התמונה העולה בעיני רוחם של רוב בני האדם החושבים על שיעור, היא של כיתה עם שולחנות מסודרים זה לצד זה, לוח או מסך, קבוצת ילדים יושבת בצפיפות ומורה, העומד מולם ו"מרביץ" תורה.

יתרונות הלמידה החוץ כיתתית

גם אני זוכרת מכיתת ילדותי את הלוח והגיר, אך בעיקר את החלונות הגדולים, מהם נשקף עולם הטבע ומלואו, ואת רגעי הקסם בהם יצאנו, ביחד עם המורים ללמוד בחוץ, בטבע במרחבי הקיבוץ.

 

למידה מחוץ לכיתה ומחוץ למסך – כדרך מאפשרת חווית למידה מעצימה ומעוררת.

 

מהו מרחב למידה חוץ כיתתי?

מרחב למידה חוץ כיתתי הינו כל מקום בשטח בית הספר, המשלב אלמנטים של טבע ופתיחות לנוף. הוא יכול להיות ליד בריכת מים קטנה, סוכת צל מאחורי מבנה של כיתות, אזור ישיבה של ספסל מעוצב הפונה לנוף או גינת ירקות. כל מרחב מחוץ לכיתה, המאפשר למידה אחרת.

 

למידה דרך החושים

חושים הם דרך נפלאה ללמידה. לכן חשוב ליצור בסביבת למידה חיצונית מוזיקה באמצעות חלילי רוח, פעמונים ותופים מחומריי טבע וחומרים המצויים בסביבת הילדים. צמחי תבלין וריח יתפסו אף הם מקום חשוב בגינה החינוכית והטיפולית. תינתן גם חשיבות רבה ללמידה המתרחשת דרך אכילת המזונות שילדים יגדלו בגינות ליד הכיתה. גם בבתי ספר, שאין בהם מרחבי גינות או חקלאות רחבת היקף - יש אפשרות בדרכים מודרניות ומתקדמות לגדל ירקות וצמחי תבלין על קירות וגגות ירוקים.

 

מה היתרונות ללימוד מחוץ לכיתה?

חשוב לזכור גם שעצם היציאה מהכיתה אינה מבטיחה בהכרח למידה טובה ומעוררת מוטיבציה, סקרנות וחקירה של התלמידים, אך יש בה כדי להפיח בהם כוחות כבירים אלה. בלמידה חווייתית עם מבוגר אמפטי מתווך, נוצר הקסם של חווית למידה המעוררת את כל החושים ומאפשרת למידה אחרת. מורה שלא חושש לאתגר את תלמידיו יוצרת סקרנות, פליאה והתרגשות. תפקידו של המורה הוא ליזום גם את המרחב הזה, לשפר ואף לבנות את מרחבי הלמידה מחוץ לכיתה וליצור את ה"במה" והתפאורה הנכונה לניסוי ולטעייה, לחיפוש ולמציאה.

המורה הבוחר לעבוד בחוץ יכול להיות מתוך המערכת או מורה מקצועי המגיע לכמה שעות בלבד. כך או כך, קיים יתרון עצום למורה אשר עבר הכשרת מטפלים בתחום גינון הטיפולי או התרפיה בטבע. משום שהוא יידע לרתום את הטבע, על מגוון היבטיו לעבודה הלימודית, חינוכית או טיפולית הנדרשת.

 

מה חשוב שיהיה במרחב ללמידה מחוץ לכיתה?

  • כדאי ורצוי לשלב בריכה אקולוגית שתאסוף את המים מברזי השתייה.
  • רצוי לשתול בוסתן עציי פרי ועציי ארץ ישראל ולשתול פרחים וצמחי נוי.
  • רצוי להקים גגות סולאריים או טורבינות רוח ושבשבות ללמידה על אנרגיה ירוקה וחדשה מומלץ ליצור פינות של מחזור וקומפוסט.

במסגרת למידה חוץ כיתתית ישנה חשיבות להכיר ולהתיידד עם בעליי החיים בסביבת האדם, בין אם מדובר באזור חקלאי ובין אם בית הספר ממוקדם בעיר. לשם כך:

  • חשוב להקים פינות של מים ואוכל לציפורים.
  • לשתול צמחים מושכיי חרקים ופרפרים.
  • ליצור קירות וגגות ירוקים (גם בסביבה עירונית מרובת אספלט ומלט).

 

הגינה – למידה חוץ כיתתית מתמדת

חווית הלמידה מחוץ לכיתה מתעצמת ומאפשרת הגדלת תומכי למידה כמו סקרנות, חקרנות ורצון להתמיד בלמידה ובחקירה מעבר לשיעור. הגינה נשארת, מתפתחת ומשתנה כל הזמן והיא זמינה לילדים. כל יום מתרחשים שינויים ואין רגע דל בגינה.

מרחב למידה חוץ כיתתי המשלב גינה גם מאפשר למידה אקולוגית וירוקה, שלא מסתמכת רק על מחזור אשפה או ניצול פסולת, אלא פונה גם אל חוש האסתטיקה והיופי של כל אדם.

 

במרחב הלמידה החוץ כיתתי יכולים להילמד כל המקצועות.

פיזיקה ומתמטיקה ילמדו וימדדו ויחשבו דרך תופעות בטבע. מורה לאנגלית תתלה שלטים באנגלית והשיחה תתמקד בתופעות בסביבת הילד בחוץ - באנגלית. המורה לתנ"ך תלמד דרך מושגים מעולם הצומח והסביבה המידית ושיעורי מחנך יכולים לעסוק ביחסים בין אישיים, שעולים דרך עבודה משותפת בגינה וכישוריי החיים במרחב.

 

הלימוד החוויתי והמשוחרר יאפשרו חזרה אל חוויה לימודים רעננה, מאתגרת ומעוררת חשק. הילד שממוקד במורה, במסך ובמטלות ההישגיות של בית הספר העכשווי, יחווה משהו אחר, מאפשר ואמיתי.

 

שילוב כל החושים בלמידה מחוץ לכיתה יאפשרו בבית הספר למידה פעילה, וחווייתית שתאפשר הטמעת ידע ושינוי דרכיי חשיבה והתנהגות מתוך בחירה והתפעלות.

 

 

על הכותבת:
תמר בן נפתלי,
מכללת התרפיה
T.C. ( תמר-ה )
 

 


עוד באותו נושא

יש לי יום יום חג

ובנוסף, נשאלת השאלה איך הילדים שלנו מקבלים את פני האורחים? האם הם חברותיים ומשתפים או ביישנים הצמודים לאמא?

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!