לילדים אין נקודת השוואה לאיכות הראייה שלהם, ולא תמיד הם יודעים כשהיא אינה תקינה. חובת ההורים היא לוודא שהילד או הילדה רואים ומתפקדים היטב בשתי העיניים.
אסור לנו ההורים לצפות שהילדים יעדכנו אותנו על בעיות ראייה או יספרו על קשיים בתפקוד העיני שלהם. זאת משום שהם לא תמיד יודעים על כך בעצמם, וגם כיוון שהם עשויים לעשות שיקולים שונים בטרם יתלוננו על בעיות בראייה. לעתים הם חוששים שמשקפיים יפגעו בהם מבחינה חברתית, יכערו אותם או יגרמו לאחרים לזלזל בהם, ולכן עשויים להסתיר בעיות ראיה. לחילופין כבר פגשתי ילדים שמאד רצו משקפיים והמציאו בעיות שלא היו.
ראייה לא תקינה עלולה לגרום לעין עצלה
חשוב מאוד לדעת שאם יש הפרעה לראיה, וההפרעה אינה מטופלת נכון, הדבר עלול לגרום להתפתחות של עין עצלה. עין עצלה היא עין אשר אינה רואה היטב במשך תקופה קריטית מסוימת ולכן ההתפתחות המוחית שלה נפגעת.
אחרי גיל 8 (יש הטוענים מוקדם או מאוחר יותר) קשה כבר לתקן מצב של עין עצלה ומשקפיים עשויים לא לעזור בעין זו.
ישנם סוגים רבים של הפרעות לראייה, הנפוצים הם פזילה, קטרקט מלידה או מפגיעה, דלקות משמעותיות וכדומה. כיום יש מודעות רפואית גבוהה לנושא עין עצלה, אולם חובת ההורים לוודא שהילד נבדק כנדרש.
מתי בודקים ראייה של ילדים?
בדיקות ראייה ראשונות מבוצעות בטיפת חלב בגיל חודש וחצי ושלושה חודשים. עד גיל 3 מבוצעת בדיקה נוספת וכמו כן לפני כיתה א.
למרות זאת, יתכנו מצבים בהם הילד לא נבדק כלל ועל ההורים לגשת באופן עצמאי לרופא עיניים העוסק בבדיקת ילדים ולוודא שראייתו תקינה.
איזה סימנים יש שהילד לא רואה טוב?
ישנם מספר סימנים היכולים להעיד שיש פגיעה בחדות הראייה של הילד. בכל מקרה שכזה יש לגשת עם הילד לבדיקה ולא משנה גילו. בדרך כלל קשיי הראייה הם קשיים לראייה במרחק (טלויזיה, לוח בכיתה, שלטים רחוקים ועוד) ובמקרים נדירים אלו קשיים בקריאה או במחשב.
סימנים נפוצים לקשיי ראיה הם:
1. הילד עוצם עין אחת או מצמצם את עיניו כדי לראות יותר טוב.
2. מתקרב באופן מיוחד לטלויזיה או למחשב (לא בהכרח בעיית ראיה, לעיתים ילדים אוהבים להיות קרובים אל המסך)
3. מפנה את מבטו הצידה יותר מהמקובל ומסתכל בזוית ראייה לא שגרתית.
4. מרכיב משקפיים של חבר או אח ללא סיבה.
5. שואל שאלות או מספר סיפורים שונים הקשורים לראייה ולמשקפיים.
6. יושב קרוב אל הלוח בכיתה גם כשאינו חייב.
7. מעתיק מהלוח לאט מדי או מתקשה בלימודים למרות שמבין את החומר.
8. טוען שאינו שומע טוב למרות שבדיקת שמיעה תקינה.
9. מנסה להמנע מפעולות הדורשות ראייה טובה.
