בחירת המזון המתאים לתינוק בכל שלב מגיל אפס. איך בוחרים את תחליף החלב העדיף? מתי מתחילים לתת דייסה ואיזה סוג? ועוד שאלות חשובות בכתבה שלפניכם.

המלצות כל ארגוני הבריאות, כולל משרד הבריאות, הן הנקה מלאה בחצי השנה הראשונה. כשהנקה אינה מתאפשרת יש לעבור לתחליף חלב.

 

בחירת תחליף החלב המתאים

הבסיס להחלטה לגבי איזה תחליף חלב לבחור הוא ההתאמה של תחליף החלב לכל שלב ושלב בהתפתחות התינוק. מכאן נגזרים כל הקריטריונים.

חלב אם נחשב הבסיס לפיו ארגוני הבריאות קובעים את המלצותיהם. חלב אם טבעי משתנה במהלך ההנקה ומתאים את עצמו לצרכים התזונתיים המשתנים של התינוק המתפתח. באותו אופן, חשוב לוודא שגם תחליף החלב שבוחרים עבור התינוק יספק את הצרכים התזונתיים המיוחדים לכל אחד משלבי ההתפתחות העיקריים שלו. ככל שהתאמת התחליף תהייה מדוייקת יותר, כך תוכלו להיות משוכנעים שילדכם מקבל בדיוק את מה שצריך.

 

בחצי שנת החיים הראשונה

כלומר מגיל 0-6 חודשים מתפתחות מערכות חשובות בגוף התינוק. חלק מהמערכות המתפתחות באופן מואץ בגיל זה הן המוח ומערכת הראייה. לשם כך זקוק התינוק לרכיבי תזונה המסייעים להתפתחות זו. אחד מהרכיבים החשובים ביותר להתפתחות תקינה של המוח הראייה הוא מרכיב ה-LC-PUFA . LC-PUFA הוא מרכיב שומני הקיים בחלב אם ושיש לו חשיבות עצומה בהתפתחות המוח ומערכת הראייה של התינוק. מתברר עוד כי גוף התינוק בחודשי חייו הראשונים אינו מסוגל לייצר את מרכיב ה- LC-PUFA באופן יעיל (זו כנראה אחת הסיבות לכך שהוא קיים בחלב אם).

מחקרים רבים שפורסמו בספרות המקצועית הראו כי לתינוקות יונקי חלב אם שקיבלו את ה-LC-PUFA בחלב אמם היתה חדות ראייה טובה יותר ותוצאות גבוהות יותר במבחני התפתחות שכליים בהשוואה לתינוקות שהוזנו בתחליפי חלב אם ללא התוספת. לכן המליצו ארגוני בריאות, ובראשם ארגון הבריאות העולמי, על הוספת LC-PUFA לתחליפי חלב אם.

בשל חשיבותו הרבה של מרכיב ה- LC-PUFA בהתפתחות התינוק, ממליצים היום אף שנשים מיניקות יקבלו LC-PUFA במזונן כדי שהחלב שלהן יכיל כמויות גבוהות של המרכיב הנ"ל.

 

שמן הבטאפול

חלב אם מכיל הרכב שמנים במבנה יחודי המונע היווצרות אבני צואה הגורמות לגזים ועצירות.

חשוב בזמן המעבר מהנקה לתמ‘ל שהתינוק יקבל תמ‘ל המכיל את הרכיב השומני הייחודי שקרוי שמן בטאפול, שמן זה מחקה את המבנה השומני של חלב אם ומאפשר לתינוק המשך עיכול קל כמו בהנקה.

 

מגיל חצי שנה

סביב גיל חצי שנה עולות הדרישות התזונתיות של תינוקכם. קצב הגדילה שלו מהיר, הוא גדול יותר, ולכן זקוק ליותר. מערכת השרירים והשלד מתפתחת והוא פעיל יותר כעת: הוא יושב, מתהפך, נע ביתר חופשיות.

