בתקופת משבר בריאותי, כשאחד מבני המשפחה מתמודד עם מחלת הסרטן, מתעצמת מאד מורכבותו של גיל ההתבגרות ובאה לידי ביטוי בדרכים שונות. כיצד תסייעו לנער או לנערה שלכם? המשיכו לקרוא!

איך לסייע לנוער המתמודד עם משבר בריאותי במשפחה?

גיל ההתבגרות הוא גיל מורכב, וכפי שהורים רבים יודעים, מה שמתאים למתבגר (או מתבגרת) אחד לא מתאים בהכרח לאחר. אני מכירה את המורכבות מחמשת ילדיי ששלחנו ללמוד בשלושה תיכונים שונים, בדיוק מהסיבה הזו. בכל פעם מחדש זה מפליא אותי לראות עד כמה הילדים שלי שונים זה מזה, ממה הם נהנים, מה מעניין אותם, מה מלחיץ אותם ומה מנחם אותם. ההבדלים בניהם ברורים מהיום שהם נולדו ונעשים יותר ויותר בולטים עם התבגרותם, כאשר בגיל ההתבגרות כל אחת ואחד מהם מגדירים את האינדיבידואליות שלהם, תחושת הזהות, הרצונות ועוד.

 

בתקופת משבר בריאותי, כאשר אחד מבני המשפחה מתמודד עם מחלת הסרטן בבית, המורכבות של גיל ההתבגרות מתעצמת עוד יותר. בני הנוער מתמודדים שונה עם המצב, חלקם רוצים להתרחק ככל האפשר מכל דבר שמזוהה עם מחלת הסרטן, חלקם מתעניינים ומחפשים מידע, אחרים רוצים להתנדב, וחלק פשוט רוצים להוציא קיטור במקום בטוח ולא שיפוטי. כל מתבגר ומתבגרת צריכים משהו שונה להתמודד עם המשבר.

 

אבל המורכבות של גיל ההתבגרות לא הופכת את הצורך שלהם בקבלת עזרה לפחות קריטית.

מחקרים מראים שבני נוער עשויים להיות מושפעים לרעה ובאופן עמוק יותר מאחיהם הצעירים בזמן ההתמודדות עם משבר בריאותי במשפחה. לא רק שרמת ההבנה שלהם למצב ולסכנות עמוקה יותר, אלא שלרוב הם גם לוקחים על עצמם משימות ואחריות לניהול היום-יום המשפחתי ועזרה עם האחים הקטנים, ומוותרים על פעילויות עם חבריהם.

 

לעיתים קרובות אני מקבלת פניות כיצד אפשר לסייע לנער או נערה שמתמודדים עם משבר בריאותי במשפחה כתוצאה ממחלת הסרטן, להקל עליהם את ההתמודדות ולעזור להם בהתאם למה שהם זקוקים לו.

 

אני ממליצה לאמץ 4 כללים:

1. כיצד ניתן לעזור לך? שאלה טבעית שרובנו שואלים במטרה לסייע, אבל לעיתים הנער או הנערה לא יודעים לומר באופן ברור במה הם זקוקים לעזרה, לכן חשוב לשאול שאלה ספציפית. למשל במקום לשאול "מה אני יכול.ה לעשות עבורך?" תשאלו שאלה בנוגע למשהו שיכול להיות רלוונטי עבורם, לדוגמה לשאול "האם יש משהו שאפשר להשיג עבורך לבית הספר?".

 

2. לשמור על שיח כנה ופתוח - לשקף את המצב ולא לשקר להם. אם מפנים אליכם שאלה שאין לכם עליה תשובה, פשוט תענו "אין לי תשובה לזה" (או משהו דומה). לענות תשובה לא נכונה או לא אמיתית, לא מגנה עליהם.

 

3. ליזום הסחות דעת מהנות - למשל אפשר להביא להם מאכלים אהובים עליהם (רק אל תעלבו אם הם לא ירצו לשבת לאכול ביחד איתכם), או הביאו להם כרטיסים להופעה שהם רוצים לראות.

 

4. לעודד אותם להישאר בפעילויות הקבועות שלהם - הישארות בפעילויות בחוגים ובקבוצות החברים כמו צופים, נגינה, ספורט, עשויות לשמש כמערכת תמיכה עבורם, מקום להשתחרר מהלחץ שמלווה את המשבר הבריאותי במשפחה ופשוט להיות מי שהם.

 

 

על המעגל של ג‘רמי ופעילותו עם בני ובנות נוער

זמן קצר לאחר מותו של בעלי, ג‘רמי, לפני למעלה 14 שנה, אני, אחיותיו וחבריו הקמנו את המעגל של ג‘רמי, עם התמקדות בילדים מתחת לגיל 12 הגדלים במשפחות שמתמודדות עם מחלת הסרטן. את ההשראה לעמותה קיבלנו מהבת שלנו שבגיל שש בזמן שג‘רמי התמודד עם מחלת הסרטן היא ביקשה להיפגש עם ילדה בת גילה שנמצאת במצב דומה. גם התמיכה והעזרה שקיבלנו מהחברים שלקחו את הילדים שלנו, שהיו בגילאי שישה חודשים עד שש שנים, לטיולים ובילויים שונים ושימשו להם כגב אוהב, נתנו לנו השראה להקים את העמותה.

 

אנו מעניקים לילדים ומשפחתם רגעי שקט מההתמודדות עם המחלה, באמצעות פעילויות של הנאה וכיף, וכן היכרות ושיח עם ילדים שנמצאים במצב דומה.

 

הקהילה מונה למעלה מ 860 משפחות, הילדים שהצטרפו אלינו גדלו ומספר בני הנוער בקהילה גדל. בשנה האחרונה זיהינו צורך הולך וגדל לקיים פעילויות ייעודיות לנוער והחלטנו להרחיב את הפעילויות שממוקדות בנוער. קיימו אירועי נוער בלייזר טאג, פארק חבלים, סיור אופניים, מפגשים מקוונים עם שחקני טלויזיה צעירים ואנימטורי וידאו. הוספנו גם פעילות לנוער בימי הכיף המשפחתיים ובאירוע סוכות למעלה מ-40 בני נוער השתתפו בסדנת קרב מגע בעוד שאחיהם מבלים במתקני הפארק. בהמשך למחויבות שלנו לתמוך בבני הנוער בקהילה שלנו, לאחרונה הצטרף אלינו רכז נוער מנוסה שימשיך לפתח את תכניות הנוער. מוזמנים לשמור על קשר איתנו ולהתעדכן בפעילויות לנוער, לילדים ולמשפחות באתר: https://jeremyscircle.org/he_IL/

 

 

על הכותבת:
פמלה בקר,
יו"ר וממייסדות המעגל של ג‘רמי, ארגון התומך בילדים ובני נוער צעירים אשר חיים וגדלים במשפחות המתמודדות עם מחלת הסרטן

 


עוד באותו נושא

לבכות או לא לבכות – זו השאלה

לפני שנים פגשתי איש מקצוע מתחום הטיפול, הוא שאל אותי מה אני עושה וסיפרתי לו שאני מטפלת בבעיות שינה של ילדים...

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!