ניכור הורי הוא מצב שבו על רקע פרידה/גירושין של בני הזוג הילד חווה מסרים שלילים, הסתה ואף שטיפת מוח כנגד אחד ההורים על ידי ההורה השני. למה זה כל כך הרסני, ואיך נימנע מלהגיע לזה?
בעידן זה בו אחוז הגירושין הינו גדול, עולה המודעות לתסמונות הניכור ההורי שכן מעגלים משפחתיים רבים מתאפיינים בה והפגיעה במעגל המשפחתי משמעותית.
מערכות גירושין מתאפיינות לעיתים בזעם רב סביב סוגיות רבות כגון רכוש, משמורת הילד, הסדרי ראייה, מקום מגורים וכד‘, ולכן קורה לא פעם שהורים מתקשים להפריד בין רגשות אלו לבין טובת הילד. וכך הילד נמצא בעין הסערה במאבק בין זוג הורים כאשר הינו חשוף ולעיתים אף חסר אונים אל מול הסיטואציה.
כילד שעבר מערכת גירושין סוערת וחווה ניכור הורי, אני יכול להגיד כי התופעה הינה הרסנית במיוחד שכן לילד יש קושי רגשי אדיר להתמודד עם סיטואציה כה מלחיצה אשר פוגעת רבות במישור התפקודי, הרגשי ולעיתים אף החברתי.
הפגיעה בילד כה משמעותית עד שעלולה להוביל לניפוץ הדימוי הקיים על ההורה המנוכר ולעיתים הזדהות עם ההורה המנכר.
בראשו של הילד, זוג ההורים עובר חלוקה דיכוטומית לרע וטוב, גם אם דבר אינו מתקיים במציאות, אך בשל עוצמתה של ההסתה, שיקול הדעת יורד בצורה משמעותית והמסרים הנשמעים שוב ושוב נתפסים "כמציאות".
הנזק שנגרם יכול לערער בצורה משמעותית באת הדרך בה תופס הילד את ההורה המנוכר ואף יכולה להשפיע על תפיסתו את המגדר כאשר נוצרת הכללה "לא רק אמא שלי רעה, נשים בכלל רעות".
למעשה יש להבין שלצד ביטויי תוקפנות ובוטות שהילד עשוי לגלות כלפיי ההורה המנוכר, הילד עצמו נמצא במצב רגיש ומצריך טיפול אינטנסיבי ומשמעותי מצד גורם מקצועי שיסייע לילד לשוב לתפיסה מאוזנת.
על ההורים להבין שכאשר מתקיימת פרידה ביניהם טובת הילד צריכה לעמוד בראש מעיניהם, ומכאן חייבת להיות הפרדה מוחלטת בין רגשות הזוג לבין התכנים אליהם הילד נחשף.
המסר לילד חשוב!! גם אם אמא ואבא נפרדים אין זה בגללך, ואינך צד בעניין.
בהחלט רצוי במצב של פרידה לדובב את הילד להביע את רגשותיו שלו וזה תוך שמירה על דיבור מכבד וחיובי כלפיי שני ההורים.
החלטתם להתגרש? 5 חוקי ברזל:
1. אל תערבו את הילד ברזי הקונפליקט.
2. את הכעסים בינכם לבנו במישור המקובל ולא בנוכחות הילדים.
3. העזרו באנשי מקצוע אשר יסייעו לכם לנהוג נכון בתהליך מול הילדים.
4. שמרו על כבודו של ההורה השני בכלל ובאוזני הילד בפרט.
5. זכרו כי טובת הילד עליונה ובמצב גירושין בשל הרגישות הקיימת הגדילו לעשות ולהימנע מלהשמיע דברי השמצה באוזנו.
בעידן חדש, של עלייה באחוז הגירושים, אינטרנט, בריונות, מיניות, זמן מסך מרובה, גיל התבגרות שמקדים את זמנו, הורות בשלט רחוק הטומנת בחובה משקעים ומטענים שלנו ההורים, עוד מילדותנו, המטרה היא ליצור מודעות ולקבל כלים. כי בסופו של יום, השאיפה שלנו כהורים מתרכזת בדבר אחד: להיות ההורים הכי טובים ולצייד אותם בכלים מדויקים להצלחה. הדרך לשם לא קלה, אבל אפשרית, ומתחילה כמובן בנו ההורים.
בהצלחה!
על הכותב:
רועי אזולאי
מומחה בהדרכת הורים פרטנית ובקבוצות, בעל קליניקה פרטית להדרכת הורים ומתבגרים.
מאמן אישי. מרצה במוסדות חינוך, בוגר מכון אדלר בהנחיית הורים, בעל תואר B.A במדעי הרוח והתמקדות בפסיכולוגיה, ותוארM.A בחינוך.
טלפון 050-5410050
פייסבוק www.facebook.com/Roeiazolay/
עוד באותו נושא
הבן שלך לא סובל מ"קשב וריכוז" אלא פשוט מעדיף משחקי מחשב על ש"ב, או שומו שמיים – קצה קשה לו רגשית עכשיו...
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...