החופש הגדול נגמר. כעת, נרצה או לא, כולנו חוזרים לשגרה. אבל מהי השגרה שלנו? האם תכננו אותה בצורה מושכלת, מתוך הבנת הצרכים היום יומיים והמטרות האישיות והמשפחתיות שלנו? או שאנו פשוט "זורמים" עם החיים ונותנים להם לנהל אותנו?

אם תרצו - אין זו אגדה! או: חזרה לשגרה (חלק ראשון)

לפניכם סקירה קטנה של הפעולות היומיות הבסיסיות בחיינו.

 

כל פעולה בפני עצמה היא לפעמים מלחמה שלמה בהתמודדות עם הילדים, אבל כשעושים מראש תיאום ציפיות של כל המעורבים ובתכנון מוקדם של האסטרטגיה לטיפול בכל מקרה שיכול להיות, אני בטוחה שנוכל לצלוח את שנת הלימודים הרבה יותר בקלות.

 

"לקום מחר בבוקר עם שיר חדש בלב"

אחת המלחמות השכיחות ביותר של הורים לילדים בכל גיל היא ההתמודדות עם ‘חליצת‘ הילדים מהמיטה בבוקר.

מי מאתנו לא התחיל את הבוקר בתחנונים בלתי פוסקים לילדים לקום: "אמא מאחרת, ילדים לקום, מאוחחחחחחחחחר, נו קומו כבר בבקשה..."

מה עושים ואיזה רעיונות יש לנו כדי לקום בבוקר ליום רגוע יותר?

1. ללכת לישון מוקדם יותר – ילד שהולך לישון מאוחר לא מצליח לפתוח את העיניים בבוקר ודי בצדק. הניצחון של הבוקר מתחיל בשגרת הלילה הקודם. יש להחליט על שעת שינה סופית לכל ילד (ילדים בוגרים יקבלו זמן בונוס) ולא להתפשר עליה. ילדים ערניים שישנו מספיק, ילחמו פחות להישאר במיטה בבוקר.

2. לקחת מספיק זמן התארגנות- להעיר את הילד עשר דקות לפני זמן היעד, כדי לתת לו בונוס של עוד חמש דקות במיטה. אם הקצבנו את חמש הדקות מראש, לא נצטרך לריב עליהן וההשכמה תהיה קלה יותר.

3. להכין לילד משהו מפנק שיהיה לו שווה לקום בשבילו. כוס שוקו חם, מדבקה יפה או כל דבר אחר שיעשה לילד חשק לצאת מהמיטה.

4. להדליק רדיו, להשמיע מוסיקה נעימה ומעוררת, למלא את החדר בניחוחות מרעננים שיגרמו לילד לרצות לצאת מהמיטה, או כל פעולה אחרת שתגרה את חושיו ותעיר אותו ליום החדש.

5. לקנות לילד שעון מעורר משלו ולתת לו להיות אחראי על הקימה בבוקר. אם יש כמה ילדים אפשר להעביר את האחריות בכל שבוע לילד אחר ולצ‘פר אותו על כל הצלחה.

6. להחליט ולהודיע לילד על סנקציה שתינקט אם הוא לא יצא מהמיטה עד שעה מסויימת. ולעמוד בסנקציה שהחלטתם עליה.

לסיכום, תכננו מראש את הזמנים. בוקר מתוקצב מבחינת זמן יהיה קל ורגוע יותר.

 

"מברשת השיניים מתייפחת שבעתיים... "

עדיף שהמברשת תבכה ולא אנחנו על הכסף שנוציא על טיפולי השיניים או על הכאב של ילדינו.

אבל מה נעשה אם בלחץ הבוקר הילדים מסרבים לשתף פעולה ולצחצח את שיניהם?

1. נסביר להם כמה לא נעים לחברים שלהם להריח את הריח הרע שנודף להם מהפה.

2. להסביר לילדים את חשיבות צחצוח השיניים והנזקים שיכולים להיגרם לפה ולחניכיים עקב אי צחצוח.

3. נאתגר אותם לצחצח שיניים באמצעות מברשות יפות וטעמים שונים של משחות השיניים.

4. להפוך את החוויה למהנה ולא לטראומטית, במיוחד עבור ילדים צעירים יותר.

5. הדבר שעבד אצלי הכי טוב: להציב שעון חול קטן ולהסביר להם שיש לצחצח שיניים עד שיאזל החול בשעון.