חשוב מאוד לדעת שילדים רבים המאובחנים כסובלים מבעיות קשב וריכוז אלו ואחרות (ADHD ועוד) סובלים גם מבעיית ראיה או רק מבעיית ראייה. לכן חובה לבדוק את הראייה שלהם טרם החלטה על טיפול מתאים.
איך מתאימים משקפיים לילדים:
קניית משקפיים לילדים שונה מקניית משקפיים למבוגרים. ידוע לנו שילדים אינם נותנים לנו את כל המידע על הנוחות במשקפיים ועל איכות הראייה שלהם, ולעיתים ירצו לרכוש משקפיים לפי שיקולים של צבע או מותג ידוע ויתעלמו מבעיות טכניות אלו ואחרות. לכן עלינו לבדוק בעצמנו ולראות שהמשקפיים מתאימים למבנה הפנים ולשימוש המיועד.
גורמים עיקריים שיש להתחשב בהם כדי לקבל את המשקפיים הנכונים ביותר לילדכם:
1. מסגרת המשקפיים צריכה להיות קלה ככל האפשר. רוב חומרי הגלם מהם עשויים משקפיים הינם חומרים חזקים ואיכותיים ואין צורך לרכוש מסגרות עבות ומסיביות מדי במחשבה שהן יחזיקו יותר מעמד.
2. יש לוודא שמוטות המשקפיים מתאימים למבנה הפנים ואינם ארוכים או קצרים מדי. המוט צריך להגיע עד האוזן, להתעגל מעט כלפי מטה ולעבור את האוזן במספר מילימטרים. אם המוט ארוך מדי המשקפיים לא יהיו מונחים היטב על הפנים וקצה המוט יפריע לילד. אם המוט קצר מדי המשקפיים יהיו רופפים ויפלו באופן תדיר.
3. חשוב להתאים את גשר אף המשקפיים למבנה הפנים של הילד. אם גשר האף רחב מדי המשקפיים יפלו מהפנים או יחליקו כלפי מטה, אם גשר האף צר מדי המשקפיים ילחצו על האף ויהיו מונחים גבוה מהרצוי. בגשר אף נכון המשקפיים מונחים היטב על האף, אינם לוחצים ואינם מחליקים קדימה.
4. חשוב מאוד לקנות משקפיים הנראים יפה בעיני הילד. כיום יש מגוון מסגרות עצום וקניית משקפיים שהילד אינו אוהב היא זריקת כסף. במקרה הטוב לא ירכיב אותם, ובמקרה הרע- הם ילכו לאיבוד בדרך פלא.
5. במשקפי ילדים משתמשים תמיד בעדשות פלסטיק או פלסטיק מיוחד החזק מהרגיל. לעולם לא מתקינים עדשות זכוכית העלולות להישבר.
6. ציפוי נגד השתקפויות (אנטי רפלקס AR) מאפשר לעדשות המשקפיים להיות שקופות יותר. גם במשקפי ילדים מומלץ לרכוש עדשות עם ציפוי נגד השתקפויות. ככל שהמרשם גבוה יותר כך הציפוי חשוב יותר. לעיתים ההפרש במחיר הינו שולי.
7. כאשר מוצאים משקפיים במחיר סביר המותאמים היטב לילד ונראים יפים בעיניו, יש לרכוש אותם ולא להתמהמה. אין טעם לעבור מחנות לחנות בחיפוש אינסופי אחר המשקפיים המושלמים. החוויה הופכת לשלילית בעיני הילד, הוא יפסיק לשתף פעולה ויבחר בזוג כלשהו רק כדי לסיים את הקנייה. מצאתם משקפיים מתאימים? רכשו אותם ושבחו את הילד על בחירה נכונה ועל טעמו הטוב.
על הכותב:
דרור דקל, אופטומטריסט בכיר Bs.c
רשת אופטיקנה
עוד באותו נושא
חרם חברתי איננו המצאה חדשה, הוא היה קיים כבר בעת העתיקה. אבל היום, בעידן המדיה החברתית...
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...