החזרה ללימודים מהבית גרמה לילדינו לשבת יותר ויותר מול מסכים. איך זה ישפיע על העיניים ואיכות הראייה שלהם? איך מתמודדים עם ילד שאינו רואה מספיק טוב וצריך להיעזר במשקפי ראייה?

השפעת הלמידה מהבית על איכות הראיה של ילדים

בשנת הלימודים הנוכחית מתקיימים הלימודים ברובם מרחוק והילדים חווים המון שעות זום. השימוש הגובר במסכים במהלך שעות היום מגביר את כמות הילדים הסובלים מבעיות ראיה ונזקקים כבר בגיל צעיר למשקפי ראיה.

כיוון שמערכת הראיה מתפתחת בשנות החיים הראשונות, חשוב לאבחן ולטפל בבעיות אלה מוקדם ככל האפשר שכן ראיה תקינה ואיזון בין העיניים הם תנאים הכרחיים להתפתחות ילדים. ליקוי במערכת הראיה אצל תינוקות וילדים בשלב התפתחות המח, כמעט מהלידה ועד גיל 8, עלול לגרום לנזק בלתי הפיך לכל החיים, כדוגמת עין עצלה, פזילה גלויה או סמויה או חדות ראיה נמוכה.

 

מהם הסימנים שעשויים להעיד על בעיית ראיה בילדים?

* ישיבה קרובה לטלוויזיה או קירוב של עצמים שונים לעיניים.

* מצמוצים או שפשוף חוזר של העיניים.

* הטיית ראש או סגירה של אחת העיניים.

* תלונות על כאבי עיניים, מצח או ראש.

* קושי בלימודים או בקריאה.

* הופעה של פזילה – אחת העיניים בורחת פנימה, החוצה, למעלה או למטה.

* אם משהו בעיניים נראה להורים שונה או לא תקין.

 

עם זאת, חשוב לדעת שפעמים רבות לילד יש בעיית ראיה ללא כל סימנים, וההורים לא מודעים לכך. ילדים קטנים, למשל, אינם מסוגלים להצביע על בעיה בראיה ואף לא תמיד חשים בה ואינם יכולים להעביר את המסר להוריהם.

לכן ישנה חשיבות עליונה לעריכת בדיקות שגרתיות בילדים, גם ללא תלונות, בגילאי 9-10 חודשים, 3 שנים ולפני הכניסה לכיתה א‘, באמצעות בדיקת ראיה אובייקטיבית, בה הילד לא נדרש לשתף פעולה ולומר מה הוא רואה.

שימו לב שהרכבת משקפיים או טיפול נכון בעיניים בחלון הזמן שעד גיל 6, יאפשרו לילד לקבל תמונה בהירה של הסביבה, לבצע פעילויות בצורה מיטבית, להשתלב חברתית ולהצליח בלימודים.

 

איך מתווכים לילד ומסירים את ההתנגדות להרכיב משקפיים?

כשיש צורך במשקפיים, בדרך כלל הילד ירכיב אותם ברצון וללא התנגדות. אבל יש גם כאלה שמתקשים, מסיבות שונות, לקבל את העובדה שהם זקוקים למשקפיים, ושמסרבים להרכיב אותם.

ישנם פתרונות יצירתיים כמו מסיבת משקפיים בה מעבירים לילדי הגן או הכיתה את החשיבות בהרכבת משקפי ראיה וכן קיימים ספרים בנושא שמתווכים לילד ומסבירים את ההתמודדות עם המצב החדש.

בכל מקרה, על ההורה להתמיד ולעודד את הילד, ואסור לוותר על הרכבת המשקפיים!

יש להסביר את החשיבות, לעודד במילים חיוביות ואפילו על ידי מתן פרסים. אפשר להתחיל ב"קטן", כלומר ביום הראשון להרכיב את המשקפיים לשעה, ביום השני לשעתיים, וכן הלאה עד שהילד מתרגל להרכיב את המשקפיים למשך כל היום.

כדאי לשתף את הילד בבחירת מסגרת המשקפיים, כך הוא ירגיש חלק מהתהליך וירצה יותר להרכיב את המשקפיים. ניתן גם לתת לילד דוגמאות של חברים שלו או אנשים שהוא מכיר שמרכיבים משקפיים. חשוב מאד שהמסגרת תתאים לילד. כמובן, אם הילד מתמיד בהתנגדותו להרכבת המשקפיים צריך לוודא שהמספר במשקפיים מתאים.