חידוש נוסף שמאפיין תקופה זו הוא שהתינוק מתחיל לטעום דברים נוספים ולא רק חלב אם או תחליף חלב אם. בגיל חצי שנה מזונות הגמילה (המזונות המוצקים) אינם עשירים בחלבון וסידן. התינוק מתחיל בדרך כלל לאכול פירות וירקות. על פי המלצות משרד הבריאות מזונות עשירים בחלבון וסידן כמו מוצרי חלב וחלב אינם מומלצים עד גיל שנה כלומר, מחד, בגלל שמערכות רבות מתפתחות וגדלות כמו מערכת השרירים והשלד, והתינוק פעיל יותר ובגלל קצב הגדילה המהיר- צרכיו התזונתיים לחלבון ולסידן עולים.

ומאידך, התינוק לא מקבל מהמזונות המוצקים חלבון וסידן באיכות ובכמות טובה.

זאת אומרת שהמקור העיקרי לחלבון וסידן מהווה תחליף החלב שלכם. וחשוב שתחליף החלב יכיל חלבון וסידן מאיכות טובה והנספגים היטב בגוף, ובכמות גבוהה יותר מהתחליף הראשוני.

(כלומר במעבר משלב 1 לשלב 2 – יש לשים לב כי תכולת הרכיבים עולה )

 

אך דבר נוסף מאפיין קבוצת גיל זו: הפעוט נמצא שעות ארוכות מחוץ לבית, בגן הילדים, במעון וכו‘. הימצאות מחוץ לבית במגע אינטנסיבי שכזה עם ילדים אחרים היא מהנה ומועילה לילדכם אך גם חושפת אותו לזיהומים ומחלות. תחליף חלב האם שלכם בגיל זה צריך לקחת בחשבון גם את הנקודה הזו.

אחד ממרכיבי המזון העשויים להפחית את שיעור התחלואה של ילדכם הוא הוספת מרכיב פרוביוטי לתפריט היומי. מערכת העיכול של האדם מכילה הרבה מאוד חיידקים, חלקם "טובים" וחלקם "רעים". המרכיב הפרוביוטי הינו מרכיב של חיידקים חיים "טובים" המצויים במזון. התינוק מקבל חיידקים פרוביוטיים מהאם כבר במהלך תהליך הלידה, ומקבל אותם בהמשך בתהליך ההנקה. מחקרים הראו שהוספת מרכיב פרוביוטי למזון התינוק הובילה לשכיחות נמוכה יותר של מחלות מעיים ושילשולים (בקרב מקבלי תחליף חלב אם עם מרכיב פרוביוטי, לעומת מקבלי תחליף חלב אם רגיל).

כלומר, בתקופת גיל זו יש לכם מספר דרישות: לסייע לילד להתגונן מפני זיהומים ומחלות ולהשלים לו את הויטמינים, המינרלים ואבות המזון הדרושים לו לצורך גדילה נאותה.

 

גיל שנה ואילך

תקופת גיל זו מתאפיינת בגילויי העצמאות שמראים הפעוטות. מגיל שנה התינוק יכול לאכול הכל אבל הוא רוצה להיות עצמאי, לבחור בעצמו את מזונותיו ולהאכיל את עצמו. פעוטות בגילאים אלו מתחילים להיות בררניים במזון, לעיתים אינם מעוניינים לאכול, לעיתים ייקחו מספר נגיסות ממזון שעד עתה אהבו וכעת יפסיקו באמצע, הם עלולים לאכול הרבה בארוחת בוקר ומעט מאד במשך היום. לעיתים חלק מהאוכל שתשימו מולם ילדכם יגיע לכל מקום רק לא לפה. חלק יתפזר על המגש, על הבגדים, על הריצפה, על חיות הבית וכדומה. מצד שני, הם עדיין גדלים וחשוב שהם יאכלו היטב ומאוזן.

אין ספק שקבוצת גיל זו היא קשה להזנה, והם אינם מקבלים תמיד מזון בריא העשיר בברזל, ויטמינים ומינרלים החיוניים להתפתחותם, ולא מן הנמנע שיש לחזק את הפעוט עם מזון מועשר בויטמינים ומינרלים.

