הילדים שוכחים להכין שיעורי בית? מפריעים במהלך המפגש בגן? מתפרצים למשחק או מתקשים להתארגן בבוקר? לפעמים מדובר בחוסר תשומת לב או בהרגלים שניתן לשנות ולעיתים בבעיה של הפרעות קשב וריכוז שדורשת התייחסות מיוחדת.
הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה נוירו התפתחותית שיכולה להופיע כבר בשלב מוקדם בילדות, אך גם להתגלות בתקופה מאוחרת יותר והיא משתנה מילד לילד. ישנם ילדים אצלם התסמינים יבואו לידי ביטוי בצורה של התנהגות אימפולסיבית, בעוד אצל אחרים בחוסר קשב או בקשיי ריכוז בעוצמות שונות.
אם בעבר לא הייתה מודעות לתופעה, הרי שכיום ישנם אמצעי אבחון מתקדמים לאבחון התופעה, שיכולים גם לקצר את זמן האבחון ולסייע במציאת הטיפול המתאים ביותר להשגת האפקט הטוב ביותר.
יש היום כלי אבחון שונים לגילוי הפרעת קשב וריכוז, כמו אמצעים ממוחשבים שבודקים מיקוד לעומת מוסחות, ראיונות אישיים ובדיקות נוירולוגיות או בדיקות המבוצעות על ידי אנשי מקצוע כאסמכתא נוספת לתוצאות המבדק הממוחשב.
בשלב הראשון, ובמידה ועולה החשד שלילד יש הפרעות קשב כדאי לגשת לאבחון ובהסתמך על התוצאות, השלב השני, לבחון אפשרויות טיפול להתמודדות עם ההפרעה.
איך מטפלים בהפרעות קשב?
אפשרויות הטיפול המוצעות כיום מגוונת, מהטיפול הקונבנציונאלי ועד הטיפול האלטרנטיבי או המשלים.
הטיפול הקונבנציונאלי הוא לרוב טיפול תרופתי בתרופות כמו ריטלין שמשפיעות על מערכת העצבים המרכזית במטרה לאפשר ריכוז גבוה יותר ומיקוד טוב יותר.
אך לתרופות להפרעות קשב יכולות להיות השפעות מטרידות ולא נעימות כלל כמו אפקט הריבאונד, תיאבון מוגבר או להפך – דיכוי התיאבון ותגובות פיזיות ורגשיות לא רצויות.
לכן, הורים רבים מחפשים עבור ילד שסובל מתופעה של הפרעות קשב טיפולים משלימים או תוספים משלימים שיוכלו לסייע לו.
טיפול התנהגותי לילדים עם הפרעות קשב
דרך אפקטיבית לסייע לילדים שנמצאים בתנועה מתמדת או מתקשים למקד את תשומת הלב היא באמצעות הנחלת אמצעים, כלים וטכניקות שיעזרו להם לשלוט בהתנהגות האימפולסיבית.
טיפול התנהגותי מבוסס על מיתון התנהגויות קיצון באמצעות פידבקים חיוביים להתנהגויות רצויות לעומת לא רצויות והתהליך לרוב משלב הן את ההורים והן את הילדים כחלק פעיל לצורך הצלחתו כך שגם להורים וגם לילדים עצמם יהיו הכלים היישומיים לביצוע.
אמצעי תרפיה לאיזון ההפרעה
ישנן תרפיות מסוגים שונים אשר יכולות להפחית תסמינים של ADHD ולהפחית גם את השפעות התופעה לטווח הארוך. החל מתרפיה באמנות דרך תרפיה בכתיבה ועד תרפיה באמצעות בעלי חיים. באמצעות תרפיות אלה לומד הילד להרגיע את עצמו, להתמקד, להתרכז ולקבל כלים לריכוז.
עיסוק בספורט
העיסוק בספורט, כל עוד הוא מתון, יכול להיות בעל ערך רב והשפעה משמעותית ממגוון היבטים: האימון עוזר לאזן את האנרגיות ולתעל אותן למקומות אחרים כתחליף להתנהגות אימפולסיבית, האימון גם מוריד את הורמון הלחץ שיכול להעצים התנהגות אימפולסיבית ולסייע גם בשנת לילה טובה החיונית לתפקוד הקוגניטיבי ולריכוז וכאשר מדובר בספורט קבוצתי – העיסוק בספורט מקנה כלים לשיתוף פעולה ולהתנהגות של הילד כחלק מקבוצה.
חשוב גם לבחון את התפרט התזונתי של הילד ולהפחית צריכה של מאכלים מעובדים וסוכרים שעלולים להחריף הפרעות קשב ולבחון את השפעתם המטיבה של תוספי תזונה להענקת רכיבים שחיוניים לתפקוד קוגניטיבי במיוחד בשלבי ההתפתחות בילדות. ישנם תוספי תזונה רבים אשר יכולים לסייע בהתמודדות הזו, אחד מהם הוא ריכוזית. פורמולת ריכוזית נבדקה על ילדים עם הפרעת קשב וריכוז ונמצאה כמשפרת תוצאות מבחן TOVA.
שלכם,
צוות אמאבא
עוד באותו נושא
ישנם ילדים שקשה להם לקרוא, בייחוד בכיתות הנמוכות שמתחילים ללמוד לקרוא. איך אפשר לעודד את הקריאה של ילדינו?
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...