איזה מחלות ילדים גורמות לפריחה ומה ההבדל ביניהן? מה הטיפול המתאים לכל אחת ממחלות הפריחה בילדים?

מחלות ילדים

פריחה היא שינוי שאינו תקין בצבעו או במראהו של העור. הפריחה בדרך כלל ורודה-אדומה, והיא עשויה להיות מלווה בשלפוחיות, נפיחות, גרד, חום אזורי וכאב. פריחה אינה מהווה מחלה בפני עצמה, אלא היא תסמין למחלות ומצבים רפואיים רבים.

 

רבות הן מחלות הילדים המלוות בפריחה מסוגים שונים. כדי לעשות לכם סדר בבלגן - הנה הסבר על הנפוצות שבהן:

 

אבעבועות רוח

אחת ממחלות הילדים המוכרות היא מחלת אבעבועות הרוח. זהו וירוס מאד מדבק, אך בדרך כלל לא מדובר במחלה מסוכנת. במקרים נדירים עשויה המחלה להתפתח ולהסתבך אבל הדבר קורה בעיקר בילדים הסובלים ממחלות רקע הפוגעות במערכת החיסונית.

מהלך המחלה

תקופת הדגירה מההידבקות ועד להופעת הפריחה היא בין 7 ל-21 יום. לאחר תקופת הדגירה מופיע חום שלעיתים מלווה בכאב גרון או עייפות. יום או יומיים לאחר הופעת החום מופיעה הפריחה. הפריחה מתחילה כנגעים אדומים שטוחים בקוטר של מספר מילימטרים ההופכים בהמשך לנגעים המורמים מעט מן העור. בהמשך נגעים אלה מתמלאים נוזל שקוף ונראים כשלפוחיות, אחר כך הופך הנוזל למוגלתי ובסופו של התהליך השלפוחיות מתכסות בגלד ומתייבשות עד להיעלמותן. בשלב זה המחלה כבר אינה מדבקת. יש לשים לב שגוף החולה יכול להכיל נגעים בכל מיני שלבים שלהם בעת ובעונה אחת. חומרת המחלה ואינטנסיביות הפריחה אינה ניתנת לחיזוי מראש. לעתים המחלה תתבטא בנגעים בודדים בלבד ותהיה כמעט לא מורגשת, אבל לעיתים הילד החולה יהיה מכוסה כולו בנגעים רבים, החל מאזורי אודם דרך שלפוחיות ועד גלדים מרובים, אשר יכולים להופיע גם בריריות הפה העיניים ובאברי המין. ילדים במצב כזה עלולים גם להגיע לאשפוז בבית החולים. בדרך כלל פריחת אבעבועות הרוח אינה מותירה סימנים או צלקות, אלא אם הנגעים הזדהמו בזיהום שגרם נזק עמוק בעור, דבר הקורה לעיתים נדירות מאד.

מתי יכול הילד לחזור לגן או לבית הספר?

גם אם יש עדיין פריחה על הגוף, ברגע שאין חום ושהנגע האחרון הופך משלפוחית לגלד - המחלה אינה מדבקת יותר.

הטיפול במחלה

אין טיפול תרופתי לאבעבועות רוח, אבל ניתן לתת תרופה להקלה, כמו טיפות פניסטיל. חשוב מאוד לשמור על היגיינה של העור ולהקפיד לקלח את הילד לפחות פעם ביום כדי למנוע זיהום. אין מניעה לצאת עם הילד מהבית, אבל יש לקחת בחשבון שהמחלה מאד מדבקת.

חיסון נגד אבעבועות רוח

לפני כמה שנים פותח חיסון נגד אבעבועות רוח, אשר כיום הוא חלק מתוכנית החיסון הממלכתית. החיסון נחשב בטוח ויעיל וניתן בשתי מנות - הראשונה בסביבות גיל שנה והשניה בכיתה א‘. החיסון ניתן בזריקה בזרוע ועלול לגרום לאדמומית באזור ולרגישות קלה במשך ימים ספורים.

