האם להשכיב תינוקות לישון על הגב?
שינה של תינוקות על הגב להקטנת הסיכון למוות בעריסה
מה הם הקשיים שפתרון זה מעורר, ומה המענה של שיטת פלדנקרייז לקשיים אלו?
החל משנת 1992 קיימת הנחייה של משרד הבריאות להשכיב תינוקות לישון על הגב מחשש להגברת הסיכון למוות בעריסה. ההנחייה מתבססת על מחקרים שהראו קשר בין תנוחות השינה של התינוק לבין הסיכון למוות בעריסה. ממצאים אלה אינם חד משמעיים, והתעלומה של מוות בעריסה (מוות פתאומי של התינוק ללא סיבה ברורה בשנת חייו הראשונה) עדיין לא נפתרה.
מכיוון שבשבועות הראשונים לחייו התינוק ישן ברוב שעות היממה, פירקי הזמן שנותרים לו לשהות על הבטן קצרים ביותר. כתוצאה מכך, משתנה מהר מאד ארגון גופו, עד כדי כך שכל שכיבה על הבטן הופכת לחוויה של אי נוחות, מצוקה ובכי. ברוב המקרים נכנעת האם לסירובו של התינוק, ומאפשרת לו לשהות על גבו גם בזמן הערות.
מהו המחיר של שכיבה ממושכת על הגב?
כעת כבר ברור שלשכיבה הממושכת של התינוק על הגב יש מחיר, ויכולים להיווצר קשיים בהיבטים שונים כמו - שינה, מוטיבציה, ארגון פיסי, התפתחות תנועתית ועוד.
התוצאה היא, שתהליכים תנועתיים הטבועים בתינוק כמו הרמת ראש, גלגולים, זחילת גחון, זחילת שש ועוד, מתאחרים, משתבשים, או מתבטלים. בשל כך, עלול התינוק להתחיל את חייו עם חסך של ארגון פיסי נאות, אשר עלול להשפיע על היציבה, הקואורדינציה, האוריינטציה והקשב. תהליך התפתחותי מופלא, שקודם לכן התנהל מעצמו בסדר הנכון, ללא כל הנחייה והתערבות, מצריך כעת לימוד.
מהו המענה של שיטת פלדנקרייז לקשיים שהתעוררו?
כיום ברור שהשכבת התינוק על הגב מחייבת התערבות, עזרה ופיצוי על החסכים שנגרמים לו. נחוץ לכן ליווי התפתחותי, וככל שמקדימים לעשות זאת, כך ייטב לתינוק ויוקל לאם.
שיטת פלדנקרייז נותנת מענה יעיל לצורך שנוצר, משום שנידבך חשוב בפתוח השיטה מתבסס על מעקב אחר התפתחות תנועתית של תינוקות.
דר‘ פלדנקרייז למד בעבודתו עם תינוקות את הדרכים שבהן הם מתמודדים מול מגבלות, ומול כוח הכובד. איך הם מעבירים משקל, איך הם משתמשים באברי גופם להשענות ולתנועה, איך הם מתהפכים באופנים שונים, ואיך מגוון התנסויותיהם, כוח רצונם וסקרנותם דוחפים אותם לזחילה, ומשם לישיבה, לעמידה ולהליכה. איך מתנועות אקראיות ומגושמות מתפתחת תנועה כוללת, משוכללת ומכוונת, המשרתת את צרכיהם ורצונם, ואיך ממצב של שכיבה וחוסר אונים, הם מגיעים לעמידה מאוזנת ויציבה על שתי רגליים. כל מה שנלמד מהתינוקות, מוחזר כעת אליהם דרך שיטת פלדנקרייז. ניתן כמעט מייד להבחין בשינויים לטובה בשינה, בנוחות השכיבה על הבטן בזמן העירות, ביכולת התנועה, בנינוחות הכללית, בעוויתות הבטן ובעיכול, ובמצב הרוח.
וכך, התערבות פשוטה שנעשית בראשית הדרך יכולה לחסוך קשיים מיותרים בהמשך.
כמה טיפים שיכולים להקל על השכיבה על הבטן:
על הכותבת:
שרי בומפלד
מורה לשיטת פלדנקרייז
http://www.feldenkrais-israel.org
עוד באותו נושא
איך להמשיך ולטפח את העור בחורף: טיפים לטיפול ביובש עור עונתי
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...