"הרבה יותר קל לפרק אטום מאשר לפרק דעה קדומה" (איינשטיין). כיצד ניתן להתמודד עם סוגיות שונות של נורמות התנהגות וערכים ומה אחריותנו כהורים?

מה בין רצח רבין, דמוקרטיה, שונות והורות?

רצח רבין ברביעי בנובמבר 1995 ע"י מי שסבר כי ‘הסכמי אוסלו‘ מהווים סכנה קיומית למדינת ישראל סימל את שיא השבר ביחסי ימין ושמאל במדינת ישראל.

רצח רבין היה מעשה חריג על רקע אוירה קיצונית מתלהמת שקיננה אז בקרב חלק מהציבור ואירוע טראומטי בהיסטוריה של עמנו המתנהל על פי שיטת בחירות דמוקרטית.

דמוקרטיה מתאפיינת בשיטת ממשל של שלטון העם, אך היא גם הבסיס לזכויות האדם ומבטיחה לאזרחיה זכויות של חופש ביטוי, חופש העיתונות וחופש תנועה ומאפשרת להם להשפיע על המדיניות הציבורית במדינה וזאת באופן שווה בלא תלות במוצא, מעמד חברתי וכלכלי, גזע, דת , מין ואמונה.

התפיסה הפלורליסטית גורסת כי דמוקרטיה מתאפיינת בתחרות חופשית בין קבוצות המבטיחה איזון ביניהן ומונעת אפשרות שקבוצה אחת תשתלט על המערכת הפוליטית כולה ובכך תורמת למעשה ליציבותה  תוך שמירה על שלטון החוק וחירות האזרח.

מאז רצח רבין חלה התמתנות בין הפלגים בחברה הישראלית הדמוקרטית אך האם ניתן לומר כי חברתנו מאופיינת בזכויות האדם, בכבוד האדם, בערכים של יושרה סובלנות וסבלנות, כאשר במקביל עולות סוגיות קשות בכל הקשור לאלימות, שחיתות והתנהלות מוסרית בחברה הישראלית:

  • ריבוי מקרי אלימות ורצח במשפחה, הן של נשים והן של ילדים
  • נשיא לשעבר מואשם בהטרדות מיניות ואונס
  • כנגד ראש ממשלה לשעבר מתנהל משפט הכולל אישומים פליליים חמורים
  • שרים וראשי ערים נאשמו בשחיתויות ונידונו לתקופות מאסר שונות
  • ריבוי מקרי תקיפה מינית בכלל וכן בתוך המשפחה

אני רוצה להאמין שחברתנו היתה ותמשיך להיות חברה של אזרחים שערכים כמו יושרה, סבלנות וסובלנות, כבוד לזולת, איפוק וקבלת האחר והשונה הם נר לרגליה. 

שונות היא ההבדל בין האנשים והבנתה חשובה על מנת שנדע לקבל ולכבד את האחר בדרך שתביא להכחדת דעות קדומות ועל כך אמר איינשטיין: "הרבה יותר קל לפרק אטום מאשר לפרק דעה קדומה".

דוגמא נפלאה ללמידת האחר והשונה קיימת במוזיאון הילדים בחולון באולם בו מתקיימת סדנת "דיאלוג בחשיכה" ובה נכנסים ילדים ומבוגרים לחדר חשוך וחווים את מציאת דרכם בחשיכה כשאין ביכולתם להיעזר בחוש הראיה אלא בחושים אחרים כמו חוש המימוש. המדריכים באולם עיוורים מלידה ומשתפים בסיפור חייהם ובכך יוצרים דיאלוג מפרה וחוויה אמיתית לציבור המבקרים תוך חשיפה לחיים שונים.

 

כיצד ניתן להתמודד עם סוגיות שונות של נורמות התנהגות וערכים ומה אחריותנו כהורים?

משטרה מטפלת בעבריינות לאחר מעשה ואין ביכולתה ובעיקר אין מתפקידה לחנך לנורמות התנהגות.

חינוך הוא המפתח להתנהגות והוא מוטל ראשית על ההורים ולאחר מכן על מערכת החינוך והסביבה החברתית.

עלינו לחנך את ילדינו ולגדלם על ערכים של סבלנות וסובלנות, הקשבה ואיפוק,  דמוקרטיה  וערכים ולפני הכל – כבוד לזולת וקבלת האחר והשונה.