מחקרי שוק מראים שהפעוטות ממשיכים לבקש ולשתות תחליפי חלב גם לאחר גיל שנה. אז אם הפעוט אוהב את תחליף החלב שלו, זוהי הזדמנות טובה לשלב במשקה שהוא אוהב את השלמת הויטמינים המינרלים ואבות המזון יחד עם מרכיב פרוביוטי להגנה החיסונית.

 

מעבר למזונות גמילה

הרגלי האכילה נלמדים כבר בגיל ילדות מוקדם והם עשויים לקבוע את הגישה של התינוק והתנהגותו כלפי האוכל. תזונה מאוזנת תבטיח את גדילתו התקינה של הילד ועשויה למנוע התפתחות מחלות בעתיד.

 

גיל 4 עד 6 חודשים: דייסות

בגיל זה אפשר להתחיל עם התינוק דייסות.

בגיל זה התינוק מצליח לשבת, לעתים לבד ולעתים עם תמיכה, ויש לו כבר את היכולת להחזיק את הראש והצוואר. סביב גיל ארבעה חודשים, גופו של התינוק מתחיל לצרוך יותר אנרגיה. בתקופה זו הוא מתחיל לנוע ולחקור יותר את סביבתו. ככל שהוא נעשה פעיל יותר – גם הדרישות התזונתיות עולות. בגיל זה הוא זקוק ליותר רכיבי מזון, יותר אנרגיה, סידן, ויטמינים ומינרלים, אשר יתמכו בצרכי היסוד שלו, בהתפתחות שלו ויותאמו ליכולות העיכול שלו.

תינוק בגיל זה כבר יכול להראות כי הוא רוצה לאכול, בכך שהוא נשען קדימה לעבר המזון המוצע לו, ופותח את הפה. מאידך, הוא יכול להפגין סימני סלידה או שובע בכך שהוא נשען לאחור ומפנה את ראשו הצידה.

כל זמן שהתינוק אינו מסוגל להביע את עצמו בדרכים אלה, אין להתחיל את מזונות הגמילה.

 

באיזה דייסה להתחיל?

ארגון רופאי הילדים האמריקאי ממליץ על דייסות דגנים כמזונות הגמילה הראשונים. מומלץ להתחיל מדגנים שאינם מכילים גלוטן, כמו אורז וקורנפלור(גלוטן הוא חלבון המצוי בדגנים מסויימים, ויש תינוקות הרגישים לו). בשל החשש מתגובה אלרגית, אין לתת לתינוק דייסות עם גלוטן לפני שהוא מגיע לגיל חצי שנה.

 

למה דייסה חשובה?

יש, כמובן, סיבה לכך שארגון רופאי הילדים האמריקאי ממליץ על דייסות דגנים, מלבד העובדה שהן מגוונות את תפריטו של התינוק: דייסות אלה עשירות בברזל, שהוא מינרל חשוב ביותר לתינוק מגיל ארבעה חודשים ואילך. מאותה סיבה גם נותנים לתינוק תרכובת מזון לתינוקות מועשרת בברזל, וטיפות ברזל אצל אחות טיפת חלב: מגיל ארבעה חודשים התינוק חשוף לאנמיה מחוסר ברזל וחשוב מאוד למנוע את האנמיה בגלל ההשלכות ארוכות הטווח שעלולות להיות לה.

 

איך להכין את הדייסה?

את הדייסות מומלץ להכין על בסיס חלב אם או תרכובת מזון לתינוקות, גם כי התינוק מכיר את הטעם, וגם כי זה עונה על צרכיו היסודיים בתחומי האנרגיה, הוויטמינים והמינרלים.

זכרו שאין לתת לתינוק חלב פרה, לפחות עד גיל שנה, ורצוי לחכות עם חלב הפרה גם לאחר גיל שנה.

 

איך לתת את הדייסה?

