הילדה, תושבת רחובות, אובחנה עם התסמונת הנדירה PIMS אשר תוקפת ילדים שהחלימו מקורונה. היא שוחררה לאחר טיפול אינטנסיבי במרכז הרפואי קפלן.

בת 10 לקתה בתסמונת נדירה שתוקפת ילדים שהחלימו מקורונה

מרבית הילדים שנדבקים בקורונה עוברים את המחלה יחסית באופן קל, ולעיתים ללא תסמינים, אך קיימת תסמונת נדירה, שתועדה במספר ילדים בארץ ובמאות ברחבי העולם, אשר עלולה לתקוף אותם ואף לגרום לסכנת חיים.

 

התסמונת, הנקראת PIMS-TS (או בשמה המלאPediatric inflammatory multisystem syndrome temporally associated with covid-19), דומה אצל חלק מהילדים במאפייניה למחלת קוואסקי, או לדלקת שפוגעת במערכות שונות בגוף. הילד מפגין תסמינים של דלקת רב מערכתית, היכולים לבוא לידי ביטוי בחום גבוה, כאבי בטן, פריחות והפרעה בתפקוד של איברים חיוניים.

יש חשיבות לזיהוי מוקדם של מצב זה וטיפול מהיר בכדי למונע התדרדרות והתפתחות של נזקים משמעותיים.

 

עד כה, תועדו בארץ רק מספר בודד של מקרים בהם ילדים שהחלימו מקורונה אובחנו כחולים בתסמונת הנדירה PIMS, ובעולם – כמאות ילדים בלבד.

 

ל‘, בת ה-10 מרחובות, נדבקה בקורונה ככל הנראה מאחד מבני משפחתה.

לאחר שכבר החלימה מהמחלה, היא הגיעה למיון הילדים במרכז הרפואי קפלן לפני כשלושה שבועות, כשהיא סובלת מחום גבוה ומכאבי בטן.

ד"ר אלכס גורי, יועץ למחלות זיהומיות במחלקות הילדים במרכז הרפואי קפלן, שטיפל ב-ל‘ מספר: "כש-ל‘ הגיעה למיון ילדים ידענו שהיא כבר החלימה מקורונה, ולכן התסמינים שהיו לה– חום גבוה והתלונות על כאבי בטן, גרמו לנו לחשוש שמדובר במשהו עמוק יותר, שהוא תוצאה של הקורונה".

ל‘ נשלחה לבדיקות מעבדה, שהראו כי היא סובלת מהפרעה בתפקודי כבד ובתפקודי קרישה. הבדיקות הראו עליה במדדים שיכולה לרמז על תהליך של סערה אימונולגית, המוכרת כיום כחלק מ-PIMS, ועל כן הילדה קיבלה מיד טיפול אינטנסיבי של תרופות מרסנות, שמטרתן להרגיע את התגובה הדלקתית.

 

ל‘ הייתה מאושפזת במשך שלושה שבועות ונלחמה ב-PIMS, בחלק מהזמן אף היתה במצב קריטי ונזקקה לטיפול אינטנסיבי יותר במחלקת טיפול נמרץ ילדים.

"צריך להבין שמדובר במחלה מאוד קשה, ולצערנו הרב תועדו בעולם גם מספר מקרי מוות כתוצאה מהמחלה", מסבירה ד"ר עפרה גולדצויג, מומחית למחלות זיהומיות בילדים במרכז הרפואי קפלן.

 

התיעוד של תסמונת PIMS בעולם החל בחודשים אפריל-מאי, כאשר רופאי ילדים באנגליה ובהמשך בארצות נוספים דיווחו על ילדים שהחלימו מקורונה, ופיתחו לאחר תקופה של שבועות תמונה רפואית הדומה בחלק מהמקרים לדלקת כללית סוערת ובחלק למחלת קאווסקי, שהיא דלקת של כלי דם, היכולה להתבטא בכל מיני מערכות בגוף עם סיכון לפגיעה לבבית.

עד כה, תועדו בעולם מספר מאות מקרים מסוג זה, ובארץ היו מספר ילדים שאובחנו כחולים ב-PIMS, שניים מהם במרכז הרפואי קפלן ברחובות.

 

ל‘ קיבלה טיפול תרופתי שמטרתו להפחית את התגובה הדלקתית הסוערת, ולבסוף גם תרופה ביולוגית, ולמרבה השמחה לאחר כשלושה שבועות בדיקות המעבדה שלה התנרמלו, אין לה חום והיא מרגישה טוב, ועל כן הוחלט לשחררה להמשך טיפול בביתה.

 

ד"ר גולדצויג מסבירה שההתמודדות של ל‘ עוד לא הסתיימה, היא תדרש לחזור לבית החולים לביקורת ולבדיקות נוספות על מנת שנוכל לדעת שהדלקת לא הותירה בה תופעות ארוכות טווח, בדגש על פגיעה בלב.

 

 

על הכותבת:
שני שפירא,
דוברת המרכז הרפואי קפלן

 


עוד באותו נושא

כל מה שרצית לדעת על תפרחת חיתולים

מהי תפרחת חיתולים וממה היא נובעת? מה הקשר בין תפרחת חיתולים לחיתול בו משתמשים? כיצד מטפלים בתפרחת החיתולים? ומתי לפנות לרופא?

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!