הנה לנו דילמה אמיתית של הורות לילדי שנות האלפיים: טלפון סלולארי לילדים - כן או לא?
עם המעבר של הילדים מהגן לביה"ס היסודי, נתקלים הורים רבים בשאלה האם לרכוש עבורם מכשיר טלפון סלולארי.
על פי סקרים עדכניים ליותר מ-60% מהילדים בגילאי 6-7 כבר יש מכשיר סלולארי, ול-95% מהילדים מעל גיל 12. לרוב, הילדים לוחצים ומבקשים, שכן מדובר בחפץ נחשק ובעל סטאטוס חברתי וההורים מתלבטים ומתחבטים בין היתרונות לחסרונות.
טלפון סלולרי לילדים - אז למה לא?
בגלל הקרינה
בראש ובראשונה, בגלל הסכנה הבריאותית שבחשיפה לקרינה סלולארית באופן קבוע. בשנת 2008 פרסם משרד הבריאות המלצה להפחית ככל הניתן בחשיפה לטלפונים סלולאריים, במיוחד עבור ילדים, מתוך עקרון "הזהירות המונעת".
מכיוון שהטלפונים הסלולאריים הם מוצר חדש יחסית, אין עדיין מספיק מחקרים מקיפים אשר יכולים להצביע בוודאות על קשר בין שימוש בטלפונים סלולאריים לתחלואה בסרטן, אבל בכל הנוגע לבריאות ילדינו, עדיף להיזהר מאשר להצטער.
בגלל האחריות
טלפון סלולארי הוא מכשיר יקר, גם עלות המכשיר עומדת על כמה מאות שקלים במקרה הטוב, וגם עלות השימוש החודשי היא גורם שיש להתחשב בו. ילד שברשותו מכשיר סלולארי צריך להיות אחראי לא לאבד את המכשיר, לא להפיל או לקלקל אותו, לא להפריז בדקות שיחה, בהודעות טקסט או בהורדות יקרות.
בגלל העצמאות
כשאנחנו יכולים לעקוב אחר כל תנועה של הילד, לדעת כל דבר בזמן אמת, להיות זמינים בכל רגע ולפתור בעיות עוד לפני שהן קורות, אנחנו מונעים מהילד אפשרות לנסות, להתנסות, להתבגר ולפתח את תחושת העצמאות והיכולת שלו. עם סלולארי בכיס קשה יותר לפרוש כנפיים ולעזוב את הסינר של אמא.
בגלל החינוך לאי דחיית סיפוקים
כשיש לנו סלולארי אנחנו יכולים להגיד הכל, לכולם מיד ועכשיו. כשאין סלולארי לומדים לדחות סיפוקים, להתאפק ובאופן כללי לא לקבל את כל מה שרוצים מיד כשרוצים אותו, וזה שיעור חשוב לחיים.
בגלל בית הספר
צלצולי סלולארי בכיתות הן רעה חולה של הדור הנוכחי. גם המנהג לצלם במצלמה הסלולארית מעשי התעללות או בריונות הולכת והופכת נפוצה ויש להוקיע אותה.
טלפון סלולרי לילדים – אז למה כן?
בגלל השקט הנפשי
האפשרות לתקשורת זמינה עם הילדים מאפשרת אפילו להורים החרדים ביותר להיות רגועים יותר כשהילדים מסתובבים מחוץ לבית. לפעמים הורים לחוצים במיוחד יאפשרו לילדים לצאת לפעילויות עם טלפון נייד, שאחרת לא היו מאפשרים בכלל.
בגלל שלפעמים זה מקל מאד על החיים
כשהילד נוסע בהסעות או תלוי בתיאומים שונים, לפעמים זה מאד נוח שיש דרך לתקשר איתו ישירות ולפתור בעיות ממשיות בשטח.
בגלל שלפעמים זה יכול להציל חיים
אמנם הסבירות שילדכם יזדקק לסלולארי במקרה חירום הוא נמוך, אבל ברגע הנכון, המכשיר יכול לעשות את ההבדל בין חיים ומוות.
בגלל החינוך
ילד עם סלולארי שמקפיד לשמור עליו, לנהל תקציב שיחות חודשי במגבלות שהוטלו עליו, לדעת מתי, למי ובאילו נסיבות הוא יכול להתקשר, יודע להתחשב בסביבתו בעת השיחה ולשמור על תרבות דיבור טלפונית, הוא ילד שזכה בשיעור חינוכי מצוין.
אז מה יעשה הורה שרוצה לצעוד עם הקדמה, אך גם חושש ממנה? רוצה שקט נפשי כשהילד מסתובב מחוץ לבית, אך חרד מהקרינה הצמודה לראשו?
המלצתי היא, כמו תמיד, לשקול כל מקרה לגופו. להעדיף באופן עקרוני לדחות את רכישת הטלפון הסלולארי לילדים ככל שניתן, אבל כשיש נסיבות בהן סלולארי יכול להקל מאד ולשפר את איכות החיים, להיעזר בו. ובכל מקרה, חשוב ללמד את הילד להקפיד על שימוש נבון ומושכל במכשיר – ורק כשחייבים.
שלכם,
ליאת גולדשטיין
האמא של אמאבא
עוד באותו נושא
שבוע המודעות לחיסונים - מחקר חדש מגלה: לסדר הלידה במשפחה השפעה על חיסון ילדים, ילדים בכורים חוסנו ב-30% יותר בהשוואה לילד שני וב-50% יותר בהשוואה לילד השלישי.
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...