 

שיער. ולא, לא המחזמר...

מי מאתנו לא נתקלה בבוקר בילדה או בילד שלא רוצים להסתרק, או חמור יותר ילדה שרוצה תסרוקת מיוחדת בדיוק בשעה ביום שבה אנחנו הכי לחוצים?

1. במקרה של שיער ארוך אפשר לסרק את השיער היטב בלילה לפני השינה ובבוקר לוותר על חווית הסירוק היסודי. אפשר להסתפק בלהרטיב אותו קלות, להבריש רק את החלק החיצוני ואז ולאסוף בצורה מסודרת.

2. עבור ילדות שדורשות תסרוקת מיוחדת בבוקר, כדאי להיות מאורגנים מראש עם גומיות, סיכות וסרטים בסלסילות מסודרות כדי שלא נצטרך להתחיל לחפש בבוקר. כך אפשר להסתפק בקוקו פשוט ששילוב סיכות או סרטים יפים הופך אותו לתסרוקת מרשימה.

3. להשתמש בקרם לשיער שיקל על סידורו בבוקר. קרם שיחליק שיער סורר או שיתלתל אותו יפה במקרה של שיער מקורזל. שימו לב, אם קרם מסוים משולב בתהליך, יש לדאוג שהוא יהיה באופן שוטף בבית.

לסיכום: ארגון היא מילת המפתח, יחד עם הרבה גומיות וסיכות בהישג יד... אז תהיו יצירתיים ושיהיה בוקר של שיער טוב.

 

"בבוקר יום ג‘, הזברה קמה, פשטה את הפיג‘מה..."

בכל בית יש כמה זברות שרוצות פיג‘מה כל היום. אבל מה לעשות, לבית ספר או לגן הולכים עם בגדים.

איך נפתור את בעיית הקרב על הבגדים בבוקר?

1. תלבושת אחידה – זה הפיתרון הקל ביותר, אבל הוא קיים רק בבית הספר וגם שם זו בדרך כלל רק החולצה. חשוב מאוד שבגדי התלבושת יהיו זמינים, מכובסים ומאורגנים בשעות הבוקר. עדיף שלא נגיע למצב שבו כל חולצות התלבושת יהיו בכביסה. מניסיון אישי- מומלץ לקנות עוד חולצה או שתיים ולא להגיע למצב בו צריך לכבס כל יום.

2. להכין בגדים מראש- בשעות הערב, כאשר גם הילדים וגם ההורים רגועים יותר, כדאי לפתוח את ארון הבגדים ולתת לילד או לילדה (כמובן בהתאם לגיל) להחליט על הלבוש למחר. בגדים מוכנים בבוקר ליד המיטה יחסכו ויכוחים מיותרים.

3. היו החלטיים- בבוקר לא משנים החלטות. אם הילד בחר בלילה מה ללבוש וניתנה לו אפשרות בחירה, בבוקר לא פותחים את הדיון מחדש! הבוקר הוא זמן לחוץ ולא פתוח למשא ומתן.

4. להשכיב לישון עם בגדים. אני יודעת שזה נשמע רע, אבל מה כבר יקרה לילד שילך לישון עם בגדים או שילך לגן עם בגד שלבש במשך הלילה?

5. להפוך את ההתלבשות למשחק. לשיר שיר תוך כדי התהליך, להלביש גם את הבובה, למדוד זמן וכד‘.

 

כאן זו לא מסעדה!

כמה פעמים שמענו את המשפט הזה כשהיינו ילדים? והבטחנו לעצמנו שלא נגיד את זה לילדים שלנו? והנה ברגעי הלחץ בבוקר, כשכל ילד דורש משהו אחר ואנחנו כל כך ממהרים, זה פשוט נפלט למרות הכל.

אז איך מארגנים את ארוחת הבוקר בצורה בריאה, רגועה ועם תשומת לב אישית לכל ילד בנפרד?

נחלק את התשובה לשניים:

א. ארוחת בוקר אמיתית- ישנם בתים בהם ממש יושבים לאכול ארוחת בוקר. בבתים כאלה ארוחת הבוקר תכלול משהו חם כמו חביתה, דייסה, טוסט חם וכדומה.

