הקיסרי שרוב הנשים מכירות הוא ניתוח מפחיד, שבו היולדת נמצאת לבדה ללא מלווה בחדר ניתוח קר, חרדה לחייה ולחיי התינוק/ת שלה, רועדת מהקור והתרופות, מחפשת מישהו שיראה גם אותה... אפשר גם אחרת!
עבור נשים רבות, צמד המילים "קיסרי" ו"ידידותי" נראה בלתי אפשרי. לאחר שחוו קיסרי קשה או טראומטי בעבר, נשים אלה לא יכולות לדמיין שקיסרי יכול להיות גם חוויה חיובית, ובטח לא כזאת שאפשר לכנותה "ידידותית".
הקיסרי שרוב הנשים מכירות הוא ניתוח מפחיד, שבו היולדת נמצאת לבדה ללא מלווה בחדר ניתוח קר, חרדה לחייה ולחיי התינוק/ת שלה, רועדת מהקור והתרופות, מחפשת זוג עיניים שיביטו בה ויראו אותה - אבל רואה רק ציוד רפואי, המון אנשי צוות שעושים כל אחד את מלאכתו ומתעלמים ממנה, "כאילו שהייתי גוש בשר ולא בן אדם", אומרת אחת מהן.
גם עבור אלה שילדו בניתוח קיסרי שלא נחווה כטראומטי במיוחד, החוויה היא יותר של פרוצדורה רפואית ופחות של לידה, או אירוע משפחתי מרגש, שכל המעורבים בו יכולים להשתתף בו באופן פעיל. מכיוון שלידה קיסרית מתרחשת בחדר ניתוח וכוללת פתיחת בטן – היא נחשבת להליך כירורגי, וצריכה להיעשות בסביבה סטרילית, ובאופן שתומך בעיקר בצרכים הרפואיים. וזה אומר שהחדר מואר באופן מוגזם, מקורר להחריד (בגלל הציוד הרפואי שאסור שיתחמם), מלא בציוד רפואי מאיים, ואפילו אנשי הצוות עטויים בחלוקים ומסכות, מה שגורם הרבה פעמים ליולדת לחוש שהיא בסכנת חיים – גם כשלמעשה היא ממש לא.
לאחרונה באופן הדרגתי ובהשפעת טרנדים מיילדותיים מחו"ל, הבינו גם אצלנו בארץ שאפשר לערוך שינויים קלים בפרוטוקולים של הניתוח, ולהפוך אותו לחוויה ידידותית באופן משמעותי יותר ממה שהיה עד כה. וזה תפס. היום, בתחילת שנת 2018, נשים רבות כבר יודעות שיש חיה כזאת "קיסרי ידידותי" או "קיסרי טבעי", והן מגיעות לבתי החולים ומבקשות ללדת בלידה כזו. הקיסרי הטבעי הוא עדיין נחלתן כמעט רק של אלה שקובעות מראש קיסרי מתוכנן, ורק במקרים מאוד ספציפיים מאפשרים ליישם את המאפיינים הידידותיים גם בקיסרי חירום, כלומר במקרה שבו האישה מגיעה ללידה רגילה שבסופו של דבר מתפתחת לניתוח קיסרי.
מה כבר כל כך ידידותי בקיסרי ידידותי?
הקיסרי הטבעי מתנהל באופן מעט שונה מקיסרי רגיל. מדובר למעשה בשינויים נקודתיים, אבל אלה הם שינויים משמעותיים עבור החוויה של היולדת, התינוק והמלווה.
איפה בארץ אפשר ללדת כך?
בית חולים "העמק" בעפולה היה המקום הראשון בארץ שאפשר ליולדות לעבור לידה קיסרית בגישה טבעית. כיום קיימת אפשרות ללדת שם בקיסרי טבעי, אך לא קיימת אפשרות להתאוששות משותפת.
מעט לאחר מכן, גם בשיבא עמלו צוות של מיילדות להכניס פרוטוקול חדש של קיסריים, ומזה כשנתיים אפשר לקבוע אצלם קיסרי ידידותי, בקיסרי מתוכנן בלבד. רצוי מאוד לפנות אליהם כבר בשבוע 27-28 כי יש ביקוש רב אצלם.
