החורף הוא הזמן הכי טוב לעשות היכרות בין הקטניות לבין ילדיכם. לאלו שעדיין מתקשים להבדיל בין קטניות לדגנים, הנה הרשימה...

תבשיל קטניות חמים וחורפי

החורף הוא הזמן הכי טוב לעשות היכרות בין הקטניות לבין ילדיכם.

 

לאלו שעדיין מתקשים להבדיל בין קטניות לדגנים, הנה הרשימה המלאה, המזינה והזולה:

אפונה יבשה, חומוס, פולי סויה, עדשים בשלל צבעים, פול ירוק, פול מצרי, פול גדול יבש, וכמובן מגוון סוגי השעועית - מש, ירוקה, לבנה קטנה ולבנה גדולה, שעועית מנומרת, שעועית שחורה, אזוקי, תורמוס.

למעשה, קטניות הן כל אותם גרעינים שאנו נדרשים להשרות במים לפני הבישול.

הכי טוב להתרשם מהקטניות, כשפוגשים אותן בשוק בתוך שקי ענק פתוחים לרווחה. כך יוכל הילד להסתכל מקרוב, לגעת ולרצות לטעום...

 

הסבירו לילד בהתאם לגילו ורמת הבנתו

אמרו לילד שהקטניות מזינות, מכילות חלבונים, פחמימות, סיבים תזונתיים, סידן, ברזל וויטמינים שונים מקבוצת ה-B.

לפיכך הן מחליפות את מוצרי הבשר בתזונה הצמחונית.

הקטניות היבשות קשות לעיכול וגורמות לתופעות לוואי של נפיחות בבטן, כאבי בטן וגזים. ריסוק אחרי ההשריה ואחר כך בישול בסיר לחץ או בסיר רגיל לזמן ממושך - יקל על עיכול הקטניות.

הבישול הממושך הופך אותן למזון "מחמם".

שילוב של קטניות ודגנים מגדיל את ערך החלבון משום שהקטניות דלות בחומצת האמינו החיוניות מתיונין ועשירות בחומצת האמינו החיונית ליזין. לעומת זאת הדגנים עניים בליזין ועשירים במתיונין וכך מתקבלת תזונה מאוזנת בעלת חלבון מלא.

חשוב מאד לא להוסיף מלח. המלח עוצר את הבישול של הקטניות ומקשה אותן. יש להוסיף מלח רק בסוף הבישול כשהקטניות כבר רכות.

 

ונעבור למטבח

תבשיל קטניות חמים וחורפי

 

מה צריך:

כוס עדשים צהובים או כתומים או שחורים

כוס שעועית מש

חצי כוס פולי אזוקי

2 בצלים בינוניים

5 שיני שום כתוש

6 כוסות מים

כף אבקת מרק אורגנית

מלח, פלפל שחור, חווג‘ וכמון

 

אופן ההכנה:

להשרות במים ללילה את הקטניות. מומלץ להחליף את המים כל כמה זמן. לשטוף ולסנן.

לטגן בסיר גדול את הבצלים הקצוצים עד להזהבה ואז להוסיף את השום הכתוש לזמן קצר כדי שלא ישרף.

להוסיף את הקטניות ו-6 כוסות מים ולהביא לרתיחה.

להוסיף את התבלינים חוץ מהמלח ולבשל על אש קטנה עד להתרככות ואף עד לפירוקם של העדשים.

אם סמיך מידי, להוסיף מעט מים רותחים. לקראת סוף הבישול כדאי להוסיף מלח.

בתאבון.

 

נ.ב (ננביט ביחד)

רעיון לפעילות אחה"צ:

השרו במשך הלילה כוס או שתיים של קטניות יבשות. בתום ההשריה, סננו ושטפו במים.

העבירו לכלי רחב ושטוח כך שהקטניות יהיו מסודרות בשכבה דקה בגובה 4 ס"מ. הוסיפו מעט מאוד מים.

השאירו בחוץ ל-24 שעות. לאחר 24 שעות הנביטה כבר תהיה בשיאה ויתקבלו נבטוטים.

כשהנבטוטים מוכנים, העבירו אותם לכלי עם מכסה מתאים והכניסו למקרר.

איכלו את הנבטוטים כנשנוש חורפי או בשלו אותם בהתאם למתכון האמור.

 

 

שלכם,

צמרת בן דוד
נטורופתית והרבליסטית קלינית N.D , CI.H
דוא"ל: tosaf.tvuna@gmail.com, טלפון: 054-2395574

 


עוד באותו נושא

מרק תירס ו"אטריות" ביצים

התירס הוא צמח ממשפחת הדגן, גרגריו עשירים בעמילן. הוא משמש כמזון טעים, מזין, קל ומבריא לאדם ולבהמה.

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!