בכפית. מגיל חצי שנה ממליצים ארגוני בריאות להתחיל להזין את הילד בכפית ולא מבקבוק. כיון שדייסה ניתן להכין במספר מרקמים ובסמיכויות שונות  היא מהווה מזון אידאלי ללימוד התינוק לאכול מכפית.

 

חצי שנה: מזון מוצק

לתינוק הבריא ניתן להתחיל להציע מזונות מוצקים מגיל 6 חודשים ואילך .ניתן להתחיל להכיר לתינוק את המזונות אותם אוכלת המשפחה (במרקם רך ודייסתי, כמובן) ניתן גם להוסיף רסק פירות ורסק ירקות. בשלב הראשון כדאי להוסיף כל מזון או פרי או ירק מרוסק בנפרד ולהתחיל במתן כמויות קטנות, על מנת להתרשם מתגובת התינוק כלפי המזון החדש.

אין להתחיל עם פירות טרופיים מחשש לאלרגיות.

את המזון יש לבשל היטב, גם פירות וגם ירקות כיון שתהליך החימום, הבישול, מפחית את הסיכוי שאותו מזון ייצור אלרגיה.

חשוב לזכור כי יש לחשוף את התינוק בכל פעם למזון אחד חדש, ולאחר יומיים שלושה להוסיף עוד מרכיב חדש.

אל תתבלו את המזון. חשוב שילמד להכיר את הטעם הטבעי של המזונות.

לאחר שירקות התקבלו היטב אפשר להוסיף מרכיב חלבוני – עוף, הודו, בקר, טופו, קטניות – כמובן מבושלים היטב ובמרקם מחיתי.

לדוגמא – מרק עוף עם ירקות.

למזונות מוצקים השתמשו תמיד בכפית, אלא אם הצוות הרפואי המליץ אחרת.

יש הורים המעדיפים לתת את מזונות הגמילה בתוך בקבוק, אך צורת הזנה זו עלולה לגרום לעלייה גדולה מדי בכמויות המזון שהתינוק צורך, ולהוביל לעודף משקל.

 

מה מותר ומה אסור?

ביצים ניתן להתחיל להוסיף מגיל שנה.

מוצרי חלב כגון גבינות ויוגורטים מומלץ להוסיף רק מגיל 9-10 חודשים אך חלב ניגר – רק מגיל שנה.

ארגון רופאי הילדים האמריקאי מזהיר מחמאת בוטנים, גזר חי, פיצוחים, ענבים, נקניקיות, פופקורן, אפונה או קטניות אחרות שלא בושלו, סלרי חי, ממתקים קשים (כמו סוכריות), וכל מזון עגול קשה אחר. אל תתנו מזונות אילו לילדכם עד גיל 4 שנים! ענבים יש לחצות ולהוציא את הגרעינים. נקניקיות יש לבשל היטב ולחצות לאורכן. דבש רק מעל גיל שנה.

 

זהו הסדר השכיח בהכנסת מזונות מוצקים לתפריט:

1. דייסות: כדאי להתחיל מדייסות ללא גלוטן כדוגמת אורז וקורנפלור ואח"כ לעבור לדייסות דגנים.

2. פרי או ירק במרקם מחיתי.

3. תערובת במרקם מחיתי המורכבת ממספר פירות או ירקות יחד – לאחר שניסיתם כל פרי וירק בנפרד.

4. לקראת סוף התקופה להתחיל עם מזון חלבוני כמו עוף, בשר, קטניות (שעועית/ אפונה/ עדשים) או טופו מבושלים היטב ובמרקם מחיתי, בשילוב המזונות שהתינוק כבר נחשף אליהם, מרק ירקות עם עוף וכדומה).

 

תרכובות מזון לתינוקות על בסיס סויה


מתי יש לצרוך תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) על בסיס סויה?

"במידה והתינוקות אינם יונקים, יש תמיד להעדיף קודם-כל תחליף מחלב פרה, כי הוא התחליף הכי טוב שקיים. רק אם ישנה רגישות לחלב פרה, אז אפשר להשתמש בסויה" אלה הן המלצות ועדת משרד הבריאות שפורסמו ב 7/05. המלצות שתואמות המלצות של ארגוני בריאות בינלאומיים.

