הריון מדומה הוא מצב פסיכוסומטי בו אישה מפתחת תסמינים גופניים של הריון כאשר בפועל לא מתפתח עובר ברחמה.
הריון מדומה הוא מצב פסיכוסומטי שבו אישה מפתחת תסמינים גופניים של הריון, כאשר בפועל לא מתפתח עובר ברחמה. מקור התסמינים הוא נפשי ונובע מהשתוקקות לילד, או ההפך, חרדה מתהליך ההיריון
הטיפול בתופעה יכול להיעשות באמצעות פסיכותרפיה גופנית אשר מתייחסת לקשר ההדוק בין הגוף לנפש.
מהו הריון מדומה?
הריון מדומה, הוא מצב פסיכוסומטי, המתבטא בסימפטומים גופניים של הריון, ללא קיום של הריון אמיתי. לעתים אף מופרש בגוף האישה הורמון ההיריון, אשר גורם לאיחור בווסת, התנפחות הבטן, בחילות בוקר, הפסקת הווסת והיווצרות חלב בשדיים. נשים מסוימות אף יחושו "תנועות עובר", התכווצויות של הרחם וצירים.
הסימפטומים האלו נותנים משנה תוקף עבור האישה שאכן מדובר בהריון אמיתי, ומחזקים אצלה את האמונה בכך, אך בפועל מדובר במצב גופני על רקע נפשי. גם כאשר מתקבלת תוצאה שלילית בבדיקת הריון, האישה תטיל ספק באמינותן ותסבור כי התוצאה שגויה והיא אכן בהריון.
מהו הרקע הנפשי אשר גורם להריון מדומה?
במשך עשרות שנים לא ידעו להסביר את התופעה. כיום הרפואה מסבירה שההיריון המדומה הוא תוצאה של קשר חזק מאוד בין הגוף לנפש, המביא לכך שמצב נפשי, המתבטא בתשוקות או חרדות יקבל ביטוי גופני מובהק. תופעה שכזו מוגדרת כסימפטום פסיכוסומטי.
הריון מדומה מתרחש לרוב כאשר אישה משתוקקת להביא ילד לעולם ולא עולה בידה להיכנס להיריון במשך תקופה ארוכה, או לחלופין כאשר אישה חרדה מאוד מן התהליך הפיזיולוגי של ההיריון.
כיצד מטפלים באשה עם הריון מדומה?
ראשית מומלץ להפנות את המטופלת לבדיקות רפואיות נוספות ואמינות יותר, כגון אולטרסאונד, בכדי להמחיש למטופלת שאין כל ראיה עובדתית לעובר.
לאחר מכן יש צורך בטיפול בסימפטום הפסיכוסומטי באמצעות פסיכותרפיה גופנית, שבה אנו משלבים שיחה עם התייחסות לתחושות הגוף ולביטוי הגופני אשר הרגשות מעוררים.
אנו נותנים מקום לציפיות, פחדים ופנטזיות של המטופלת, בכדי לגלות את הסיבה שעוררה את הצורך ביצירת הריון מדומה. שאלות כגון איך באה לידי ביטוי הנשיות בחייה, מה המשמעות של להיות אימא עבורה? כיצד נתפש אצלה הדימוי של אישה בהיריון או אישה שאינה נכנסת להיריון?
תוך כדי התהליך הטיפולי צפויים לעלות תכנים רגשיים שקשורים לזהות הנשית, התשוקה לילד, חוויות מהילדות ועוד. כשם ששורש בעיית ההיריון המדומה הוא בקשר גוף- נפש, כך הטיפול מתייחס לנפש אשר מבטאת את עצמה דרך הגוף. הבנה עמוקה של שאלות אלה מסייעים לאישה להכיר בצרכים הרגשיים, ולתת להם את הביטוי במסגרת הטיפולית.
על הכותב:
יואב ניומן,
מטפל באמצעות פסיכותרפיה גופנית בהפרעות חרדה, תסמינים פסיכוסומטיים, משברים נפשיים ומשברים בזוגיות.
בעל ניסיון עם מספר רב של מטופלים מאז שנת 2001.
עוד באותו נושא
מחצית מהנשים לאחר לידה (החל מההיריון ועד לשנה לאחר הלידה) חוות דכדוך, ואילו אחת מכל שמונה נשים חווה דיכאון אחרי לידה.
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...