כהורים לילדים צעירים בתקופת המלחמה, עלינו להראות שאנחנו אמיצים כשאנחנו מפוחדים מאוד. עלינו להראות יציבות, כשכלום לא יציב אצלנו. אנחנו צריכים להכיל את הילדים, כשאנחנו בקושי מכילים את עצמנו. מה עושים?
ילדים רגישים וילדים רגישים מאוד חווים את העולם בצורה אחרת מאיתנו. הפילטרים והקולטנים במוח מסננים פחות ממה שקורה בסביבה ולכן הם חווים את הכל בצורה עוצמתית יותר. כשהם מפחדים הם מפחדים ממש, כשהם כועסים הם זועמים, כשהם שמחים הם צוחקים חזק.
20-30% מהילדים הם ילדים רגישים מאוד, ולרובם יש הורים רגישים בעצמם.
ילדים אלה נוטים להיות מוצפים בקלות, להגיב בצורה קיצונית וממושכת יותר, וגם להיות יצירתיים יותר, אכפתיים לסביבה וחכמים מאוד. חשוב להבין שבתקופה כזו כל רגש שעולה, בכל עוצמה, הוא לגיטימי. תפקידנו כהורים הוא לתת להם כלים להתמודד עם הצפת הרגשות ולצייד אותם בארגז כלים מגוון ומותאם להם.
אז איך אנחנו יכולים לעזור לילדים הרגישים שלנו?
1. בזמן הצפת רגשות (התקף זעם, בכי ממושך) הקשיבו להם ותנו לגיטימציה לרגשות. "זה באמת מפחיד מה שקרה / זה לא נעים מה שהוא עשה לך". נסו להימנע ממשפטים כמו "אין מה לפחד", הם עוזרים בדיוק כמו שכשאתם עצבנים יגידו לכם שאין ממה להתעצבן...
2. שאלו אותם מה יכול לעזור להם? במידה ויתקשו לתת תשובה עזרו להם ותציעו חלופות רלוונטיות כמו לשחרר את הכעס שצורה פיזית (לרוץ לקפוץ, לחבק כרית), לנשום נשימות עמוקות, להתחבק או אפילו לצעוק. על ידי הפעולה הזו אנחנו מלמדים אותם לחשוב על דרכי התמודדות שיהיו להם ב"ארגז הכלים" שלהם כשמצב כזה יקרה שוב.
3. חבקו את הילדים חיבוק אורך. חיבוק של מעל 30 שניות משחרר הורמונים מרגיעים בגוף, ומנטרלים הורמוני סטרס. המגע והלחיצות העדינות ישחררו את השרירים המכווצים של הילד ויעזרו לו להירגע.
4. היו קשובים לעצמכם ושימו לב לרגשות שלכם. זה בסדר שאתם מפחדים, זה בסדר שאתם חוששים או נמצאים בחוסר ודאות. כשאתם תראו לילדים שלכם שאתם מדברים על הרגשות שלכם ואת דרכי ההתמודדות שלכם עם הרגשות הם ילמדו בצורה הטובה ביותר איך להתמודד עם זה בעצמם.
5. ילדים רגישים צריכים שגרה והכנה מראש ללוחות זמנים. נסו לשתף את הילד בבוקר מה לוח הזמנים המתוכנן לאותו היום, כך שהילד יכיר וידע מה מצפה לו והחשש מאי הודאות ירד. הקפידו על שעות שינה בכמות מספקת לפי גיל הילד, חוסר בשינה משפיע על עוצמות הרגשות שלהם, וגם על שלנו.
6. ילדים רגישים צריכים שתהיו יותר קשובים אליהם ולרגשות שלהם. בתקופות עמוסות הם פשוט צריכים אתכם שם איתם, יציבים ולא מבוהלים מהצפת הרגשות שלהם. שחקו איתם, תכינו יחד יצירה מחומרים שיש בבית, צאו לרכב על אופניים ליד הבית. תנו להם זמן לעכל ולעבד את הרגשות שלהם ולהוריד את ההצפה הרגשית בתקופה זו.
ואתם? רשמו לכם מדי יום 5 רגעים יפים שהיו באותו יום, שלחו אותם אחד לשני בהודעה או בקבוצה ייעודית. עם כל הקושי בתקופה הזו, יש הרבה רגעים קטנים ששווה לשים עליהם זכוכית מגדלת ולהנות, גם אם לרגע קצר. המוח שלכם יתחיל לשים לב יותר ויותר לרגעים היפים והמרגשים שקרו במהלך היום, ולכם יהיה תיעוד שתוכלו לקורא בזמנים קשים ולהיזכר.
בתקווה לימים שקטים ובטוחים,
על הכותבת:
ויקי מרומסקי רדי, מדריכת הורים רגשית משחקית
אינסטגרם: https://www.instagram.com/vicki_meromsky_radi
עוד באותו נושא
ערב, הילדים סוף סוף ישנים ויש לי זמן עם עצמי. זה רגע שתמיד מאוד מבלבל אותי- כי כמו כל אמא "רגילה" אני צריכה...
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...