תהליך בחירת מטפלת הוא מורכב ולא פשוט רגשית. לסמוך על זרים שיטפלו ביקר לנו מכל יכול להיות מפחיד, אבל מכורח המציאות - נדרש. מרי פופינס קיימת רק בסרטים, אז איך בכל זאת מוצאים את המטפלת המתאימה עבור היקר לנו מכל?

הבחירה החשובה בחייכם: בחירת מטפלת!

ממחקרים עולה שבגיל הרך, בעיקר בשנת החיים הראשונה והשנייה, ילדים זקוקים לדמות קבועה, חמה וקשובה שמסוגלת לתת מענה לצרכים הפיזיים והן לצרכים ההתפתחותיים המשתנים שלהם.

 

תהליך בחירת מטפלת כולל קבלת החלטה רגשית בעלת משמעות רבה. מדובר במשימה מורכבת עם השלכות קריטיות וארוכות טווח להתפתחות הילד. ההורים בוחרים לשחרר את הילדים הקטנים שלהם מהמעטפת המגוננת שהם מעניקים להם ומפקידים אותם למשך רוב שעות היום בידי אדם זר. לכן, זה תהליך שדורש אחריות עצומה ורצוי להגיע אליו ממקום של ידע רב ולאחר הכנה, הרי השוק פרוץ. כל אחת יכולה להיות מטפלת, כל אחת יכולה לפתוח משפחתון. מה אנחנו באמת יודעים עליה? לצער כולם, לא חסרים מקרים קשים של הזנחה והתעללות קשה. בענף הזה - אין שום פיקוח!

 

דבר ראשון יש לסמן מראש את התכונות שחשובות לכם במטפלת. ביניהן, שתהיה אדם נעים ורגוע, שתתעניין בילד, שתהיה בעלת ניסיון עבר עם ילדים, שתוכל להעניק לו אהבה יחד עם גבולות ברורים, שתדבר בשפה עשירה, שתהיה אחראית ודייקנית, נקייה ומסודרת, שתוכל לתפקד במצבי לחץ, ובעיקר אמינה! ברור שלא תמיד תוכלו למצוא את כל התכונות האלה במטפלת אחת, אבל אל תתפשרו על מה שחשוב לכם.

 

פרמטר נוסף שיש לקחת בחשבון הינו הדרישות שלכם מתפקיד המטפלת. לאיזו עוד עזרה אתם זקוקים, האם היא תצטרך לבשל לתינוק? לכבס? לנקות את הבית? האם קריטי שתגור בקרבתכם כדי שלא תאחר? האם אתם זקוקים למטפלת שתהיה גמישה בשעות?

 

אחרי שזיקקתם את כל הצרכים והדרישות, מגיע השלב המעשי. היום קיימות מספר דרכים בהן ניתן להשתמש בכדי למצוא את האחת - המטפלת.

השיטה המוצלחת ביותר הינה מפה לאוזן, מומלץ לבדוק עם חברות, שכנות, אמהות שפוגשים בגינה וגם בתחנת טיפת חלב.

בנוסף, ניתן לפרסם מודעה באתרי אינטרנט, בפייסבוק האישי, בקבוצות הוואטס אפ השכונתיות וגם לפנות לחברות השמה למטפלות, שלרובן מאגר שעבר מיון ראשוני כלשהו.

 

לאחר הסינון הראשוני על פי הפרמטרים שקבעתם מראש, מגיע השלב המעשי - הריאיון האישי. כדאי תמיד שיהיו נוכחות בשלב זה זוג עיניים נוספות וכמובן התינוק עצמו.

במהלך הריאיון, חשוב שתשימו לב לרושם הראשוני שהמועמדת יצרה אצלכם, מה משדרת שפת הגוף שלה? איך נשמע טון הדיבור? האינטואיציה היא הכלי החזק ביותר שלכם שישרת אתכם במעמד זה. אל תסתפקו בשאלות של כן ולא, שאלו שאלות מעשיות ומעמיקות יותר, למשל: התינוק שלנו בוכה די הרבה, איך תתמודדי? מה את חושבת על סדר היום של התינוק? וכדומה. כך תלמדו על הגישה שלה - האם היא גמישה או נוקשה.

 

מאוד חשוב לשים לב כיצד המועמדת מתייחסת לתינוק בזמן הריאיון - האם היא ניגשת אליו בעדינות או "מתנפלת" עליו, האם יש ביניהם כימיה? האם התינוק מגיב אליה?

בתהליך הראיונות חשוב מאוד לקבל מכל מועמדת המלצות של מעסיקי עבר. את ההמלצות יש לבדוק היטב, לא רק לקרוא, אלא להתקשר ולשוחח עם הממליצים. כדאי לשאול שאלות כמו: למה היא סיימה את עבודתה? ממה הם היו מרוצים? ממה פחות?

ככל שתסכמו באופן ברור ותעשו תיאום ציפיות, כך יהיה קל יותר להתנהל בהמשך: שעות העבודה, איחורים, היעדרויות, חופשות ועוד. כמובן, יש לסכם מראש גם את סדר היום, אופן הטיפול בילד, עזרה בבית אם יש צורך בבישול כביסה ועוד. רצוי לסכם הכול מראש ובכתב. התקופה הראשונה תהיה תקופת הסתגלות, לכם, למטפלת ובוודאי לתינוק, ולכן כדאי להגדיר מראש כחודש ניסיון לשני הצדדים.

 

במהלך החודש כדאי להגיע לביקורי פתע מעבר לדלת, לשמוע האם התינוק בוכה, מה התגובה לבכי?

ואיך בכל זאת נדע מה קורה מעבר לדלת? אומנם התינוק לא מדבר עדיין, אך שפת הגוף יכולה לתת לכם אינדיקציה. האם הוא נרתע מהמטפלת? מגיב בדריכות כאשר רואה אותה? האם אתם מרגישים שינוי קיצוני בהתנהגות שלו? האם יש שינוי בדפוסי השינה והאוכל? האם הוא עצבני או כועס יותר מהרגיל? סימנים כאלה מחייבים בדיקה מעמיקה יותר.

בשנים האחרונות ניתן לראות עלייה בשימוש באמצעים טכנולוגיים, כמעט בכל בית קיימת כיום מצלמת אונליין. חשוב מאוד לזכור, שצילום הינו חוקי, אך הקלטה אינה חוקית.

 

אומנם מדובר בתהליך לא פשוט, אבל יש מטפלות שהן נכס של ממש למשפחה, עוברות מילד לילד ונשארות בקשר גם שנים אחר כך. כשמצאתם אחת כזאת, אל תשכחו לפרגן לה ולגרום לה להרגיש חלק מהמשפחה!

 

 

על הכותבת:
שלומית שוסטר, מדריכת הורים מוסמכת.
מומחית להתפתחות תינוקות בעלת ניסיון של מעל 20 שנה בהכשרת מטפלות

 


עוד באותו נושא

העלאת הדימוי העצמי תוך שימוש ברשתות החברתיות

האם אפשר להשתמש במדיה החברתית כדי להעצים ילדים ונוער? מסתבר שכן!

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!