סבלנות היא אורך רוח, היכולת להקשיב למישהו או להמתין למשהו מבלי לאבד עניין וסובלנות היא היכולת לכבד אנשים גם אם מחשבתם ודרכם שונה. אם לא ננהג על פי ערכים אלו בחברה נגרר לקנאות, צרות מוח ואלימות.

כאשר מדברים על חינוך, יש לזכור כי במדינת ישראל מדובר על מערכות חינוך שונות הכוללות מערכת חינוך למגזר החילוני, המגזר החרדי, המגזר הערבי, המגזר הדתי-לאומי, ולכן הדברים אמורים לגבי החברה הנורמטיבית ואינם עולים בקנה אחד עם תרבויות אחרות בהן רצח, למשל, הוא פתרון מקובל לפגיעה חברתית כמו כבוד המשפחה.

בנוסף עלינו לזכור כי אנו ערבוב של מגוון תרבויות, עדות, מיעוטים, אמונות ודתות.

לפיכך, ייטיבו הורים אם יצרו לעצמם חזון הורי לחינוך ילדיהם המאגד בתוכו:-

  • יצירת קשרים תקינים עם הזולת.
  • רגישות וכבוד ביחסים שבין אדם לחברו.
  • טיפוח תקשורת בין אישית טובה, מפרגנת ותומכת.
  • סובלנות דתית ותרבותית שכן החברה בישראל מורכבת מקבוצות שונות בבסיסן הדתי, לאומי, תרבותי, עדתי ואידיאולוגי.
  • אכפתיות ואהדה כלפי בעלי צרכים ייחודיים בחברה וכלפי חלשים.
  • הכרת השונות בין שני האדם והתמודדות עם דעות וערכים שונים.
  • יושרה וערכי מוסר.

דוגמא להתמודדות עם חלק מהנושאים לעיל קיימת במערכת החינוך הפרטי בדמותם של בתי הספר הדמוקרטיים הדוגלים בשמירה על כבוד האדם זכויותיו וחובותיו, זכויות התלמידים ורווחתם, סיוע לתלמידים בהגשמת מטרותיהם, ומאפשרים למידה פלורליסטית וקבלת האחר והשונה. בתי ספר אלו יוצרים דיאלוג פתוח בין תלמידים שונים ומאפשרים חיים קהילתיים טובים.

ללא ספק חינוך מגיל צעיר הוא הבסיס החזק ולכן יש לבית, למשפחה ובעיקר להורים מקום מרכזי בו.

יחד עם זאת, ניתן לחזק בסיס זה ע"י יצירת פעילויות תומכות גם במסגרות בתי הספר בחינוך הציבורי, במרכזים הקהילתיים, במסגרת השרות הצבאי ובמוסדות להשכלה גבוהה (ודוגמא מצוינת לכך היא פרויקט "פרח" באוניברסיטאות).

כיוון שלאווירה בבית ולהורים יש מקום מרכזי בחינוך וחיי הילדים, עלינו לזכור כי מה שאנו מקרינים כהורים על ילדינו יהיה רב השפעה עליהם כבוגרים. אלימות מילולית, זעם וחוסר כבוד בין ההורים ישמש כמודל לחיקוי על ידי הילדים ויהווה כר נרחב לצמיחתן של פעילויות שליליות בקרב ילדים ונוער.

 

רצח רבין הוא, ללא ספק, אירוע קיצוני רב משמעות שהעמיד בפנינו אתגרים חינוכיים, חברתיים ופוליטיים מהמעלה הראשונה. התפקיד שלנו כהורים הוא למנף ערכים של דמוקרטיה, סובלנות, מוסר וכבוד גם לשונה מאתנו שכן ערכים אינם רק עקרונות מוסר ואתיקה אלא מהווים עקרונות פעולה והצלחה והם הבסיס הטוב ביותר לקבלת ההחלטות החשובות והמשמעותיות של חיינו.

 

על הכותבת:
טלי פלד
מאמנת אישית/עסקית/מנהלים.
מוסמכת איק"א (האיגוד הישראלי לקואוצ‘ינג) וחברה בלשכת המאמנים.
חברה בצוות מאמני איק"א - מאמנת תלמידים בקורסי הסמכה לאימון.
ניסיון ניהולי של 25 שנים בחברות בינלאומיות.
תואר שני בהצטיינות במינהל עסקים.
http://www.tally-coach.co.il/

 


עוד באותו נושא

הצילו! הילד נחשף לפורנו

הבן שלי נוהג לשחק במחשב ולחפש בגוגל ערכים שונים לצורך שיעורי בית. אתמול נכנסתי לחדרו וגיליתי שהוא צופה בסרט...

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!