חשוב לציין דבר נוסף: יש תקנים של ארגוני בריאות לתרכובות סויה מגיל לידה – כלומר ארגוני הבריאות מאשרים שימוש בתרכובות צמחיות לתינוקות.

 

בקצרה, יש שני מושגים שקשורים לחלב פרה:

* אלרגיה לחלבון חלב פרה: לכ- 5% מהתינוקות יש אלרגיה לחלבון חלב פרה. בדרך כלל יש הסטוריה משפחתית לאלרגיה. בגלל שהאלרגיה היא לחלבון, התינוקות חייבים לקבל חלבון שונה מחלב פרה. המוצרים המתאימים למצבים אלו: צמחית (בהוראת רופא) ומוצרים נוספים מיוחדים של חברת מידג‘ונסון כגון נוטרמיגן ופרוג‘סטמיל (על פי מרשם רופא, ובוודאי על פי הוראתו).

* רגישות ללקטוז: לקטוז הוא סוכר החלב. יש מצב נדיר מאד של תינוקות שרגישים ללקטוז, ומגלים את זה מהר מאד. לתינוקות אלו המוצרים שמתאימים: צמחית (על פי הוראות רופא) או מזון אחר לפי הוראת הרופא.

 

"לאחר בדיקות מקיפות, לא הצליחה הוועדה להגיע לממצאים חד משמעיים בנוגע למוצרי הסויה, ויצאה כאמור בהמלצה אחת רק בכל הנוגע לצריכת המוצרים בקרב ילדים" (כלומר ילדים מעל גיל 3).

 

אם עד היום נתת תמ"ל סויה האם יש לכך השלכות?

באם נתת לילדך תמ"ל סויה משום שהוא רגיש לחלב פרה, יש להתעדכן עם הרופא המטפל בקשר להמשך טיפול.

באם נתת תמ"ל סויה ללא סיבה רפואית חשוב לדעת כי אין שום יתרון בריאותי מוכח בהעדפת תמ"ל סויה.

 

נהוג לחשוב שמוצרים על בסיס סויה מונעים ליחה ודלקות אזנים.

אין כל הוכחה מדעית בספרות מקצועית בנושא.

 

שתית מים

לפי המלצות משרד הבריאות יש להרתיח את המים לשתייה עבור תינוקות עד גיל שנה. זה כולל גם מים מינרלים.

מגיל חצי שנה ניתן להציע לתינוק מים לשתייה. לא לפני כן!

כל עוד התינוק יונק או מקבל תמ"ל הוא אינו צריך מים.

כשהתינוק מתחיל לאכול מזונות מוצקים, בדרך כלל סביב גיל 6 חודשים אפשר להתחיל להוסיף לו מים.

המלצת משרד הבריאות: שתייה בכוס ולא בבקבוק, מגיל חצי שנה ניתן ללמד את הילד לשתות מכוס. אמנם לוקח זמן עד שהתינוק שותה מכוס בצורה יעילה, אך שתייה מכוס עדיפה מבקבוק.

בפעמים הראשונות כדאי לשים בכוס חלב אם שאוב או תרכובת מזון – נוזלים שהילד מכיר.

עדיף להציע מים ולא מיצים.

יש להציע שתייה מכוס בארוחות באמצע היום, לא על הבוקר כשהוא רעב.

כדאי לגמול את הילד מהבקבוק אחרון שלפני השינה – לטובת בריאות השיניים.

 

 

על הכותבת:
אורלי פיינה, תזונאית
תזונאית ראשית בחברת מטרנה

 


עוד באותו נושא

התפתחות תינוקות

תינוקות רוכשים את ההתפתחות המוטורית שלהם באותו הסדר (זחילה לפני ישיבה וכו'), אך קצב ההתפתחות שונה מתינוק לתינוק ומושפע מאד מגורמים שונים. להלן שלבי ההתפתחות

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!

הורים לילדים – מה אתם מחפשים?