חג השבועות משנה לנו את שולחן ארוחת החג לשולחן חלבי, ובאופן חד פעמי מדי מדי שנה, מוציאים את העוף בגריל לחופשה...

מאת: הגר עוז

 

שלום לכולם וחג שמח!

אין ספק ששבועות הוא אחד החגים הכיפים ביותר והקלילים מבין חגי ישראל.

מלבד היותו כזה, הוא גם אחד החגים היחידים שמשנים את שולחן ארוחת החג לשולחן חלבי, ובאופן חד פעמי מדי מדי שנה, מוציאים את העוף בגריל לחופשה...

אז לקראת החג האהוב עלי במיוחד, עקב היותי צמחונית כל השנה, אני שמחה לשתף במתכון, או בעצם מתכונים שונים, מלוחים ומתוקים, כולם מבצק פילו.

בצק פילו הוא בצק ללא שומן, הוא דק כמו נייר, וגם נקרע במהירות כמו נייר. מה שטוב הוא שכשלוש שכבות בצק פילו יכולות להרגיש ממש כמו עלים מבצק עלים, וללא כל שכבות הבצק והמרגרינה.

נהוג למשוח עלי פילו בחמאה בכדי להוסיף להם שומן, אולם אני ניסיתי עם שמן זית שהוא הרבה יותר בריא, וזה עובד מעולה, גם לקינוח.

ואזהרה אחרונה- בצק הפילו הולך להיקרע לכם מתחילת העבודה ועד סופה. לכן- אין צורך להיות מתוסכלים, לפחד או להתייאש. פשוט קבלו את העובדה שהוא נקרע (היות ואנו עובדים בשכבות אפשר "לתקן" או להסתיר את הקרע) ותאמינו שיצאו לכם מאפים טעימים בכל מקרה. בהצלחה!

לכל המתכונים דרושה חבילת בצק פילו, מופשרת לילה במקרר.

 

 

גביעי פילו עם בטטה וגבינת עיזים

  • תבנית מתכת של קאפקייקס קטנים (למי שאין- אפשר לעשות אותו הדבר בגלילות- פרטים בהמשך).
  • פירה (מחית) בטטה, מתובלת ומומלחת לפי הטעם (אפשר להחליף בתפוח אדמה, מי שלא אוהב).
  • גבינה לבחירתך- פרומעז, בולגרית מעודנת ועוד...
  • שמן זית בקערה קטנה.
  • מברשת למריחה (לא חובה, אפשר גם עם היד).

חותכים את עלי הפילו לריבועים של כ5 ס"מ. מורחים ריבוע אחד בשמן זית ומניחים בתוך שקע אחד של קאפקייקס, תוך הצמדה לדפנות. חוזרים על הפעולה עד שיש בתוך כל תבנית כ3 או 4 עלי פילו, המשמשים ככוסית למילוי.

לאחר שסיימנו לרפד את התבנית, ממלאים כפית של מחית בטטה בתוך כל גביע, ומעל מפזרים גבינה שאתם אוהבים. אופים כ10 דק‘ או עד שעלי הפילו שחומים.

מצננים לפני שמפרידים מהתבנית.

ניתן למלא את גביעי הפילו גם בגבינה לבנה 5 אחוז עם פסטו, או עם עגבניות מיובשות (מומלץ מאוד! גבינה לבנה יוצאת נהדר באפייה!)

אם אין לכם תבנית קאפקייקס, אנא פעלו ע"פ ההוראות הבאות: חתכו את בצק הפילו לריבועים בערך בגודל 10 ס"מ, הניחו אחד על נייר אפייה, מרחו עליו שמן זית בשכבה דקה והניחו עוד ריבוע כזה, עד שיש לכם 4 שכבות של בצק. הניחו מלית לבחירתכם לאורך דופן אחת של הריבוע, וגלגלו את הבצק לצורת סיגר. הניחו בתבנית כשפס החיבור כלפי מטה.

הכניסו לתנור לכ10 דק‘ או עד שבצק הפילו זהוב מכל הכיוונים.

 

 

לגרסה המתוקה- עוגות גבינה אישיות

להכנת קינוח עם פילו אנו בעצם פועלים באותה הדרך, רק שהמלית מתחלפת למתוקה.

אפשר למלא את הגביעים בגבינה לבנה עם מעט סוכר וקינמון (כל אחד יכול להמתיק לפי טעמו), כך יוצאות עוגות גבינה אפויות אישיות וטעימות (ללא שמנת וללא הרבה שומן) ובלי הרבה מאמץ של הפרדת ביצים, אפייה של שעות וכו‘.

עוד אפשר להכין גלילות קטנות של פילו עם קוביית שוקולד לבן בפנים. ממתקים קטנים נהדרים כקינוח בסיום ארוחה גדולה.

אם בכל זאת חשקה נפשיכם בקינוח פרווה החליפו את השוקולד הלבן בשוקולד מריר, התוצאה גם היא נהדרת!

בגדול, הרעיון הוא לא לפחד מבצק פילו, ופשוט להתחיל ליצור.

אפשר להקפיא את המאפים לפני האפייה, ולאפות קרוב למועד האכילה.

 

 

בתיאבון וחג ממש שמח!

 

שלכם,
הגר עוז
קונדיטורית ומדריכת סדנאות אפייה וקינוחים (לילדים בכל הגילאים)
לאתר שלי http://www.sipurmatok.com/
052-3335563


עוד באותו נושא

ארוחת ערב חלבית בחצי שעה

עם מרכיבים בסיסיים, תיבול נכון וקצת יצירתיות- המטבח שלכם יפיץ ריחות משכרים של מאכלים חלביים בכל הבית!

חג מתן תורה והשאיפה לסדר וחוקים

בחג מתן תורה קיבל לפי המסורת משה רבנו את התורה, שכוללת בין היתר גם חוקים והגבלות. אז בואו נדבר על זה רגע.

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!

הורים לילדים – מה אתם מחפשים?