רוב הילדים המחוסנים יהיו מוגנים מהמחלה, אבל יש ילדים שיחלו בכל זאת. בילדים אלו תהיה המחלה קלה וקצרה בדרך כלל.

אבעבועות רוח בהריון

אבעבועות רוח נחשבת כמחלה מסוכנת בזמן הריון, שכן היא עשויה לגרום לנזקים עובריים. לכן מומלץ לנשים שלא חלו באבעבועות רוח בעבר להתחסן נגד המחלה לפני הכניסה להריון.

 

חצבת

חצבת היא מחלה נגיפית המלווה בפריחה. בעבר היינו עדים להתפרצויות רבות של חצבת, וגם כיום על אף שקיים נגדה חיסון יעיל אנחנו עדים מעת לעת להתפרצויות של המחלה בקרב אוכלוסיות שלא חוסנו. מחלת החצבת איננה מסוכנת אבל הסיבוכים בזמן המחלה או לאחריה נפוצים יחסית ועלולים להיות מסוכנים.

מהלך המחלה

תקופת הדגירה נמשכת כ-7 עד 12 יום מיום ההדבקות. סימני המחלה מזכירים שפעת: נזלת וגודש באף, אודם בעיניים שיעול וחום שיכול להיות גבוה. הילד ייראה חולה, מסכן ולעיתים אדיש. ביום השלישי או הרביעי למחלה, מופיעה פריחה בצבע אדום־חום. הפריחה מפושטת על כל הגוף, והנגעים שלה דומים לפרחיו הקטנים והצפופים של החצב (ומכאן גם שמה של המחלה). בדרך כלל מתחילה הפריחה בפנים ובהמשך מתפשטת לאזורי הגוף האחרים. בשלב זה מלווה החצבת בחום גבוה ובתחושת חולי ועייפות. תוך שלושה עד חמישה ימים, החום מתחיל לסגת בהדרגה ושאריות התפרחת נעלמות גם הן.

מתי יכול הילד לחזור לגן או לבית הספר?

כ-24 שעות לאחר שירד החום הילד כבר אינו מדבק ויכול לחזור למסגרת.

הטיפול במחלה

למחלה אין טיפול ואין גם צורך בו, למעט אמצעים שיקלו על הילד.

חיסון נגד חצבת

נגד מחלת החצבת קיים חיסון כבר מאז שנות ה-60. החיסון מורכב מנגיף חי מוחלש, והוא ניתן באופן שגרתי כחלק מלוח החיסונים בטיפת חלב ולאחר מכן בכיתה א‘. החיסון עשוי לגרום למחלה קלה, שיכולה להימשך כמה ימים, ולהופיע כשבוע לאחר החיסון. כ-99 אחוז מהמחוסנים לא יחלו במחלה.

חצבת בהריון

חצבת עלולה לגרום ללידות מוקדמות או הפלות, אולם נזקים לעובר עצמו דווחו בצורה נדירה ביותר.

 

אדמת

אדמת היא מחלה נגיפית הנגרמת בידי נגיף האדמת, ובילדים היא מחלה קלה. מחלת האדמת תוקפת בעיקר בחורף ובתחילת האביב.

מהלך המחלה

תקופת הדגירה היא בין 1 ל- 5 ימים מרגע ההידבקות. בדרך כלל בשלב הראשון יופיע חום שאחריו תופיע פריחה ורודה, שמתחילה על הפנים ומתפשטת בהמשך לשאר חלקי הגוף. הפריחה נעלמת תוך יומיים עד שלושה.

מתי יכול הילד לחזור לגן או לבית הספר?

כ-24 שעות לאחר שירד החום הילד כבר אינו מדבק ויכול לחזור למסגרת.

הטיפול במחלה

אין טיפול לאדמת וגם אין בו צורך שכן המחלה לא מותירה נזק.

