בשנים האחרונות הורים רבים מדווחים על תופעת "ניכור הורי" המתרחשת בין ילדיהם לבינם במהלך תהליך הגירושין ואף לאחר מכן. מהו ניכור הורי ומה אפשר לעשות? קראו.
כשבני זוג מחליטים "לפרק את החבילה" הם לרוב משתדלים לראות לנגד עיניהם את טובת הילדים ורוצים לסיים את תהליך הפרידה כמה שיותר יפה וכמה שיותר מהר. אבל לפעמים, קיימים זוגות שהופכים את תהליך הפרידה לשדה קרב והילדים הם אלה שמשלמים את המחיר.
מהו ניכור הורי?
בשנים האחרונות יותר ויותר הורים מדווחים על תופעת "ניכור הורי" (Alienation Parental) המתרחשת בינם ובין ילדיהם במהלך תהליך הפרידה ואף לאחר סיומה. ניכור הורי נוצר כאשר ילד אחד או יותר מתנכר לאחד ההורים, ללא צידוק הנראה לעין ויש לו שתי מטרות עיקריות:
1. להשתמש בילדים כקלף מיקוח ולהשיג יותר בהסכם הגירושין
2. לפגוע ולנקום כמה שיותר בבן או בת הזוג לשעבר. במקרים רבים ההורה המנכר "עושה" לילדים שטיפת מח ומסית אותם כנגד ההורה המנוכר, עד שאלה מתנתקים ממנו לחלוטין, מסרבים לכל קשר איתו.
האם ניתן לטפל בניכור הורי?
בהחלט, אבל הטיפול בתופעה אינו פשוט ולרב נתקל בהתנגדויות רבות מצד ההורה המנכר שלעיתים אף גורר איתו למאבק בני משפחה נוספים הדואגים להלהיט את הרוחות כנגד ההורה המנוכר.
בשלב הראשון, ינסו עורכי הדין של שני בני הזוג ליצור דיאלוג ושיתוף פעולה ישיר או עקיף בין ההורים ולמנוע את הנתק בין ההורה המנוכר לילדיו וזאת מתוך ההבנה כי טובתו של הילד היא להיות בקשר עם שני הוריו (אלא אם קיימות נסיבות קיצוניות המחריגות את הקשר).
בשלב שני, לאחר שעורכי הדין לא הצליחו לגשר בין הפערים והניכור ההורי נמשך, יכול ההורה המנוכר לפנות אל בית המשפט ולבקש את התערבותו בפתרון הבעיה באמצעות הליך משפטי. במידה וההורה המנכר ממשיך בהתנהלות פוגענית ומסיתה נגד ההורה המנוכר, בית המשפט יכול להטיל עליו סנקציות חריפות שירתיעו אותו מהמשך ההסתה.
חשוב לדעת!
ככל שפונים אל בית המשפט מהר יותר, כך יפעלו הרשויות להפסקת הניכור ההורי מהר יותר והפגיעה בילדים תופסק.
ומה קורה עם הילדים בזמן הזה?
במקרים בהם הניכור ההורי מתפתח ונמשך עלולים הילדים לסבול מנזק נפשי מתמשך. לכן, מומלץ לקבל טיפול ריגשי שיסייע לילד הקטין ולהורה המנוכר ליצור מחדש את החיבור ביניהם. חשוב לדעת כי רשויות הרווחה לא תמיד פועלות מהר ולעיתים עדיף לפנות באופן פרטי לאיש מקצוע המטפל בבעיות מסוג זה.
לסיכום, ניכור הורי היא תופעה שהולכת ומתפשטת בין בני זוג שהחליטו לפרק את המשפחה. ניתן לטפל בתופעה כבר מראשיתה ואין צורך לחכות עד שיווצר נתק מוחלט בין ההורה המנוכר לילדיו. בית המשפט נותן סעד ומענה במקרים כאלה, אך טחנות הצדק טוחנות לאט ולכן מומלץ להסתייע באיש מקצוע פרטי שיסייע להורה המנוכר ולילדיו לגשר על הפערים.
על הכותבת:
לורית גורן-גלבוע,
עו"ד המתמחה בדיני משפחה וירושה ומתמחה במאבקי משמורת וניכור הורי
www.geronadv.co.il
**האמור אינו בא כתחליף ליעוץ משפטי**
עוד באותו נושא
מאז שנולדו הילדים הם הפכו להיות הדבר היקר לך ביותר בעולם כולו. אבל מה איתך? האם את עדיין יקרה לעצמך?
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...