שולחן כתיבה, כסא תלמיד, ילקוט ותאורה - בחירה נכונה יכולה להקל על הילד שלכם ולמנוע ממנו פגיעות גופניות. בואו לקרוא על מה באמת חשוב להקפיד.

איך בוחרים ציוד לתלמיד?

הילדים שלנו, יותר מחבריהם בדורות הקודמים, מועדים לפגיעות שלד-שריר שנגרמות בעקבות יציבה או תנוחה לא נכונה, מאמץ או לחץ מכאני. הילדים בדור הנוכחי כבר לא יורדים בכל אחר צהריים לשחק למטה, הם פעילים פחות ומעדיפים את הטלוויזיה והמחשב ולכן אפשר למצוא אצלם דפוסי תנועה שגויים מגיל צעיר, בעיות יציבה, כאבי גב וכאבי צוואר.

 

עכשיו, באמצעו של החופש הגדול, אנחנו מתחילים לחשוב על החזרה ללימודים ולהיערך לקראת הראשון בספטמבר.

 

חשוב להקפיד על מספר כללים בעת יצירת סביבת עבודה לתלמיד, על מנת שתהיה בריאה ובטוחה עבורו ככל שניתן:

 

לפני הכל, אין תחליף לחינוך ולהטמעת הרגלים בגיל צעיר. אם תלמדו את ילדיכם לשים לב לנוחותם ולבטיחותם ולהתאים את הסביבה אליהם, לכוון את הכסא ואת התאורה, להרים נכון משאות, להקפיד על נשיאה נכונה של הילקוט, להשעין את אמות הידיים בעבודה ליד השולחן ולשמור על סדר שיסייע לעבוד נכון יותר, יהיה להם קל יותר גם כמבוגרים ליצור לעצמם סביבה בריאה ובטוחה יותר.

 

בחרו נכון את שולחן העבודה:

השולחן צריך להתאים למימדי הילד לא פחות מאשר למימדי החדר. עומקו צריך להיות לפחות 60 ס"מ על מנת שיהיה מספיק מקום להניח עליו את כל החפצים, אורכו יכול להיות ככל שמאפשר לכם החדר. חשבו איזה דברים צריך יהיה להניח על השולחן ותכננו מספיק מקום לכל אחד מהם: מסך מחשב, מקלדת, עכבר, ספרים, כלי כתיבה, מנורת שולחן ועוד.

תכננו מגירות שיאפשרו לילד להניח בהן את חפציו ולשמור על הסדר. העדיפו מגירות על גלגלים שניתן להזיז במידת הצורך ולא כאלה הצמודות לשולחן, שלא יגבילו את תנועת הילד ויאפשרו לו להשתמש בכל אורך השולחן.

 

את המקלדת והמחשב מקמו מול הילד, בהמשך ישיר לאמות ולכפות ידיו. שימו לב שהם קרובים אליו מספיק ושהוא יכול לעבוד כשאמות ידיו נשענות על השולחן ושהוא אינו צריך להטות הצידה או למעלה את שורש כף היד כשהוא עובד עם העכבר או עם המקלדת. במידת הצורך, ניתן לרכוש עבורו פד ארגונומי או להסתייע במגבת קטנה מגולגלת לתמיכה.

 

בחרו נכון את כסא התלמיד

הקפידו לרכוש כסא עם תו תקן ישראלי ואחריות מוכרת. קחו איתכם את הילד לחנות על מנת "למדוד" עליו את הכיסא.

בחרו כסא שיודע לעלות ולרדת ושניתן לכוון בו את גובה המשענת ואת הזווית שלה. העדיפו כסא ללא ידיות או כסא עם ידיות מתכווננות שניתן להנמיך אותן כדי לאפשר לכסא להיכנס מתחת לשולחן כך שהילד יוכל להשעין את אמות הידיים על השולחן.

כסא עם גלגלים עלול להחליק ולהיות מסוכן, לכן שימו לב שניתן לנעול את הגלגלים או הציבו את הכיסא על גבי שטיח.

עוד יש לשים לב שכשהילד יושב על הכסא "עד הסוף" כך שגבו נשען על משענת הכסא, יש מרווח של 2-3 אצבעות בין קצה הכיסא לשקע הברכיים, ושכפות רגליו של הילד מונחות יציבות על הרצפה. אם כפות רגליו של הילד לא מגיעות לרצפה, השתמשו בהדום או שרפרף כדי לאפשר לו תמיכה.

 

בחרו נכון את הילקוט

טרולי או כתפיות? תלוי בתנאים איתם נאלץ התלמיד להתמודד בדרכו לבית הספר, במרחק ובתנאי הקרקע. באופן כללי רצוי לוותר על הטרולי אם הדרך לכיתה כוללת מדרגות, דרך בלתי סלולה או קופצנית במיוחד. בעת השימוש בטרולי חשוב להקפיד להחליף בין הידיים כדי למנוע עומס על צד אחד בלבד, מה שעלול לגרום לבעיות יציבה. כמו כן כדאי לוודא פירוק קל ומהיר של הילקוט מהעגלה במידה הצורך.

כך או כל, רצוי שמשקל הילקוט המלא לא יעבור 15% ממשקל הילד ושמידותיו יתאימו למידות הילד, לאורך ולרוחב עמוד השדרה. חשוב לוודא שיש תמיכה טובה בגב ושהילקוט צמוד לעמוד השדרה כשנושאים אותו, לכן צריך לוודא שרצועות הכתפיים רחבות ומרופדות וניתנות לכיוונון כך שיצמידו את הילקוט לגב, ועדיף אם קיימת רצועה רוחבית הנקשרת סביב המותניים.

כדאי שתהיה חלוקה פנימית בילקוט למספר תאים המאפשרת לסדר את הילקוט באופן המחלק את העומס, כשהספרים הגדולים והכבדים צמודים לגב והחפצים הקלים והקטנים יותר מלפנים.

 

בחרו תאורה מתאימה

הקפדה על תאורה נכונה תעזור לתלמיד שלכם לראות טוב יותר את החומר שמולו ותמנע מאמץ יתר של העיניים,עייפות שרירים ומתח בצוואר ובכתפיים. מקמו בחדר לפחות שני גופי תאורה – אחד מרכזי שיאיר את כל החדר, ועוד אחד ממוקד מעל שולחן העבודה.

שימו לב שהאור אינו מסנוור או מפריע לתצוגת מסך המחשב, ובחרו נורות שאינו מחממות בצבע ניטראלי שאינו לבן מדי (גורם לכאבי ראש) או צהוב מדי (גורם לישנוניות).

 

 

וכעת נותר רק לחכות לאחד בספטמבר...

שנת לימודים בריאה ומוצלחת לכל התלמידים!

 

 

על הכותבת:
דנה רוזן,
מומחית לארגונומיה,
חברת
B-Well לקידום בריאות בארגונים

 


עוד באותו נושא

עיצוב בית עם ילדים

כשיש ילדים, הורים רבים מוותרים על עיצוב הבית לפי הרצונות והחלומות שלהם. הילדים זוחלים, מלכלכים, זה מסוכן... האם באמת צריך להתפשר?

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!