הילד או ילדה חלו אבעבועות רוח? אין יותר מדי מה להיבהל, אבל רצוי לדעת כמה שיותר על המצב השכיח הזה, שעשוי חלילה להתפתח למשהו רציני אם לא שמים לב בזמן.
אבעבועות רוח היא מחלה זיהומית מאוד מדבקת המתרחשת לרוב במהלך שנות הילדות. מאז הומצא החיסון באמצע שנות ה- 90, רוב הילדים כיום מחוסנים כנגד הזיהום. המחלה נגרמת על ידי וירוס אבעבועות רוח, שהוא סוג של וירוס ממשפחת ההרפס. צורת ההדבקה נעשית מאדם לאדם במגע ישיר או שאיפה דרך האוויר בגלל שיעול או עיטוש.
עד 1995, זיהום של אבעבועות הרוח הייתה תופעה שכיחה למדי, וכמעט כל האוכלוסייה הספיקה להידבק עד הגעה לבגרות. החיסון שפותח והוצע לרבים בשנת 1995 גרם לירידה משמעותית בשכיחות של אבעבועות הרוח, ובעיקר אצל ילדים מגילאי שנה עד 4. 2 מנות של החיסון אבעבועות מסייע במניעה של המחלה וזה מומלץ הן לילדים שעדיין לא נדבקו והן למתבגרים ואף מבגרים שמעולם לא חלו.
ברוב המקרים מחלה זו אינה נתפסת כחמורה או מסוכנת מדי, והיא עוברת לבד לאחר זמן מה. התסמינים שלה בקרב ילדים קלים ביותר, אמנם הם עלולים להיות מסוכנים הרבה יותר לתינוקות ולמי שיש לו מערכת חיסונית חלשה או לקויה.
התסמינים העיקריים של אבעבועות כוללים פריחה אדמונית ומגרדת על פני העור, שלפוחיות קטנות מלאות בנוזלים שמופיעים במקומות שונים על פני הגוף. יום או יומיים לפני המחלה ניתן לזהות אצל הילד עצבנות ועייפות חריגים טרם הופעת הפריחה והשלפוחיות.
בנוסף לפריחה ולשלפוחיות, ניתן לזהות גם תסמינים אחרים כמו חום, חולשה כללית, תיאבון מופחת, כאבי שרירים ומפרקים, שיעול, ועוד. אמנם תסמינים אלו אינם אופייניים רק לאבעבועות רוח אלא לזיהום כללי.
אחרי ההדבקה, אבעבועות הרוח עשויות להופיע במשך עשרה ימים עד שלושה שבועות. המחלה מדבקת יום אחד או יומיים בטרם הופיעו התסמינים החיצוניים ועד לזמן התייבשות השלפוחיות לגמרי. זמן התייבשות השלפוחיות לוקח בדרך כלל עד חמישה ימים מהופעת הפריחה שלהן, אך יש לשים לב שלא התפתחו שלפוחיות חדשות ולחות במקביל. ההמלצה הטובה ביותר לילד היא להישאר בבית ולהתרחק כמה שניתן מילדים אחרים עד שכל השלפוחיות בגופו יהפכו לגלדים יבשים. מבוגרים וילדים מחוסנים שחיים בבית לא צריכים לחשוש, אך אדם בוגר שאינו נדבק סביר מאוד להניח שכן ידבק, בסבירות של 90%.
רופא הילדים או המשפחה הוא זה שיקבע את אופן הטיפול על בסיס הגיל, ההיסטוריה הרפואית של הילד והמשפחה ופרמטרים נוספים שיש לקחת בחשבון. הטיפול באבעבועות רוח בדרך כלל כולל תרופה נגד חום, אנטיביוטיקה לטיפול בזיהומים אפשריים אחרים שעלולים להתפתח (לא מיועד לאבעבועות הרוח) תחליבים טבעיים שונים להקלה על הגירודים והגירויים, שתייה מוגברת של מים והרבה מנוחה.
חשוב מאוד להסביר לילדים שלא לגרד את השלפוחיות, כל שכן לנסות לפוצץ אותן מכיוון שזה עלול לגרום לזיהומים חיידקיים אחרים להתפתח. אתם ההורים צריכים להקפיד לגזור לילדכם ציפורניים כדי להפחית את הסיכון שהם יגרדו ויפוצצו אותם.
רוב מי שחלה בילדותו באבעבועות יהיה חסין למחלה למשך כל החיים, וזאת כייוון שהווירוס הזה נשאר בצורה רדומה בתוך הגוף. אמנם במקרים מסוימים לאנשים שונים עלולה המחלה להופיע בצורה מחודשת ולהפוך להרפס זוסטר, הלא היא שלבקת חוגרת.
ילדכם נדבק באבעבועות רוח? עליכם לשמור על קור רוח ולהיות ערניים לשינויים, תוך כדי שמירה על מנוחה, נוזלים והפחתת הגירויים ואי הנעימות אצל הילד. החלמה מהירה!
המון בריאות!!
שלכם,
צוות אמאבא
עוד באותו נושא
עששת היא מחלת השיניים הנפוצה פוגעת בישראל במעל למחצית מהילדים עד גיל 6, אך לא מדובר בגזירת שמיים. בעזרת שמירה על היגיינית פה, בחירת משחת שיניים מתאימה, שגרת טיפולים ומריחת לכה מיוחדת ניתן למנוע עששת מהילדים.
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...