מנתוני דו"ח חברת מדיטרוניק לשנת 2021 עולה כי הילדים בישראל הם מהשמנים בילדי העולם. מדוע זה כך? ומה צריך לעשות? קראו כאן!
לקראת היום הבינלאומי למניעה וטיפול בהשמנה מתפרסמים בעולם מדדי המשקל לפי גיל במדינות השונות.
השנה, לפי נתוני דו"ח שהופק על ידי חברת מדיטרוניק, לכ-12% מהילדים במדינת ישראל בין הגילאים חמש לשמונה עשרה יש BMI מעל שלושים. כלומר, ניתן לראות באופן מאוד ברור- הילדים בארץ הם מהשמנים בעולם.
מהן הסיבות לכך?
למרות המודעות הגוברת לכך שהשמנה אינה נובעת רק מאכילה לא בריאה ומאוזנת אלא גם מושפעת ממצבים רגשיים ונפשיים, הנתונים מדברים בעד עצמם.
ולמרות שאת השנה האחרונה בילו רוב ילדי ישראל מול המסכים בבית ללא לוח זמנים מסודר וההורים וויתרו מראש או הפסיקו לנסות בשלב כלשהו, מדובר בבעיה הרבה יותר גדולה שיש לטפל בה עכשיו, ויפה שעה אחת קודם.
הסיבות העיקריות לנתונים אלה בנוגע לילדים בגיל צעיר הן:
1. הרגלי אכילה לא טובים ולא בריאים
רוב הילדים (וגם המבוגרים) התרגלו לאכול מול המסך, לקחת משהו לנשנש בכל פעם שמשעמם להם, לאכול חטיפים במהלך היום ללא הגבלה ושרוב הפעילויות שלהם עם חברים קשורות באוכל. בצורה כזו מפתחים כבר מגילאים צעירים מאוד הרגלי אכילה לא בריאים ולא מתאימים ואלו משפיעים באופן ישיר על המשקל של הילד.
2. זמינות מזון תעשייתי ולא בריא בבית
החיים בעידן בו הכל מתקדם מהר ומתקיים באופן מיידי משפיעים גם על האוכל. רוב המאכלים שמוכנים בן רגע (ונטרפים ברגע שאחריו) הינם מאכלים מעובדים, עם תוספת של כימיקלים ועוד חומרים לא בריאים, מזון תעשייתי עם כמות גדולה של קלוריות, סוכרים ושומן רווי. ברגע שיש בבית זמינות של אוכל לא בריא ואכילה מחוץ לבית של מזון מהיר נעשית בתדירות גבוהה התוצאה היא עליה לא מבוקרת במשקל.
3. השפעה של המצב הנפשי
השנה האחרונה פיתחה אצל לא מעט ילדים תגובות חרדתיות, הופעה של פחדים, התגברות של מתחים ולחצים. ילדים שנמצאים במצב רגשי לא טוב, או מצב שאינו מטופל מוצאים לעיתים נחמה באוכל בעיקר אוכל מתוק. האכילה הרגשית גורמת לחיפוש אוכל במצבים של מצוקה בגלל הצורך כפיצוי ולהשמנה בעקבות כך. גם ההורים נתונים תחת לא מעט לחץ ומתח ובעיקר מנסים למצוא פיתרון למשכורת שתיכנס מחר ולקורת גג שתישאר מעל הראש, כך שהורים רבים גם מצאו את עצמם אוכלים מתוך לחץ ובחיפוש אחר נחמה, דבר שהילדים רואים ומחקים, וגם לא מספיק מעורבים או קשובים לצרכים של הילדים באוכל ולא רק.
4. חוסר מודעות של ההורים
העלייה במודעות לאכילה נכונה וצריכה נבונה של מאכלים בריאים התגברה וגדלה באופן משמעותי בשנים האחרונות אך הורים של ילדים גדולים יותר הם הורים שגדלו בדור אחר עם נתונים אחרים והם לרוב נוהגים לגדל את ילדיהם באותה הדרך ולא לתת את החשיבות המגיעה לאכילה נכונה ותזונה מאוזנת מכיוון שהם מאמינים שאם הם יצאו בסדר- גם הילדים יצאו בסדר ושלא צריך לעשות מכל דבר עניין.
יש מה לעשות! הנה הפירוט לפי שלבים:
1. הדבר הראשון שצריך לעשות הוא להעלות את המודעות קודם כל אצל ההורים.
ברגע שההורים מודעים לסיבות שגורמות להשמנה, לצורך ולחשיבות של הרגלי אכילה נכונים ובריאים יותר קל להם להקפיד עם הילדים שלהם בנושא. כמו כן, הורים מודעים גם אוכלים בריא יותר ומסודר יותר ובכך הם גם מספקים דוגמא אישית לילדים שלהם שרואים ומחקים.
2. בהמשך להעלאת המודעות, חשוב להקנות הרגלי אכילה בריאים ומחזקים.
אכילה מסורת ומאוזנת היא אחד הדברים הכי בסיסיים באכילה בריאה ומחזקת והבסיס של אורח חיים בריא. בחירת המזון, הכנתו, סידור הארוחות- ברגע שכל דיירי הבית משנים לטובה את הרגלי האכילה שלה יש בבית אוכל בריא יותר ואוכלים ביחד את הארוחות גם כזמן משפחתי וכך גם לילדים מדובר במשהו ששווה להשקיע בו.
בחירת המזון משחקת תפקיד משמעותי וחשוב בתהליך.
3. בשלב זה נכנס לפעולה כוח הרצון וההתמדה.
ברגע שעושים קניות ביחד מודעים יותר למבחר ולאפשרויות ואפשר לבחור את המוצרים הבריאים יותר. ברגע שמקבלים החלטה להוציא מהבית את המזון התעשייתי ולאכול בחוץ מזון מהיר רק פעם בחודש- לילדים יש בחירה יותר בריאה באופן קבוע בבית ובזמינות גבוהה והם גם יודעים שיקבלו פינוק פעם בחודש ויש למה לצפות.
4. המודעות אמנם מתחילה בהורים, אבל צריכה להיות מונחלת לילדים- ומגיל צעיר.
הכרת הגוף, העלאת המודעות, הבנה וזיהוי של הצרכים הרגשיים והפיסיים- הילדים בעצמם וגם ההורים עבורם, יסייעו בבחירת המזון המתאים והבריא וימנעו היווצרות של אכילה רגשית.
בהצלחה!
על הכותבת:
ערין כמאל דקסה,
נטורופתית ומנחת הורים מתמחה בטיפול טבעי בהפרעות קשב וריכוז.
יועצת, מלמדת ומלווה משפחות לאכילה מחזקת.
https://www.facebook.com/areenhealth
עוד באותו נושא
כינים הן אמנם אורחות לא קרואות, אך מוכרות כמעט בכל בית שיש בו ילדים בגיל הגן ובגיל ביה"ס היסודי.
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...