במסגרת כזו צריך להיות ברור לילדים שמתיישבים ליד השולחן בשעה קבועה בבוקר ולא כל אחד מתיישב מתי שמתחשק לו. הארוחה יכולה לכלול אוסף של דברים שאהובים על כולם כמו לחם ומבחר של ממרחים, או שני סוגי ביצים למשל ביצה קשה וחביתה או מקושקשת וכדומה, כדי שכל אחד יוכל לגוון וגם למצוא על השולחן משהו שהוא בטוח יאהב לאכול.

ב. ארוחת נשנוש- ארוחת בוקר כזו כוללת משהו קליל כמו פרוסה עם ממרח כלשהו, דגנים עם חלב וכד‘ והיא קלה יותר להגשה בשעות הבוקר כיוון שכל ילד יכול לאכול אותה כשהוא מתעורר ולא צריך בהכרח לערוך שולחן לכולם ביחד.

כדאי להשתדל שהארוחה תהיה בריאה כמה שיותר, להחזיק בבית דגני בוקר בריאים מחיטה מלאה, או עם פירות יבשים וכדומה. עדיף להחזיק יוגורט על בסיס טבעי ולהוסיף לו גרנולה וכדומה. אפשר להחזיק חטיפי אנרגיה בתור נשנוש לבוקר, לשלב מעדנים, ועוד.

 

ארוחה שמקבלת ציון - 10

ארוחת עשר היא אחת הארוחות החשובות ביום עבור ילדי בית הספר שרובם לא מספיקים לאכול בבית ארוחת בוקר מזינה והם מגיעים לארוחת 10 רעבים מאוד.

אז מה לשים להם בכריך?

ישנם ילדים שיאכלו כל דבר שימרחו להם וישנם בררנים שיסכימו לאכול רק מספר דברים מצומצם.

לילדים שאוהבים כל דבר, אפשר להכין כריכים בריאים ומפנקים.

למרוח לחם עם גבינה או חומוס ולצרף בקופסא סגורה ירקות שיגוונו את הטעם, אפשר לחתוך עיגולי ירקות כמו גזר גמבה וכד‘, אפשר לחתוך מלפפון ועגבניה ולצרף שקית מלח קטנה בצד, אפשר למרוח גם גבינות מלוחות, ממרח אבוקדו, ממרח טונה, ביצה קשה עם מיונז וכו‘.

ומה עם הילדים שרוצים רק משהו מתוק?

די קשה להתעקש עם ילדים שפתחו חוש טעם "מתוק". ילדים כאלה יתעקשו לאכול רק ממרח מתוק ויש כאלה שממש לא יאכלו כריך שמרוח במשהו אחר. מה עושים?

אפשר לעשות עם הילד הסכם לפיו יהיו יום מתוק ויום מלוח לפי הסדר. אפשר לחתוך את הכריך לחצי, שחלקו יהיה מרוח במשהו בריא כמו גבינה, ממרח טונה וכדומה ואילו החצי השני בשוקולד האהוב.

ובכל מקרה, מומלץ להשתמש בשוקולד חרובים, דבש וטחינה, ממרח תמרים, שוקולד מהול בשקדיה, וכד‘. שיהיה גם מתוק וגם בריא.

 

דמעות של תנין

אף אחד מאיתנו עדיין לא באמת נתקל בתנין בוכה, אבל יש רגעים בבוקר שאנחנו מעדיפים לפגוש תנין ולא לראות את הילד שלנו מייבב בגן ללא הפסקה.

אין דבר קורע לב יותר מילד שלא רוצה שישאירו אותו בגן לבד.

ראשית יש לשאול את הגננת האם הילד מפסיק לבכות שנייה אחרי שאמא יצאה. זה אומר שהילד לא סובל בגן, אלא פשוט לא רוצה שאמא תלך. יש לו קושי ברגע הפרידה ואולי הוא יודע שבכי הוא מניפולציה טובה ‘לגנוב‘ עוד כמה דקות עם אמא.

מה עושים?

1. מחליטים שנשארים עם הילד לעוד עשר דקות ובזמן הזה עושים איתו פעילות נחמדה בגן, מקריאים לו סיפור, מציירים איתו משהו, או סתם מחבקים אותו ויושבים בפינה נחמדה. הזמן הזה יהיה זמן האיכות של הילד והורה. בגמר הזמן שהוקצב קמים והולכים בלי תוספות נוספות. אפשר גם להתריע שתיים שלוש דקות קודם שאמא/אבא תכף הולכים.