גם בבלינסון ישנו צוות מסור שעמל רבות להכניס נוהל קיסרי רך ומתחשב. הם קוראים לזה "חוויית לידה בטנית" שכוללת כאמור את הווילון השקוף, עור לעור בחדר ניתוח, ואפילו אפשר "לעזור" בהוצאת התינוק – יד אחת של היולדת עוברת שטיפה וחיטוי ומולבשת בכפפה. כשהראש מגיח, היולדת יכולה לשלוח את היד את האזור הסטרילי וללוות את התינוק אל מחוץ לרחם. כרגע זהו המקום היחיד בארץ שבו ניתן להשתתף כך בניתוח.
באסף הרופא ישנה אפשרות לקיסרי באפס הפרדה, שגם הוא דומה במאפייניו לקיסרי הטבעי. גם כאן ניתן להיות יחד במהלך ההתאוששות.
בבית החולים החדש "אסותא" באשדוד גם כן קיימת אפשרות לאפס הפרדה בקיסרי, בתיאום מראש.
לניאדו בנתניה גם היה בין הראשונים להציע "קיסרי טבעי", וראוי לציין כי הם מאפשרים זאת פעמים רבות גם בקיסרי שאיננו מתוכנן. כאמור, בלניאדו ההתאוששות היא בחדר לידה, שזה אינטימי ורך בהרבה מאשר חדר התאוששות "ביתחולימי" רגיל. כדי לקבוע ניתוח קיסרי בלניאדו, כדאי להתקשר סביב שבוע 33-34 למועדון היולדות שלהם.
באזור הצפון, מלבד "העמק" בעפולה, גם במרכז הרפואי גליל בנהריה התחילו לאחרונה להציע קיסרי בגישה ידידותית. יש לתאם זאת מראש דרך אתר בית החולים או ליצור קשר עם מיילדת בשם שרי נהיר בידרמן שאחראית על התחום אצלם.
גם ברמב"ם בחיפה התנסו בשנה האחרונה בפרוטוקול קיסרי ידידותי. ניתוח כזה לא נעשה שם באופן שגרתי, אך אם תבקשי ותתעקשי, ניתן יהיה ככל הנראה לאפשר לפחות חלק מהמרכיבים הידידותיים שצוינו כאן. אך אם את מאזור חיפה, בני ציון ("רוטשילד") הוא כנראה האופציה הטובה ביותר עבורך ללדת בקיסרי ידידותי.
גם אם אינך מתכננת ללדת באחד מהמרכזים הרפואיים שצוינו כאן, אל תתייאשי!
פני לחדר הלידה בבית החולים שבו את מתכננת ללדת והסבירי להם מה הציפיות שלך ואיך את רוצה ללדת. האווירה כיום היא כזו שצוותי הרפואה מבינים כבר שניתוח קיסרי גם הוא לידה, ושהיולדות בארץ דורשות חוויה אחרת מבעבר. ייתכן מאוד שיעשו מאמצים לאפשר לך את החוויה שאת רוצה גם אם אין נוהל "קיסרי טבעי" מסודר באותו בי"ח.
ישנה חשיבות רבה בכך שתצייני את מה שחשוב לך ותעבירי את המסר שאת מודעת לאפשרויות ודורשת אותן. זה יכול להשפיע לא רק על חווית הלידה שלך, אלא גם על היולדות הקיסריות שיבואו אחרייך. פני הלידה הקיסרית בישראל נמצאים במגמת שינוי, ואת יכולה להיות חלק ממנו!
על הכותבת:
יעל רותם,
מייסדת קהילת "קיסר נולד" ליולדות בניתוח קיסרי
דולה לניתוחים קיסריים ומלווה רגשית בגישת B.O.T.
http://www.keisarit.co.il
עוד באותו נושא
סוף סוף נכנסת להריון המיוחל שחיכית לו זמן רב, שיהיה במזל טוב.
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...