מהו פורים בשביל הילדים? מהו בשבילנו ההורים? וכיצד להתמודד עם קשיים שהחג השמח הזה עשוי להערים.

ליצן קטן נחמד

חג פורים הוא אחד החגים האהובים ביותר, אבל הוא גם טומן בחובו לא מעט קשיים וקונפליקטים, לילדים ולהורים כאחד.

בפורים מתפרצת היצירתיות, כל לכלוכית יכולה להפוך לנסיכה מהאגדות, כל ילדון חלש יכול להפוך לאביר קוטל דרקונים. גם לנו, ההורים, ניתנת הזדמנות חד-פעמית לביטוי יצירתי ולפעמים אפילו להשוואה או לתחרות. הרבה התרגשות, תכנון וציפיות מתנקזים ליום אחד, הפלאשים מתקתקים והילדים? לפעמים בדיוק אז הילדים שלנו מחליטים לשבור את הכלים. לפעמים התגובות של הילדים שלנו כוללות בכי, כעס, עצב או התנגדות, לא בדיוק מה שציפינו לו בחג הכי שמח בשנה.

זכרו, פורים מיועד לילדים, לא להורים.

גם אם השקעתם שעות בתפירת התחפושת או הוצאתם ממון רב כדי לאבזר את הילד שלכם בלהיט התורן של פורים, שמרו את אכזבתכם לעצמכם ואל תפילו אותה על כתפי הילד. בסופו של דבר, מה שחשוב זה התהליך, התכנון וההתרגשות ופחות התוצאה הסופית.

פעוטות צעירים מתקשים לעיתים להפריד בין דמיון למציאות. הם עשויים לחשוש מתחפושות ולא להפנים לחלוטין את העובדה שמתחת למסכה נמצאת הגננת, או שתחפושת הפייה שהיא לובשת לא באמת מעניקה לה כוחות מיוחדים. לכן בגילאים הצעירים מומלץ להעדיף תחפושות מעולמו הקרוב והמוכר של הפעוט ולהימנע מאיפור כבד או ממסכות מלאות. מומלץ לבחור בתחפושות נוחות, רצוי כאלה המורכבות ממספר חלקים או אביזרים ומאפשרות לילד לשלוט עד כמה מחופש הוא באמת יהיה. עם כובע או בלי, עם אזניים או זנב, בדיוק במידה בה הילד יחוש בנוח עם התחפושת.

פעוטות עלולים לסרב למדוד את התחפושת, אפילו אם הם כבר מדדו אותה בעבר בהצלחה, הם עשוים לבקש להתחפש "למשהו אחר" או בכלל לסרב להתחפש בכלל. חשוב לכבד את הקושי והפחד שלהם ולא להפעיל עליהם לחץ להתחפש בכל זאת. אפשר תמיד לקחת איתנו את התחפושת בשקית לגן ואולי יחד עם כל הילדים ובעידוד הגננת, הילד ישנה את דעתו.

ילדים גדולים יותר בגיל הגן כבר מבחינים בין מציאות לדמיון. בשבילם התחפושת היא אמצעי ביטוי לפנטזיות ולמשאלות ולכן גם פעמים רבות הם "מוכרחים" שהתחפושת תיראה ב-ד-י-ו-ק בצורה מסויימת ולא בערך. מומלץ לבחור את התחפושת יחד תוך תיאום ציפיות מלא ולא להתרגש אם אחרי כל המאמץ הילד מחליט פתאום שהתחפושת "לא שווה שום דבר". הרבה פעמים מדובר בפרט פעוט שניתן לפתור בקלות ובמהירות כדי שהתחפושת תהלום במדוייק את הדמיון שלו, או לפחות אפשר לחשוב יחד על פתרונות יצירתיים.

בגיל בית הספר נכנס למשוואה המרכיב החברתי והילדים מתחפשים יותר לדמויות שיקנו להם נקודות זכות חברתיות רבות יותר, יעצימו את מעמדם ויאפשרו להם להעיז ולהתנסות בדמויות ובהתנהגויות שהם לא מעיזים ביום-יום. נושאים כמו "האם יצחקו עלי", או האם התחפושת תינוקית או בוגרת, יעסיקו אותם יותר ויותר, כמו גם נושאים של אינדיבידואליות מול קונפורמיות.

עצתנו היא, שגם אם הבן שלכם מבקש להתחפש לערפד מדמם או אם בתכם בחרה בתחפושת מוחצנת במיוחד, גם אם בנכם בחר בתחפושת סרת טעם בעיניכם ובתכם הלכה על אפשרות שאתם סולדים ממנה, אפשרו בגבולות ובקווים האדומים המתאימים למשפחתכם.

אחרי הכל, פורים בא רק פעם בשנה.

חג שמח!


עוד באותו נושא

טיפים לאיפור בטוח של הילדים בפורים

עורם של הילדים רגיש במיוחד, והם חשופים יותר לתגובות אלרגניות. לכן חשוב להקפיד על כללים בשימוש באיפור

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!