תינוקות מתחילים להתהפך בערך בין גיל 3 ל-7 חודשים. מה תינוק אמור לדעת על מנת להתהפך? מה בא קודם: בטן לגב או ההיפך? זה בכלל משנה?

בטן גב

תינוקות מתחילים להתהפך בערך בין גיל 3 ל-7 חודשים.

מה תינוק אמור לדעת על מנת להתהפך:

  • שכיבה על הבטן.
  • הכנסת המרפק מתחת לבית חזה, כיפוף הרגל הנגדית והתעגלות הגב.
  • שכיבה על הגב ועל הצדדים.
  • זקיפת הראש והישענות על המרפקים כשהתינוק שוכב על בטנו.
  • היכולת להרים את הרגליים לכיוון הידיים כשנמצא על הגב.
  • העברת משקל מצד לצד.
  • תכנון פעולה- תפיסה מרחבית ומערכת שיווי משקל.
  • רוטציה ( סיבוב ) בין פלג גוף עליון לתחתון.
  • מעבר קו אמצע הגוף.

למעשה אין חשיבות אם תינוק מתהפך לראשונה מהגב לבטן או מבטן לגב.

חשוב שתינוקות יעברו את שלב ההתהפכות, המאפשרת להם ניידות למקומות אליהם רוצים להגיע תחושת עצמאות, גירוי מערכת שיווי המשקל ומהווה בסיס לשלבי ההתפתחות הבאים.

בתחילה ההתהפכות עשויה להראות מגושמת , תוך כדי נפילות לא נעימות על הראש והקשתת הגב,אך עם הזמן התינוק לומד לעגל את גבו, לארגן את גופו ולהגיע לצד השני בביטחון.במידה והתינוק לא "מצליח" ללמוד איך להתהפך כמו שצריך, כנראה שישנה סיבה לכך וכדאי לגלות מה היא ,על מנת לעזור לו לעשות זאת באופן הנכון ביותר.

תרגילים לעידוד התהפכות –

תרגילים להתהפכות מהבטן לגב:

  1. כשהתינוק שוכב על הבטן , אפשר לגרות אותו בעזרת צעצוע שישען על יד אחת ויגיש את היד השניה לכיוון הצעצוע, כך ישתמש בשיווי משקל וילמד לאזן את עצמו, כהכנה לקראת ההתהפכות.
  2. כשהתינוק על הבטן , להכניס את יד שמאל מתחת לבית החזה של התינוק , למשוך את יד ימין מתחת לבית החזה ובמקביל לכופף את ברך שמאל, כך ניצור היפוך "ג‘ודו" , תוך כדי התעגלות הגב והנחת הראש בעדינות על גבי המזרון.
  3. כשהתינוק על הבטן , נכופף את ברך ימין לאט לאט , תוך כדי "סימון" לתינוק את כיוון ההתהפכות , הוא יטה את הראש ובתנועה מעוגלת נעזור לו להתהפך.

תרגילים להתהפכות מהגב לבטן:

  1. כשהתינוק שוכב על גבו וההורה מחזיק בשני קצוותיו ומגלגל בעדינות את התינוק מהגב לצד ובחזרה,דרך הרמה של המזרון בקצהו.
  2. כשהתינוק שוכב על גבו, נטה את ברך שמאל לכיוון ימין, על מנת ליצור סיבוב (הפרדה) בין פלג גוף עליון לתחתון, לאט לאט נביא את ברך שמאל עד לרצפה בתחילה רק נגרה את תנועה זו ועם הזמן התינוק ימשיך אותה עד לכדי התהפכות מלאה.

בתחילה ידי התינוק ישארו מתחת לבית החזה, לתת לו כמה רגעים לנסות להוציאן בעצמו, במידה ולא מצליח אפשר לגרות לו את האמות על ידי מגע, להזכיר לו שהן נמצאות שם ולחכות שיוציאן בעצמו , אם לא עושה זאת לעזור לו. ניתן לגרות לו את השרירים הצידיים ( מותניים) וכן את זוקפי עמוד שידרה ( השרירים שנמצאים משני צידי עמו"ש ).

  1. נקח את יד ימין ורגל שמאל ולהיפך ונטה את התינוק פעם ימינה ופעם שמאלה, התינוקות בד"כ מאוד נהנים מהעברת משקל מצד לצד , מכין אותם להשלמת ההיפוך.
  2. כשהתינוק על הגב לאחוז בשתי ידיו יחד עם שתי רגליו ולהנדנד את התינוק מצד לצד, עובד על המערכת הוסטיבולרית ( שיווי משקל ).

 

בהצלחה !

 

על הכותבת:
הדר בר יוסף
מאבחנת ומטפלת בשיטת ורדי
מנחת סדנאות ליווי התפתחותי לתינוקות, מדריכת הכנה ללידה
052-5518944


עוד באותו נושא

טיפים למניעה וטיפול בעקיצות יתושים

עם בוא האביב ומזג האוויר המתחמם סובלים רבים מעקיצות יתושים, ההופכות בעיקר למטרד אך גם עלולות להתפתח לתופעות אלרגיות או מחלות, כגון מלריה, קדחת הנילוס המערבי, קדחת צהובה ודלקת קרום המוח. יתושים נפוצים בעיקר במקומות בהם ישנם מים מתוקים או מלוחים עומדים וכאשר ישנה לחות והטמפרטורה גבוהה.  

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!