בגן הפרטי הילדים רגילים לשנת צהרים כחלק משגרת היום, אך בגני עירייה זה לרוב לא המצב. שינוי זה עשוי להוביל לעייפות יתר, עצבנות, ולעיתים הפרעות בשנת הלילה. כיצד תוכלו לעזור לילדיכם להסתגל למעבר בצורה הטובה ביותר?

מגן פרטי לגן עירייה: כך תכינו את ילדכם לשינוי בהרגלי השינה

בצעו הכנה ריגשית

אם הילד רגיל לישון צהרים, חשוב להדגיש בפניו את השינוי הצפוי ולהסביר שבגן החדש לא יהיה זמן לשנת צהרים, אך הוא יוכל לנוח בערב מוקדם יותר. תהליך הדרגתי זה יעזור לילד להסתגל למציאות החדשה בקלות רבה יותר.

 

הקדימו את שעת השינה

כדי לפצות על אובדן שנת הצהריים, מומלץ להקדים את שעת השינה בערב. אם ילדכם רגיל ללכת לישון סביב 20:00, כדאי להקדים את השעה בהדרגה עד ל-19:00-19:30. חשוב לשמור על שגרה קבועה לפני השינה שתכלול טקסים מרגיעים, כמו סיפור או חיבוק ונשיקה, שיסייעו לו להירדם בקלות רבה יותר.

כמו כן, מומלץ לכבות מסכים ואמצעים אלקטרוניים אליהם נחשף הילד כשעתיים לפני שעת השינה. האור הכחול והקרינה הנפלטת ממכשירים אלקטרוניים, כמו טלפונים, טאבלטים ומחשבים, עלולים לשבש משמעותית את שנתו. האור הכחול מדכא את ייצור המלטונין, ההורמון שאחראי על ויסות מחזורי השינה והערות שלנו. כאשר רמות המלטונין נמוכות, קשה יותר להירדם ואיכות השינה נפגעת. בנוסף, קרינת המכשירים מותירה את המוח במצב עירני, שמקשה על הגוף להירגע ולהיכנס למצב שינה עמוק.

 

קיימו שיחה מקדימה עם הגננת

מומלץ מאוד לשוחח עם הגננת בגן העירייה ולברר אם קיימת אפשרות ליצירת פינת מנוחה בגן. למרות שבגני עירייה לא נהוג לקיים שנת צהרים, ייתכן שתוכלו לבקש מהגננת ומהצוות לאפשר לילדכם זמן קצר להירגע ולנוח בשעות הצהרים. גם פינה שקטה בה יוכל לשכב עם ספר או להקשיב למוזיקה מרגיעה יכולה לסייע מאוד.

הגננת עשויה להעלות רעיונות מועילים נוספים כיצד להתמודד עם עייפות ילדכם במהלך היום, ולכן שווה לשתף אותה בכל חשש או בעיה שצפויה לעלות.

בנוסף, כמענה לחששותיו, כדאי לעדכן את ילדכם על פינת המנוחה, כדי שידע שקיים פתרון עבורו בזמן עייפות.

 

צרו שגרת מנוחה בבית

כאשר בגני העירייה לא מתאפשרת שנת צהרים, יש ליצור בבית שגרת מנוחה שמאפשרת לילדכם להרגיע את גופו ונפשו אחרי יום ארוך בגן. חשוב לאפשר כחצי שעה של משחק שקט, קריאה משותפת או אף פעילות אמנותית מרגיעה. זמן זה יעזור לו להתמודד עם העייפות בצורה בריאה, מבלי להתרוצץ במצב של עייפות יתר.

 

השתמשו במנגנוני הרגעה עצמית

בגילאים הצעירים, מנגנוני הרגעה עצמית מהווים כלים חשובים היכולים לעזור לילדכם להתמודד עם עייפות והצורך בשינה. כדאי ללמדו טכניקות פשוטות כמו נשימות עמוקות, דמיון מודרך או אף חיבוק של צעצוע אהוב. כלים אלו ישמשו את ילדם גם במהלך היום בגן, כאשר חש עייפות אך אינו יכול לישון.

 

התאימו את התזונה למצב החדש

תזונה נכונה מסייעת רבות בהפחתת תחושת העייפות במהלך היום. מומלץ לשים דגש על ארוחות קלות ובריאות בבוקר ובצהרים, ולשלב חטיפים עשירים בחלבונים ובפחמימות מורכבות. תזונה מאוזנת תמנע נפילות אנרגיה לאורך היום, ותסייע לילדכם להתמודד עם השינויים בהרגלי השינה.

 

חזקו את השגרה לפני השינה

שגרה בריאה לפני השינה מהווה את המפתח לשינה איכותית יותר, במיוחד בתקופות של שינוי. הדבר כולל כיבוי מסכים לפחות שעה לפני השינה, יצירת אווירה מרגיעה בחדר וטקסי שינה כמו סיפור או שיר מרגיע. טקסים אלו יסייעו לילדכם להירדם בקלות רבה יותר, ואף יספקו לו תחושת ביטחון, שגרה והמשכיות.

 

הבינו את צרכיו

נסו להיות קשובים לסימני העייפות של ילדכם, ולגבש את סדר יומו בהתאם. אם הוא נראה מתוסכל, כועס או עצבני, ומתנהג בצורה שאינה אופיינית לו, בדקו האם התנהגותו נובעת ממחסור בשינה. זכרו כי כל ילד שונה ובעל צרכים ייחודיים, ולכן חשוב להיות גמישים ולגבש את ההתנהלות היומיומית בהתאם. במידת הצורך, חשוב להתייעץ עם הגננת, רופא הילדים או יועצת שינה.

 

לסיכום, המעבר מגן פרטי לגן עירייה מהווה שלב משמעותי בחיי ילדכם, ושינויים בהרגלי השינה עלולים להפוך לאתגר אמיתי. עם זאת, בעזרת הכנה נכונה, יצירת שגרה בריאה ושיחה פתוחה עם הגננת, ניתן להפוך את המעבר לקל ונעים יותר עבור ילדכם.

 

 

על הכותבת:
מירב נבון בן עמי, יועצת שינה
"מירב השינה - יועצת שינה 24/7"
מומחית ליעוץ שינה לתינוקות, ילדים, תאומים, שלישיות ואחים צמודים בגיל

 


עוד באותו נושא

לקרוא וגם להבין?

הורים רבים וגם הילדים עצמם בטוחים שכמו בקסם ברגע שמכירים את כל התנועות הקריאה מתחילה מיד ברצף שטף והבנה... לא תמיד זה כך. אז איך מתחילים את הצעד הראשון בקריאה עצמאית כבר בכיתה א'?

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!