תחילת האביב אומרת הרבה דברים, אבל להורים לקטנטנים בחיתולים היא בעיקר אומרת שהגיע הזמן לגמילה מחיתולים! מתי מתחילים ולמה חשוב לשים לב?
אם זה הילד הראשון שלכם אתם בטח מחפשים ללא הרף מידע על הנושא, אבל גם אם מדובר בילד השני או השלישי, הגמילה שונה בכל פעם וגם השיטות משתנות.
אז מתי גומלים? ולמה חשוב לשים לב? קבלו מספר טיפים לגמילה מחיתולים:
1. קודם כל, הזמן מאוד חשוב: לא לגמול ילד בחורף (כן כן זה אשכרה נכון) העדיפות היא לגמול בקיץ כדי לתת לילד את האפשרות ללכת בבית כשהוא ללא תחתונים ושהוא יוכל להרגיש את השליטה על הסוגרים.
2. הגמילה לא מתחילה בהורדת החיתול אלא הרבה קודם (אפשר כבר להתחיל עכשיו!) בהכנה לגמילה. חשוב לדבר על הגמילה ולהסביר מה זה בכלל ולמה צריך להיפרד מהחיתול, לקרוא עם הילד סיפורים ואפשר גם להראות לו סרטים (הקלטות של פעם עדיין עובדות!). כמה שיותר לדבר איתו ככה הוא יהיה יותר מוכן ואם יש התנגדויות להתחיל לבדוק למה הן נוצרות ולאט לאט להסיר אותן.
3. חשוב לשמש דוגמא. גם אם זה קצת מביך או נראה לכם מוזר, ילדים לומדים ממעשים כמו מדיבורים ולעיתים אפילו יותר. זאת אומרת שאם יש אפשרות שהילד יכנס לשירותים ביחד אתכם, הילדה עם האמא והילד עם האבא אז ככה כשהם יגיעו לשלב הגמילה הם כבר ידעו מה צריך בדיוק לעשות ואיך. הם ירצו לחקות את אבא ואמא ולהיות כמו הגדולים.
4. יש סדר לגמילה! קודם גומלים מפיפי וקודם גומלים ביום. אין מה למהר קדימה ואין מה לנסות את הכל ביחד. תלכו לפי השלבים ולכו לפי הילד בכדי להקל עליו. הוא יכול להיות גמול לגמרי ביום אבל עדיין לישון עם חיתול בלילה בשלב הראשון וזה בסדר גמור.
5. פספוסים זה חלק מהתהליך. אין מה להתרגש או להתעצבן. בהתחלה ייתכנו פספוסים וזה בסדר צריך לעבור עם הילד את התהליך ועל פספוסים להסביר לילד שפספס ולהסביר לו מה אנחנו לומדים לפעם הבאה. זה לא סוף העולם אם ברח לו אבל גם לא משהו שצריך לקרות בהמשך ולכן הוא צריך להבין כמה שיותר מוקדם.
6. אל תסמכו עליו שילך בעצמו. בשלבים הראשונים עד שהילד גמול יודע לומר כשהוא צריך לשירותים חשוב לתזכר אותו ולקחת אותו באופן יזום. ילדים לפעמים שקועים במשחק או טלוויזיה ולא רוצים לעזוב וככה הם מפספסים.
7. לא צריך לתגמל. יש שמשתמשים בשיטה של פרסים על כל פעם שהילד הולך לשירותים אך צריך לזכור כי גמילה היא תהליך גדילה של הילד וזה בסופו של דבר משהו שהוא יצטרך לעשות גם בלי פרסים לכן חשוב בעיקר ההיגיון וההסברים.
8. רגרסיה יכולה לקרות בכל שלב. רגרסיה יכולה להגיע משבוע שהילד היה מצונן אז ויתרנו לו או משהו שהשתנה בבית או בסביבה הקרובה שהשפיע עליו. אין צורך להיבהל ממשיכים מהמקום שהפסקנו ושמים לב שהילד איתנו אם צריך לחזור להתחלה פשוט חוזרים.
9. ילדים מבינים בגובה העיניים בשפה שלהם. שבו איתם ליד הסיר או ליד האסלה, הראו להם מה יצא והסבירו להם על הניקוי העצמי של הגוף והוצאת פסולת מהגוף. הסבירו להם מה קורה כשמורידים את המים באסלה. היו לידם מתחילת התהליך כשהבטן קצת כואבת, הסבירו להם במילים שלהם ואפילו בחרוזים שצריך ללחוץ ולא להיבהל כ"חלק" מהגוף יוצא החוצה, שצריך לנגב לשטוף ידיים וכך תבנו אצלם מערך התנהגות תקין סביב כל תהליך עשיית הצרכים.
10. אל תיבהלו ואל תיגעלו מאף מצב כי מה שתשדרו לילד זה שזה מלחיץ או מגעיל וזה לא.
נכון, זה תהליך שנראה נצחי והוא גם לא הכי נעים, אבל הוא חלק מההתבגרות והוא רק תהליך ויש לו סוף. אל תתייאשו (כי אז גם הוא יתייאש), בסוף הילד לא יישאר עם חיתול ואתם תישארו עם סיפורים משעשעים לספר לו כשיגדל!
בהצלחה!
על הכותבת:
זואי בינוני
יועצת משפחתית
עוד באותו נושא
יש רגע שבו אתם מחליטים שהגיע הזמן לגמול את הילד מחיתולים. לרוב זה קורה כשאתם מרגישים שגם אתם וגם הילד כבר מוכנים לזה, הן פיזית והן רגשית. ומה ההבדל כשזה קורה בצל הקורונה?
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...