ויסות רגשי אצל ילדים – מהו קושי בויסות רגשי בילדים? מה הסימנים לזיהויו, מי הילדים שסובלים מקושי זה ומה אפשר לעשות?
הויסות הרגשי מכוון את יכולות הקשב שלנו. קושי בויסותו גורם לאי יכולת לשלוט ברגש ובעוצמתו. בכנס שהתקיים לאחרונה במרכז הרפואי "שיבא" עסקו רבות בנושא זה ודנו, בין השאר, בשאלה מיהם הילדים הסובלים מקושי זה? וכיצד ניתן לטפל בהם?
הנה כמה סימנים לזיהוי ילדים בעלי קושי בויסות הרגשי:
ילדים מופנמים מאד, ביישנים, או לחילופין, כעסנים, צעקנים, משתוללים מכעס. הרי הבעיה היא שהילדים אינם יודעים לבטא רגשות, ומכאן הדבר נובע.
כמו כן מרבית הילדים הסובלים מהפרעת קשב, ADHD, סובלים מויסות רגשי.
תופעות הלוואי של ההפרעה
חרדות מסוגים שונים, בעיות התנהגות, נטיות אובדניות, ילדים אובססיביים - OCD, סובלים מבעיות אישיותיות, עצבנות. ילדים עם בעיות חברתיות.
הגורמים לקשיים
תורשה - נטייה מולדת, טמפרמנט לא רגוע, מהלך לא תקין של ההיריון.
הקשיים הם בעיקר ביולוגיים. קשיים סביבתיים שיכולים להיות הם: הורים שלא נותנים מענה הולם לתינוקם, תינוקות שמתקשים להרגיע את עצמם ואין מי שירגיע אותם, הורה רגיש מידי ועצבני, חוסר התייחסות בבית לרגשות: איך הרגשת עם זה? ההורים לא נותנים לרגש של הילד מקום, ההורים לא מאמינים לילד.
מאפייני ההפרעה
מאפיינים רגשיים: קושי בזיהוי ושיום רגשות, טווח רגשות מצומצם, קושי ביכולת להכיל רגשות, קושי בזיהוי רגשות אצל האחר, קושי בדינאמיקה של הרגשות.
מאפיינים קוגניטיביים: חשיבה מעוותת, רק בשחור-לבן, נוקשות בהתנהלות. יש רק פתרון אחד. היתקעות בתוך מחשבה שהיא לא בהכרח המציאות.
מאפיינים פיזיולוגיים: יש קושי להפריד בין הרגש להתנהגות, ההתנהגות אימפולסיבית הכוללת מכות וקללות, הרגש דוחף לפעולה, לעיתים לא הגיונית. אין הסתכלות לטווח ארוך. יש הצפה רגשית, וחוסר יכולת להירגע במהירות. הרגש נמשך זמן רב.
איך מטפלים בילדים אלו?
באמצעות אימון קוגניטיבי התנהגותי, CBT עובדים על ההתנהגות, על החוזקות של הילד, עובדים על לימוד והכרת הרגשות - כל רגש לחוד, הכרת הבעות הפנים, בדיקת סיטואציות חברתיות, תקשורת בינאישית. מלמדים גמישות מחשבתית, רגשית ופיזיולוגית.
בהצלחה!
על הכותבת:
אתי-ענבל סגרון,
יועצת חינוכית, מאמנת אישית,
מומחית לאיתור ולטיפול בילדים ונוער
http://www.etisagron.co.il
זקוקים לעזרה עם הילדים והנוער שלכם? מוזמנים להתקשר אלי! 052-4329967
עוד באותו נושא
אלא שהפעם יש בי שמחה אחרת, משונה. שמחה כפולה ומכופלה, שמחת תודה עצומה...
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...