איך מדברים עם הילדים על וירוס הקורונה בצורה שתפחית חרדה ותעניק כוח להתמודד?
בעקבות התפשטות מגפת הקורונה בעולם ובארץ, וההנחיה של משרד הבריאות לאנשים רבים להיכנס לבידוד, עלולים לעלות אצל הילדים כמו גם אצל המבוגרים חששות רבים.
במצבים של חוסר וודאות ולחץ, לכם ההורים יש תפקיד מרכזי בהרגעת הילדים. הילדים מפרשים את המציאות דרך העיניים שלכם והתגובה שלכם למתרחש. לכן, חשוב לקיים עם הילדים שיח פתוח ומאפשר סביב התפשטות וירוס הקורונה, על מנת לעשות סדר במידע ובבליל השמועות, להפחית חרדה ולהגביר כוחות התמודדות וחוסן.
אז איך מדברים עם הילדים על וירוס הקורונה?
1. יש ליצור בבית אווירה של שיתוף, אין סודות, מותר לדבר על הנושא ולשאול כל שאלה. אם ההורים מסתודדים ביניהם או מכבים את החדשות ומעבירים ערוץ כשהילדים מתקרבים, הילדים מבינים שקורה משהו מסוכן שמסתירים מהם.
2. נסו לשמור על שגרה. השגרה מקנה לילדים בטחון. הקפידו לשמור על הרגלים קבועים, זמני ארוחות ושינה. אם אף אחד מבני משפחתכם לא בבידוד אין צורך לשנות את ההתנהלות היום יומית שלכם.
3. צרו הזדמנויות בהן הילדים יוכלו לשתף אתכם במחשבותיהם ובשאלותיהם. למדו את הילדים שלא כל מה ששומעים ברחוב או כתוב ברשתות הוא נכון, ושהדבר הכי טוב זה תמיד לשאול את ההורים.
4. הגבילו את החשיפה של הילדים למהדורות החדשות העלולות לייצר חרדה מיותרת. בתקופות אלה קיימת הצפה במידע חוזר ולעיתים לא מדויק, הימנעו מחשיפת יתר של הילד לשידורים ולדיונים המתקיימים בהם. הדבר חשוב במיוחד בגילאי גן ובי"ס יסודי. בגילאים בוגרים יותר, רצוי לתווך עבור הילדים את המידע אליו הם נחשפים. התאימו את המידע לרמת הבנתו של הילד - חשוב לעשות סדר בעובדות, לשאול את הילדים מה הם יודעים, ולתקן עיוותי חשיבה. ספרו להם רק את האמת באופן פשוט ומרגיע, מבלי להרחיב בפרטים. תנו לילד מידע והסבר על כך שיש נגיף ושמו קורונה, וכי מדינת ישראל נוקטת באמצעים כדי לשמור על כולנו בריאים ("הקורונה היא נגיף מדבק מאוד שיעול וחום, והיא חולפת מעצמה, דומה לשפעת. הרוב המוחלט מחלים מהמחלה, תופעות המחלה בד"כ קלות במקרים של סיבוך ניתן בד"כ לסייע רפואית).
5. השתמשו בהזדמנות לחזק ולהגביר את תחושת השליטה והמסוגלות של ילדכם. למדו אותם כיצד יוכלו לשמור על עצמם ועל סביבתם בכך שיקפידו על היגיינה, למשל לכסות את הפה ואת האף בעת עיטוש או שיעול למטפחת חד פעמית או למרפק מכופף, רחיצת הידיים עם סבון לפני אכילה ולאחר שימוש בשירותים.
6. היו מודעים לתגובות שלכם לאירוע, ילדים לומדים כיצד להגיב למצב על ידי צפייה במבוגרים בסביבתם. מצאו דרך להוריד את רמת הלחץ והמתח שלכם (למשל, תרגיל נשימה, שיתוף עם בת/בן זוג וקבלת תמיכה). הילדים יזהו את רמת המתח שלכם, ויגיבו בהתאם.
במידה והמשפחה נדרשת לשהות בבידוד:
בעקבות התפשטות נגיף הקורונה, הורים וילדים רבים מוצאים עצמם נאלצים לשהות בבידוד ביתי, לעיתים רק ההורים ולעיתים כל המשפחה. הצורך בבידוד ביתי מעורר מגוון של רגשות אצל הילדים ואצל ההורים.
מה להסביר לילדים על בידוד ביתי כתוצאה מוירוס הקורונה?
* חשוב להסביר לילדים מדוע עליהם לשהות בבידוד ולתת מידע מפחית חרדה ("כדי למנוע התפשטות של המחלה משרד הבריאות נוקט אמצעי זהירות רבים. רוב האנשים הנמצאים בבידוד אינם חולים בקורונה, אבל כיוון שלוקח זמן מרגע ההדבקות ועד הופעת סימני המחלה כולנו מעדיפים לא לקחת סיכון מיותר, לשמור על עצמנו ולמנוע הדבקה של אחרים").
* כל רגש הוא רלבנטי ולגיטימי, כעס – דברו עם הילדים על הרגשות השונים העולים סביב הצורך להישאר בבידוד דאגה, עצב, שמחה, התרגשות ועוד. נסו לגלות סבלנות והבנה למצב אליו נקלעה משפחתכם ולשדר מסרים אופטימיים ומחזקים.
* נסו ככל שניתן לבנות עם ילדיכם שגרת יום גם בתוך הבידוד. חלוקת זמן בין משימות שנדרשים לעשות לבין זמן פנוי. ניתן לעשות עם הילדים מגוון פעילויות (גם מאחורי דלת סגורה אם הבידוד הוא של בני נוער), אפשר להאזין למוסיקה, ולעסוק בפעילות גופנית. יש הרבה דברים שאפשר לעשות בתוך הבית כמו לרקוד, לקפוץ בחבל, לקלוע לסל עם כדור רך, להתמסר עם בלון מתנפח ועוד. מצאו תעסוקה מהנה עבור הילדים: משחקי קופסה, ציור, יצירה, קריאת ספרים.
* ניתן לתרגל עם הילדים תרגילי נשימה ודמיון מודרך, אשר קיימים באינטרנט. ניתן להתחבר לתרגילי למידה מרחוק של משרד החינוך.
שיעבור במהירות ושנהיה בריאים!
על הכותבת:
דורית חרמון- הנחיית צוותי חינוך והורים
https://www.facebook.com/groups/1490449927778990/
עוד באותו נושא
האם גם הילד שלכם מסתובב עם נזלת מתמדת, עיניים אדומות, גרד ושיעול טורדני מבלי לקבל טיפול?
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...