חיסון נגד אדמת

החיסון נגד אדמת ניתן בשילוב משולש יחד עם חיסון כנגד חזרת וחצבת והוא ניתן בגיל שנה ולאחר מכן בכיתה א‘. תופעות הלוואי כוללות חום בדרך כלל לאחר יום עד שבוע ממועד החיסון. כ 90% מהמחוסנים לא ילקו במחלה.

אדמת בהריון

ההידבקות באדמת של אישה הרה ובעיקר בשליש הראשון להריון נחשב למסוכן מאד. הנגיף עלול לתקוף את העובר ולגרום למומים מולדים או אף למותו ולהפלה. רוב הנשים בגיל הפוריות חוסנו נגד אדמת, אולם כדי להיות בטוחים ניתן לבדוק את רמות הנוגדנים לאדמת וכך ללמוד על מצב החיסון של האם.

 

אדמדמת (אביבית)

אדמדמת (אביבית) היא מחלה זיהומית נפוצה המלווה בפריחה. המחלה נוטה להתרחש באביב או בסתיו. שמה של המחלה יוצר בלבול אצל חלק מההורים עם מחלת האדמת (הנדירה כיום) אך אין שום קשר בין שתי המחלות.

מהלך המחלה

המחלה מתחילה כמחלת חום, כשבמחלה זו נמדד חום גבוה במיוחד. החום נמשך 3 ימים מלאים ולרוב אינו מלווה בסימנים גופניים או תופעות אחרות. לאחר 3 ימים של חום גבוה יורד החום, ומופיעה פריחה נקודתית ורודה-אדומה על פני כל הגוף. הפריחה מתחילה לרוב כנקודות ורודות אך לעיתים הן מתאחדות אחת עם השניה למשטחים אדומים. בלחיצה או מתיחה של העור הפריחה נעלמת או דוהה. למעשה שלב הופעת הפריחה הוא השלב האחרון במחלה. הפריחה חולפת לאחר 2-4 ימים ואינה מגרדת.

מתי יכול הילד לחזור לגן או לבית הספר?

כ-24 שעות לאחר שירד החום הילד כבר אינו מדבק ויכול לחזור למסגרת.

הטיפול במחלה

המחלה חולפת מעצמה ללא צורך בטיפול למעט הורדת החום.

חיסון נגד אדמדמת

אין חיסון וגם לא צריך שכן זוהי מחלה קלה.

אדמדמת בהריון

מחלת האדמדמת לא נחשבת כמסוכנת לעובר אולם במקרה שיש חשד במחלה אצל אשה בהריון מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל.

 

שנית (סקרלטינה)

שָׁנִית הינה מחלה המתאפיינת באדמומיות בעור. הגורם למחלה הוא סטרפטוקוק הגורם להופעת דלקת בגרון, שהיא אחד המקורות להופעת המחלה. מקור שם המחלה הוא בצבע השני, כאות לאדמומיות העור האופיינית למחלה. המחלה מדבקת ושכיחה ביותר בילדים בגיל בית הספר, בעיקר בחורף ובתחילת האביב אולם תיתכן בכל גיל ובכל עונות השנה. בעבר נחשבה השנית נחשבה למחלה קשה ומסוכנת, אבל בימינו חשיבותה ככל זיהום סטרפטוקוקאלי אחר, אשר מגיב לטיפול פשוט למדי.

מהלך המחלה

תקופת הדגירה היא כיומיים ממועד ההדבקות. אז מופיע חום וכאב גרון ולאחר מכן תתפתח פריחה ורודה אדומה וצפופה בכל הגוף. כאשר מעבירים את היד על פני הפריחה מתקבלת תחושה של נייר זכוכית עדין. בדרך כלל הפריחה לא מופיעה בכפות הידיים והרגליים אבל לרוב יופיע אודם וסומק בפנים.

מתי יכול הילד לחזור לגן או לבית הספר?

