לידת תינוק חדש משנה את המשפחה כולה בתערובת של שמחה גדולה, יחד עם הפיכה עצומה ומפחידה. איך לא מאבדים את הדברים החשובים בדרך?
בין אם זה ילדכם הראשון או ילד נוסף במשפחה, לידת תינוק חדש היא מאורע משמח אך מטלטל שהופך את כל המשפחה כפי שהכרנו אותה. הוא משנה את מערך הכוחות וטורף את הקלפים כשכל השגרה המוכרת והידועה מתחלפת בתקופה של חוסר ודאות ושל הסתגלות למאזן כוחות חדש, לשגרה חדשה. בסופה, תתייצב המערכת המשפחתית, שונה מכפי שהייתה קודם אך לא פחות מוצלחת. את התקופה הראשונה הזו ניתן לצלוח בשלום ולצאת ממנה מחוזקים תוך שמירה על הערכים המשפחתיים החשובים לכם.
הבנה והשלמה. הדבר הראשון והטוב ביותר שתוכלו לעשות למען עצמכם ולמען המשפחה הוא להבין שזה מה שהולך לקרות ולא לצפות שהכל ישאר כפי שהיה. לחבק את השינוי, לא לצפות לחזור תוך שנייה לאותם חיים שהיו קודם, לאותו סדר יום, אותה גזרה ואפילו לא אותם חלומות, שאיפות ומטרות. ללמוד לעגל פינות היכן שאפשר, להוריד סטנדרטים, לפעול בהתאם למציאות המשתנה ולא על פי דימוי או אמונות על "מה צריך" או "כי ככה עושים". אם תדעו שדברים ישתנו, יהיה לכם קל להתמודד כשזה באמת יקרה ובעיקר – לא תצפו מעצמכם את מה שאי אפשר.
הערכות מראש. היערכות מראש ותכנון יסייעו לנחיתה רכה יותר ויאפשרו לכם להתמודד בקלות רבה יותר עם הקושי. אם זה הילד הראשון, למדו וקראו בספרים ובאינטרנט, דברו עם חברות עם ילדים, נסו להבין למה לצפות, דאגו לארגן את כל הדרוש זמין ונגיש, הכינו מראש מספרי טלפון של אנשי מקצוע שיתכן ותזדקקו להם כגון רופא ילדים, יועצת הנקה, טיפת חלב ועוד. אם זה ילד שני או יותר בבית, הכינו את האחים הבוגרים ללידה, נסו להיערך מראש עם סידור מתאים להסעות לחוגים, לחברים, פיזור ואיסוף מהגן או מבית הספר. נסו למפות מראש את הנקודות הבעייתיות ולמצוא פתרונות ופתרונות חלופיים, כך שההתמודדות שלכם תהיה קלה יותר.
שמירה על גבולות ועל שגרה. אחד העקרונות החשובים ביותר כדאי לכם להקפיד עליהם הוא הקפדה על גבולות ושמירה על שגרה - גם מול הילדים בבית, גם מול הורים ומשפחה, גם בזוגיות. ככל שהגבולות שלכם יהיו ברורים יותר, הסובבים אתכם ידעו טוב יותר כיצד להתנהג ומתי והילדים שלכם ידעו שיש על מי לסמוך. ככל שתקפידו על שגרה ברורה של פעילות, כל המערכת המשפחתית תתפקד טוב יותר, בידיעה והבנה של מה צריך לקרות בכל שלב. אל תזניחו גם את הזוגיות, הבסיס לכל המארג המשפחתי שלכם.
קבלת עזרה. סופרמן וספורוומן לא גרים כאן! נכון, אתם לא צריכים אף אחד ויכולים לגמרי לעשות הכל בעצמכם, אבל מדוע שתעשו את זה? המשאית עם הצל"שים לא תגיע, במקומה יגיעו התמוטטות עצבים, כעס, מרמור, עייפות ותשישות. אל תתביישו לבקש עזרה וקחו בשתי ידיים כל עזרה שמוצעת לכם – בהתאם לצרכים ולגבולות שלכם. גם עזרה בתשלום שווה את משקלה בזהב ולעיתים מהווה חבל הצלה ששווה עבורו להצטמצם בהוצאות אחרות על מנת לאפשר את העוזרת או הבייביסיטר ששומרות על שפיותכם.
הקפדה על זמן איכות. זמן איכות אישי, זמן איכות עם הילדים הבוגרים בבית, זמן איכות זוגי, כולם נושא שחשוב לתת עליו את הדעת ולהקפיד עליו, את הפירות תקטפו במהרה. זמן איכות אישי הוא זמן של התאווררות אותו אתם מקדישים לעצמכם. לתחביב, ליציאה לבית קפה עם חבר/ה, לפעילות גופנית או סתם למנוחה. הזמן האישי יאפשר לכם לנקות את הראש ויתן לכם את הכוחות לחזור למשפחה ולשגרה באנרגיה מחודשת. זמן איכות אד על אחד עם הילדים הבוגרים בבית הוא חיוני מאין כמותו. הוא יאפשר להם לחוות אתכם בנפרד, ללא התינוק החדש השואב את תשומת לבכם ויאפשר לכם להרים את הראש מהחיתולים הזעירים ולגלות מחדש את הילד הבוגר והנהדר, ליצור איתו ערוץ תקשורת שיסייע לכם להבין את מה שמעסיק אותו, משמח אותו ומטריד אותו. לבסוף, אל תוותרו על זמן איכות זוגי, שיחייה את האינטמיות, יאפשר לכם תקשר מעבר לענייני מנהלה ותפעול הבית וישמור עליכם כזוג, הבסיס האיתן של המשפחה.
עוד באותו נושא
אמא שלי היא מין טיפוס מיוחד של דאגנית. היא לא דאגנית רגילה כמו כל האמהות, אלא דאגנית מופרזת. רוצים דוגמה? בבקשה...
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...