טרנדים במשקפי ילדים

תחום משקפי הראייה התפתח מאוד בשנים האחרונות ומותגים רבים משיקים קו ילדים לעיתים זהה לקו המבוגרים. טרנדים ומגמות שונות משתלטים על עולם המשקפיים לילדים, אם בעבר היו צריכים ילדים להרכיב משקפיים מגושמים ומסורבלים הרי היום ניתן למצוא משקפיים קלילים, עם מסגרות צבעוניות ועדשות בעלות טכנולוגיות ייחודיות.

מותגים מובילים כמו רייבאן ואוקלי, השכילו להשיק קולקציות לילדים שרוצים להיות אופנתיים - מה שמבטיח איכות מסגרת מעולה וזמינות של חלפים. בריי באן ואוקלי ניתן לרכוש משקפי ראיה לילדים עם עדשה מקורית של המותג, מדובר בעדשות בטיחותיות ועמידות לחבטות ובעלות ציפויים מיוחדים החוסמים אור כחול מזיק הבוקע ממסכים וציפויים המונעים סינוור ומפחיתים שריטות.

 

כידוע, ישיבה ממושכת מול המסכים פוגעת באיכות הראיה, בייחוד אם השהות מול המסכים מתחילה בגיל צעיר, לכן חשוב מאוד לבחור במשקפים עם עדשה איכותית החוסמת את האור הכחול המזיק.

 

על מה כדאי לתת דגש בבחירת העדשה/ המסגרת?

* המסגרת צריכה לשבת באופן יציב על האף ולא לגלוש כלפי מטה, כך שהילד יסתכל דרך המשקפיים ולא מעליהם.

* קצה המסגרת צריך שיהיה אחוז היטב מאחורי האוזניים.

* חשוב שהמסגרת תהיה קלה ולא כבדה וכן שהמשקפיים לא יגעו בלחיים או בריסים.

* חשוב שהעדשות לא יהיו מזכוכית כדי שלא ישברו, ובעלות ציפוי מפחית שריטות.

* חשוב שצוות החנות ידע להכווין את הילד למסגרת המתאימה שתכסה את כל שטח הראיה, במיוחד כלפי מעלה.

* רצוי שגשר האף יהיה אורטופדי על מנת שיתאים לאף הקטנטן של הילד והמשקפיים יהיו לו נוחים. * חשוב שהמסגרת תהיה חזקה וגמישה בעלת צירים קפיציים. ישנם גם מוטות עם סופיות קפיצייות למניעת החלקה, או תוספים לקצה המוט שמהדקים את המסגרת לפנים.

* כדאי לבחור מסגרת מחברה שמסוגלת לספק חלקי חילוף באופן סדיר, בעיקר מוטות לשעת הצורך.

* עדשות פלוס, מינוס, צילינדר ופריזמות נראות ומתפקדות שונה, ויש להתחשב במרשם לצורך בחירת העדשה המתאימה, שגם בסוף תראה דקה ולא תגדיל/תקטין את העיניים יותר מדי.

אגב, הרבה הורים לא מודעים לכך שמשקפיים לילדים עד גיל 18 נכללים בסל הבריאות.

 

איך שומרים על משקפים לילדים מפני נפילות ופגיעות?

הכלל שצריך ללמד את הילד הוא שמרכיבים את המשקפיים כל הזמן, וכאשר לא מרכיבים אותם אז המשקפיים נמצאים בתוך הנרתיק. באופן כזה שומרים על עדשות המשקפיים שלא ישרטו ועל המסגרת שלא תתעקם או תישבר.

יחד עם זאת, ילדים הם ילדים, ולא ניתן להימנע באופן מוחלט מנפילה של המשקפיים. אצל רוב הילדים, כבר לאחר מספר שבועות יופיעו שריטות על העדשות.

כל עוד השריטות הן לא משמעותיות ובמרכז העדשה, אין צורך להחליף את העדשות. באופן דומה, גם אם המסגרת נפגעה מעט אך המשקפיים יושבים היטב על פני הילד, אין צורך להחליף את המסגרת.

רצוי ללמד את הילד כיצד לנקות את עדשות המשקפיים עם מטלית ייעודית העשויה מבד כותנה רך.

 

 

על הכותב:
ד"ר אוריאל שפירר,
מנהל היחידה לרפואת עיניים בילדים ופזילת מבוגרים במרכז הרפואי וולפסון
ומרצה בכיר בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב.

 


עוד באותו נושא

כך תגרמו לילדים לאכול אוכל בריא

כולנו יודעים שירקות, פירות, לחם מלא, דגנים וקטניות עמוסות בחלבון הם חלק בלתי נפרד משגרה של תזונה בריאה ומזינה. אבל איך משכנעים בכך גם את הילדים הקטנים שלנו?

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!