כ-24 שעות לאחר שירד החום (אך לא פחות מ-36 שעות מתחילת לקיחת האנטיביוטיקה) הילד כבר אינו מדבק ויכול לחזור למסגרת, גם אם טרם סיים את לקיחת האנטיביוטיקה (אותה יש להקפיד לסיים על פי הוראות הרופא).

הטיפול במחלה

בדומה לטיפול בדלקת גרון ללא פריחה, גם שנית מחייבת טיפול אנטיביוטי.

חיסון נגד שנית

אין חיסון נגד מחלת השנית, וגם אין צורך שכן הטיפול האנטיביוטי יעיל מאד כנגדה.

שנית בהריון

מחלת השנית בדרך כלל לא נחשבת כמסוכנת בהריון שכן הטיפול האנטיביוטי יעיל מאד כנגדה וניתן לקחת אותו גם בהריון, אולם במקרה שיש חשד במחלה אצל אשה בהריון מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל

 

מחלת הפה והטלפיים

מחלת הפה והטלפיים, או בעצם מחלת הפה והגפיים הינה מחלת ילדים וירלית נפוצה המתאפיינת בחום פצעים ברירית חלל הפה וכן נגעים על פני כפות הידיים והרגליים ובאזורי גוף נוספים. מדובר לרוב במחלה קלה החולפת במהרה וללא סיבוכים מיוחדים. הנגעים הנגרמים עקב המחלה אינם מותירים צלקות. ההדבקה נעשית ע"י מגע ישיר עם הפרשות של חולה אחר. המחלה איננה מחלה של חיות הן לא נדבקות מאיתנו וגם לא מדביקות אותנו ואין קשר בין המחלה "שלנו" למחלה בעלת השם הדומה בבקר.

מהלך המחלה

תקופת הדגירה היא בין 3-7 ימים ממועד ההדבקות. תחילתה של המחלה בחום נמוך (ייתכן גם ללא חום) וירידה בתיאבון, הרגשה כללית רעה ולעיתים קרובות כאבי גרון. כיום או יומיים לאחר עליית החום מתחילים להופיע נגעים בחלל הפה. הנגעים מתחילים כנקודות אדומות קטנות המתפתחות לשלפוחיות קטנות ההופכות לאחר מכן לכיבים בעלות גוון צהוב במרכזן. הנגעים הללו יכולים להיות ממוקמים על הלשון, החיך הרך, החלק הפנימי של הלחיים, החניכיים, החיך הקשה ולמעשה בכל מקום אפשרי בפה. במקביל מתפתחת תפרחת על גבי הידיים והרגליים. בחלקה יכולה התפרחת להיות שלפוחייתית ובחלקה מדובר על כתמים ללא שלפוחית. המאפיין החריג של הפריחה הזו היא מעורבות של כפות ידיים ורגליים שאינה שכיחה ברוב מחלות הפריחה. הפריחה יכולה לערב גם חלקים נוספים בעור כשהשכיח ביותר הוא איזור הישבן.

מתי יכול הילד לחזור לגן או לבית הספר?

המחלה אורכת לרוב 7-10 ימים מרגע הופעתה ועד להעלמות התפרחת, ואז יכול הילד לחזור לגן או לביה"ס.

הטיפול במחלה

מחלת הפה והטלפיים מאוד מדבקת, אבל המחלה קלה וחולפת מעצמה ללא צורך או אפשרות טיפול.

חיסון נגד מחלת הפה והטלפיים

לא קיים.

מחלת הפה והטלפיים בהריון

הדבקות השליש הראשון של ההיריון תוארה בהקשר להפלות ספונטניות וכן כגורמת לעיכוב בגדילה התוך רחמית.

 

 

שתהיו בריאים!!

 

שלכם,
צוות אמאבא



עוד באותו נושא

הורים לתינוקות - רוצים לישון?

הערב הגיע, שעת ההרדמה התקרבה, הכנתי את הדייסה עם הרבה אנרגיות חיוביות ופנטזיות על הזמן הפנוי שיהיה לי עכשיו כשמצאתי את הנוסחה להשגת שינה רצופה...

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!