2. משאירים את הילד בגן והולכים. בדרך לגן יש להסביר לילד שהוא יקבל חיבוק בפתח הגן וזהו. בלי ויכוחים ודמעות.

3. אפשר להבטיח לילד פרס קטן אם יהיה גיבור ולא יבכה בבוקר. יש להמשיך בזה עד שהילד יתרגל, בדרך כלל כשבועיים אחרי תחילת שנת הלימודים.

4. להכין את הילד מראש. להקריא לו סיפורים בנושא, לשוחח איתו ולהכין אותו לזה שאמא/אבא יחזרו לקחת אותו מאוחר יותר.

5. להשאיר עם הילד חפץ מעבר או מוכר שיהיה איתו במשך היום. חפץ מוכר יכול לסייע לילד ולהקל עליו מאד את הפרידה.

6. חילופי תפקידים. לפעמים קל יותר לילד לשחרר דווקא את אבא ולפעמים את אמא. חילופי תפקידים בין ההורים עשוי לסייע לתהליך הפרידה בבוקר.

 

עוברים דירה

מי, לאן ומתי?

אז זהו, שיש ילדים שגם אם לא ממש עוברים דירה, הם בכל בוקר אורזים מזוודה לגן או לבית הספר: בובות, כדור, צבעים, קלפים וכדומה.

בוודאי נתקלתם בילדים שלוקחים איתם חפצים לגן או לבית הספר. הדבר לא מומלץ ואפילו בעייתי.

ילד שמביא צעצוע או חפץ ששייך לו ושיהיה לו קשה לשתף עם ילדים אחרים עלול ליצור מריבה עם ילדים אחרים או בעיה קשה לגננת. מומלץ שלא להביא דברים מהבית מלכתחילה, ולהסביר לילד שהצעצועים יחכו לו עד שיחזור.

אם בכל זאת מחליטים לאפשר לילד לקחת איתו חפץ כלשהו מומלץ להסביר לו שיהיה עליו לשתף חברים במשחק שהביא איתו, או לחילופין להשאיר אותו בתיק כשיגיע לגן/לביה"ס.

הדבר תקף גם לגבי מזון וממתקים.

ילד שרוצה לקחת איתו ביסלי, קורנפלקס, חטיף וכו‘ צריך לדעת שהוא לא יוכל לשמור אותו רק לעצמו. על ההורים להיות מודעים לכך גם הם ואם שולחים ילד עם חטיף כדאי שיביאו כמות גדולה יותר כדי יוכל לחלוק עם ילדים אחרים.

 

לסיכום

במאמר זה העלינו משימות רבות בהן אנו נתקלים בחלקו הראשון של היום: דרישות, בקשות ומטלות שונות עמן עלינו להתמודד על הבוקר. הצענו גם רעיונות שונים להתמודדות עם המשימות הנ"ל.

לסיכום אני רוצה להציע דבר אחד אחרון:

שתפו ושאלו גם את הילדים איך הם מציעים להתמודד עם המצבים השונים שהעלינו כאן. תתפלאו אילו רעיונות יצירתיים יכולים להעלות דווקא הזאטוטים הקטנים. ויותר מכך, אם הם יציעו את הפתרון יש סיכוי גדול יותר שהם גם ישתפו עמו פעולה.

 

עוד אני רוצה להבהיר, שלא משנה באיזה פתרון נבחר להשתמש, מה שחשוב זה שנחליט עליו מבעוד מועד ומתוך תכנון מוקדם ולא מתוך לחץ הרגע בבוקר העמוס שלנו. כמו כן חשוב לשים לב ולהתמיד בדרך בה בחרנו. ילדים אוהבים וצריכים קו ברור ושיגרה קבועה.

 

בחלק השני של המאמר נמשיך ונציג פתרונות לחצי השני של היום: שיעורי בית, שעות פנאי, השכבה ועוד...

(לחלק השני - הקליקו כאן...).

 

 

בברכת שנה טובה ורגועה,

 

 

שלכם,
ליאת גולדשטיין
האמא של אמאבא

 


עוד באותו נושא

הריקוד המסובך בקשר הזוגי וההורי

הגילוי שבן הזוג, אשר עד עכשיו נחווה רק כטוב, יש בו גם חלקים רעים, מגלה שהאהבה אינה אבסולוטית, שיש שם סובייקט

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!