ספר חדש המלמד ילדים קטנים על סודות גרמי השמים, תופעות טבע ועל חשיבות הלילה. גם תופעת טבע שכיחה הופכת באמצעות הדמיון לביקור פתע של הירח בממלכת היום.
"שנים בשמים"
ספר המלמד ילדים על גרמי השמים, תופעות טבע ועל חשיבות הלילה
"שנים בשמים" הוא ספר חדש מאת טל הדרי-אבני, בהוצאת הספרים חיפושית, המלמד ילדים קטנים על סודות גרמי השמים, תופעות טבע ועל חשיבות הלילה. גם תופעת טבע שכיחה הופכת באמצעות הדמיון לביקור פתע של הירח בממלכת היום. הוא מגלה בהשתאות צבעים, ריחות וחיות שקיימים רק ביום ולא בלילות. השמש מקדמת את האורח בברכה מזמינה אותו להישאר - עד לפעם הבאה.
המחברת, משפטנית בהכשרתה וחורזת להנאתה, מציינת, כי הסיפור נכתב בהשראת נונה, ילדונת סקרנית ונבונה, שהבחינה בירח במהלך היום ושאלה את אמה מדוע הופיע הירח למרות שטרם הגיע הלילה. אימא שלה, חן, שתמיד יש לה תשובה לכל שאלה, הסבירה שגם הירח רוצה לראות את היום והן המשיכו לשיחה מרתקת על ההבדלים בין יום לבין לילה.
עוד מספרת טל הדרי-אבני, כי בנה, זיו, שהדמיון בינו לבין הילד באיורי הספר אינו מקרי כלל, גם הוא חובב ירח מושבע ובכל פעם שהם יוצאים מהבית, יום או לילה, תמיד הוא מחפש את הירח. אחיה הצעיר של המחברת, יונתן, שרבט לו שמשות וירחים, פילים ושועלים במחברת הסקיצות שלו, בירר באיזו תנוחה ישנה ג‘ירפה (לא בעמידה, אגב) וניגש לעבודה.
וכך, בין שתי אמהות (וחברות טובות), שני ילדים קסומים, דוד אחד מוכשר והרבה אנשים טובים, נולד סיפור הזה שמלמד אותנו על ההבדלים בין יום לבין לילה, על גרמי השמיים, על חשיבות הלילה והמנוחה ואף על הכנסת אורחים.
באתר הספר www.shnaim.info ניתן למצוא שלל פעילויות וביניהן מצגת מולטימדיה שמסבירה את הנושא, דפי צביעה ולוח בו ניתן לתכנן מועדים לצפיה בירח עם ילדים בהתאם ללוח העברי.
פרופ‘ ירון שור ממכון לנדר והאוניברסיטה העברית מסביר, כי בניגוד לתפיסה הרווחת, במשך מרבית החודש מופיע הירח גם בשעות היום. לדבריו, יש להבין כי לירח אין אור משלו; הוא רק מחזיר את אור השמש. כמו בכדור-הארץ, גם בירח יש יום ולילה: החלק המואר מצוי ביום - כלומר אם נעמוד על-פני הירח בחלק זה, ניתן יהיה לראות את השמש וסביבתכם תהיה מוארת - והחלק החשוך מצוי בלילה. אנחנו, תושבי כדור-הארץ, רואים צד אחד של הירח. כאשר כל הצד הפונה אלינו נמצא ביום, אנחנו רואים ירח מלא. כאשר כל הצד הפונה אלינו מצוי בחושך, איננו רואים את הירח כלל. ברוב ימי החודש צד הירח הפונה אלינו מואר בחלקו על-ידי השמש, וחלקו האחר חשוך; לכן רואים את הירח מואר בחלקו וחשוך בחלקו. כל אחת מהצורות השונות שהירח מראה לנו במהלך החודש, בהתאם לחילופי היום והלילה בצד הפונה אלינו, נקראת "מופע של הירח". זריחת הירח ושקיעתו, כמו זריחת השמש ושקיעתה, נובעות מסיבוב כדור-הארץ סביב צירו (סיבוב שאורכו יממה, כידוע). זריחת הירח ושקיעתו מתאחרות מדי יום ב-50 דקות, דבר הנובע מסיבובו של הירח סביב כדור-הארץ. בתחילת החודש העברי, כשהירח נראה כסהרון דקיק, הוא נראה בשמים מיד לאחר שקיעת השמש ושוקע בשעות הערב המוקדמות. בשבוע השני של החודש העברי הירח נראה בשעות אחר-הצהריים. בשבוע השלישי ובמחציתו הראשונה של השבוע הרביעי הירח מופיע בשעות הבוקר.
"שנים בשמים", מאת טל הדרי-אבני, הוצאת הספרים חיפושית, 22 עמודים, מאויר באיוריו הססגוניים של יונתן הדרי. מתאים לגילאי 3-6.
עוד באותו נושא
"גבירותי, רבותי, ילדים, ילדות, שימו לב לעסקה שאציע: צעצוע בזול למי שישלם פחות, אתם צריכים רק להגיע!"
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...