לפעמים נראה שהמשחק האהוב ביותר על הילדים הוא לזרוק את הצעצועים, הבגדים והספרים בכל רחבי הבית. סידור הבלגן שהם השאירו הוא מתסכל מאד, ורבים מההורים שואלים, במיוחד כעת בתקופת הקורונה, כיצד ומתי ניתן לשתף את הילדים בתהליך סידור הבית?

שיתוף הילדים בתהליך סידור הבית

סידור הבלגן אותו השאירו הילדים הוא מתסכל מאד והורים רבים שואלים, במיוחד כעת בעידן הקורונה כשכולם נמצאים שעות ארוכות בבית, כיצד ומתי ניתן לשתף את הילדים בתהליך סידור הבית?

התשובה היא שכבר מגיל שנתיים ניתן ללמד את הילדים לסדר אחריהם, אך בהדרגה ובהתאם ליכולות ולכישורים שלהם.

 

שמירה על שגרה

שמירה על סדר בבית היא תוצר של חינוך, ועל כן הפיכתה לחלק משגרת היום של המשפחה תביא לרתימת הילדים למאמץ ולהבנה כי זוהי חובה המוטלת עליהם.

כדאי לקבוע זמן, כמו השעה שלפני ההתארגנות לשינה, שבה כל חבר משפחה צריך לתרום את חלקו לסידור הבית. אמנם בהתחלה תשמעו בוודאי סירובים ותלונות, אך אם תגדירו לילדים שעד שהחדר מסודר כל זכויותיהם בטלות, ותעמדו על שלכם, תיווכחו שתוך ימים ספורים בלבד פעולת סידור הבית הפכה לקלה ומהירה עבור כולם.

 

אפשרו לילדים לעשות סדר בקלות

כאשר לכל דבר יש מקום, וכל דבר נגיש, קל יותר לגשת לסידור הבית. אם אתם רוצים לרתום למשימה את הילדים, סדרו עבורם מקומות אחסון ייעודיים לצעצועים, לספרים, לאמצעי המדיה ועוד. כתבו על כל מגרה או קופסא למה היא נועדה או שימו מדבקת תמונה עבור ילדים שלא יודעים לקרוא, ודאגו כי כל אמצעי האחסון יהיו נגישים לילד מבחינת גובהם וקלות פתיחתם.

בימים הראשונים בהם אתם מחליטים לצרף את הילדים לפרויקט סידור הבית, היו עמם בשעת הסידור ועזרו להם להבין לאן שייך כל דבר.

 

עשו תחרות סדר בין הילדים

חלק ניכר מהמבוגרים רואה בסידור הבית מטלה מעצבנת, ועל כן אין הפתעה בכך שילדים אינם נהנים לעשותה גם כן. בכדי להפוך את המשימה למהנה יותר ולרתום את הילדים לסידור החדר, כדאי ליצור אווירה חיובית סביב הפעולה באמצעות יצירת תחרות החדר המסודר והענקת פרס שווה לזוכה, כגון היכולת לבחור את הקינוח בארוחת הערב, או את הסרט אותו יראו לפני השינה.

בנוסף, אפשר לדרבן את הילד לסדר באמצעות יצירת תחרות בינו ובין השעון ושאלות כגון: "תוך כמה זמן תוכל להחזיר את הספרים למקום?" ולנסות בכל יום לשבור את השיא של הימים הקודמים.

 

חיזוק תחושת הבגרות באמצעות סידור החדר

אם ניתן לילדים להרגיש בעלי החלטה משלהם בתהליך סידור הבית, נחזק אצלם את תחושת הבגרות ונגרום להם לרצות להמשיך לסדר. כאשר הילדים משתתפים בתהליך הסידור והמיון, והמילה שלהם היא שקובעת לאן ילכו הבגדים והחפצים, הם מרגישים מחויבות, בגרות ורצון לסייע בסידור הבית והחדר. כדאי לתת לילדים עידוד מילולי על החלטותיהם הטובות ולדרבן אותם לעזור בסידור חלקים נוספים של הבית, באותו האופן.

 

השתמשו בקופסת החרמות

אם הילדים מסרבים לשתף פעולה עם סידור הבית, עשו קופסא אליה יכנסו כל הדברים שיישארו שלא במקומם – הצעצועים, הספרים, התכשיטים וכו‘. מנעו מהילדים את הגישה לקופסא זו, והודיעו להם כי את מה שיישאר מאחור הם יוכלו לקבל רק ביום שבת הקרוב.

לאחר מספר פעמים בהם ישללו מהם לימים שלמים הצעצועים האהובים, הילדים ילמדו להחזיר דברים למקום. ניתן לעשות הקלות בתקופת ההחרמה בתמורה לתרומה פעילה לסידור הבית, מעבר לגבולות הנדרש מהילד בדרך כלל.

 

שמשו דוגמא

אם אתם דורשים מהילדים לסדר את הצעצועים אבל בחדר השינה שלכם יש ערימות של כביסה, אתם משדרים מסר כפול.

כדי שתצליחו לחנך את הילדים לשמירה על סידור הבית בכלל וסידור החדר בפרט, עליכם לשמש עבורם כמודל לחיקוי. הילדים ירוויחו שיעור לחיים, ואתם תרוויחו בית מסודר שנעים להמצא בו.

 

 

על הכותבת:
שרית גושן,
מנכ"לית "סידורים",
המספקת שירותי סידור וארגון הבית ושירות מלא למעבר דירה בקלות.
ניתן להזמין שירותי סידור וארגון לקראת כניסת ילד חדש למשפחה, כמתנה מקורית ושימושית ליולדת.
https://www.weorder.co.il

 


עוד באותו נושא

למה גבולות?

שאלה טובה שדרושה לה תשובה אמיתית שמתבססת על עובדות שלא ניתנות להפרכה.

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!