רק נגמר החופש הגדול וכבר חגים, ושוב המתוקים שלנו ב ב י ת! אבל בעצם, זוהי תקופה נהדרת לנסות ללמוד להציב את הגבולות הנכונים לילדיכם וע"י כך לשמר את הסמכות ההורית וליצור אווירה יותר נינוחה בבית. תאמינו לי, כמו בצבא- קשה באימונים קל בקרב!
איך, מי , כמה, ולמה???.... קבלו מתכון קצר ופשוט להצבת גבולות- פשוט כמעט כמו להכין עוגה.
תפקידו של הגבול?
הגבול הוא מלמד את הילד להבחין בין מה שנכון למה שלא נכון, בין טוב לרע, נותן סדר בחיים. סדר נותן ביטחון. ביטחון מצמיח ילדים עם אמונה עצמית וביטחון עצמי. הגבול שומר עלינו.
נכון, הצבת גבולות זה דבר קשה והרבה מאד פעמים נתקל בסירוב מצד ילדינו, בכי,ברוגזים ועוד ים של מניפולציות שהילדים עושים.
אבל- גבול הוא בסופו של דבר מסר של אהבה לילד.- הילד מבין שיש מי ששומר עליו,אוהב אותו, מגן עליו. יש מי שמכבד אותו.
איך עושים את-זה?
1. תלמדו להכיר ולדעת מה חשוב לכם באופן אישי, יכול להיות שבבית של אמא,חברה,חמה אסור לאכול בסלון, אבל אתם דווקא נורא אוהבים- לעולם לא להציב גבול שאינכם יכולים לעמוד בו בעצמכם!
גבולות חייבים להיות במסגרת מה שמקובל אצלכם באופן אישי בבית. מה שנכון לך לא תמיד נכון לאחרים ולהיפך.
בדקו מה חשוב לכם ועל זה שימו את הדגש.
לאחר שבדקתם, הבנתם , ראיתם ובחרתם מה חשוב לכם בביתכם (אפילו ניתן לערוך רשימה) זה הזמן להציב את הגבול
2.הסבר- הסבירו את משמעות הגבול, חשיבותו. תנו היגיון לדברים.- כך הילד מבין את מטרת הגבול וגם אם הוא לא מקבל את-זה, הוא מבין שיש כאן עיקרון שצריך לכבד
3. אפשרות בחירה: תנו אפשרויות בחירה, שמקובלות עליכם והילד יוכל לבחור מבין מס‘ אפשרויות את ההתנהגות שהכי מסתדרת לו- ע"י כך, נתתם לילד חופש בחירה- דבר המלמד את הילד לקחת אחריות על הבחירות שלו, מראה לילד שמכבדים את דעתו, הוא גדל וצומח להבין שיש חשיבות לדעתו ולא מפחד להביע אותה כשצריך. הוא לומד לכבד שמכות, אבל יחד עם זאת יילמד לחשוב לבד מתי הסמכות היא נכונה ובמקום ומתי היא חורגת מהגבול(חשוב בעידן של הטרדות מיניות, הצקות מיותרות מצד הבוס ובכלל)
4. עקביות- אמרתם, הצבתם, הצלחתם. חובה להמשיך באותו גבול לאורך כל הדרך. אחרת העברתם מסר שלמילה שלכם אין חשיבות ואפשר להתעלם מזה. (לכן חשוב להציב גבולות שמאימים לכם באופן אישי, לאופי, לדרך החיים שאתם מאמינים בה, לצרכים של הבית.)
כן, גבולות זה משהו אישי ביותר.
זו כל התורה!
והנה דוגמא שתארגן לכם את הנוסחא בראש: מתן רוצה ללכת לחבר. יש לו שעורי בית. לך חשוב שידע: אצלך בבית הולכים לחבר,לחוג, למגרש משחקים, רק אחרי שמסיימים את השעורים. מתחיל ויכוח. "אני אעשה כשאחזור" "השעורים הם לא למחר", " יש לי רק 2 שאלות קלות, אני עושה את זה ב5 דק‘" ועוד ועוד.
את מציבה גבול: שעורים עושים פני שהולכים לחבר!
מסבירה:עכשיו זה נראה לך פשוט, אבל בערב כבר תהיה עייף ולא תהיה לך סבלנות, ויש את התוכנית שאתה אוהב לראות ואני גם עייפה מידי בשביל לעזור אם תצטרך וחוץ מזה לימודים זה דבר שחשוב להשקיע בו.
נותנת אפשרות בחירה: אתה יכול להכין עכשיו עד שהאוכל יהיה מוכן, אתה יכול לנוח קצת, לאכול, לראות טלביזיה ולהכין שעורים ב - 4 וללכת ב5., אתה יכול גם לבחור לא ללכת היום, אם אתה עייף מידי לשעורים, לנוח ולעשות את השעורים בשעות אחה"צ המאוחרות.- מה שתבחר , זה בסדר מבחינתי (שמרת על הגבול שהצבת: שעורים לפני חברים. חובות לפני זכויות (business before pleasure
עקביות- מחר כשאותה שאלה תחזור, תתני בדיוק את אותה תשובה! אחרי מס‘ פעמים כבר יבוא המשפט מעצמו- "אמא אני עושה שעורים ואח"כ הולך לשחק כדורגל"
ותאמינו לי החיים פתאום קצת יותר קלים. כמו שאמרתי- קשה באימונים קל בקרב!
והנה עוד כמה צ‘ופרים שקיבלתם תוך כדי:
- חיזוק סמכותכם כהורים
- מתן מסר של כבוד לילדך וכבוד אליכם
- לימדתם את ילדכם מהי בחירה ואחריות
- חיזקתם את ביטחונו העצמי
על הכותבת:
טל בוקריס
יועצת, מנחה ומאמנת, בעלת מרכז "נונשקה" מרכז אישי נשי
קיבוץ סער
טלפון : 052-3226791
http://www.nunshka.co.il/
עוד באותו נושא
הורים רבים מחפשים פעילויות לחופש הגדול כדי שהילדים לא יתבטלו. המתח מתחיל כשזה בדיוק ההיפך מרצון הילדים...
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...