הילד שלך חסר אנרגיה, לא מתעניין בכלום, ממעט לאכול ומסתובב עם פרצוף מסכן? ייתכן שהוא סובל מדיכאון חורף! איך אפשר להימנע וכיצד מתמודדים? קראו.
ילדים רבים אוהבים את החורף ואת כל מה שהוא מביא עימו- הגשם, המגפיים, השלוליות, המטריות והכפפות. אבל לחורף יש גם צד נוסף, הרבה פחות נעים. חושך שמגיע מוקדם, קור ושעות ארוכות במקומות סגורים ומקורים. ישנם ילדים שכל זה משפיע עליהם קשה יותר והם סובלים מדיכאון חורף.
הקור, החשכה המוקדמת, הפעילות המופחתת וההתכנסות במקומות הסגורים, כמו גם ריבוי קונפליקטים בבית שנוצרים לעיתים רבות עקב שעות רבות יותר יחד, עשויים להביא לירידה במצב הרוח, למחשבות שליליות ולהיווצרות דיכאון בקרב הילדים.
מה הוא דיכאון חורף ומדוע הוא מתפתח?
דיכאון חורף, או בשמו האחר, דיכאון עונתי (SAD – Seasonal Affective Disorder) מתייחס להפרעה במצב הרוח שתסמיניה דומים לתסמינים של דיכאון מאג‘ורי, אך בשונה ממנו, זו מופיעה בסתיו ולקראת החורף, ונעלמת בקיץ.
דיכאון החורף מתפתח ברוב המקרים מעל גיל 18, אולם נמצא כי הוא עשוי להתרחש גם אצל ילדים צעירים יותר.
דיכאון החורף נפוץ יותר במדינות חמות, כמו ישראל, שאינן מורגלות בקור.
כשמגיע החורף, התנועה הטבעית היא הפחתת פעילות והימצאות עם הילדים בבית בשעות אחה"צ. בנוסף, השעון הביולוגי של הגוף מושפע מהירידה בשעות האור וההחשכה המוקדמת, ועשוי במיוחד לתרום להתפתחות הדיכאון. שני גורמים נוספים שקשורים להתפתחות דיכאון חורף הם שינויים ברמות הסרוטונין (הקשור למצב הרוח) במוח, ושינויים ברמות המלטונין (הקשור לדפוסי שינה ומצב רוח), וישנם ילדים הרגישים יותר לשינויים אלו.
איך נדע אם לילד שלנו יש דיכאון חורף?
ילדים רבים מראים ירידה מועטה טבעית במצב הרוח החיובי עקב הפחתת הפעילות בחורף.
כמו שלרובנו יותר קשה לקום בבוקר בחורף ואנחנו מחפשים פעילויות שקטות ורגועות יותר, כך גם לילדינו. כל עוד הילד ממשיך להביע שמחה, ליהנות מהדברים שהוא עושה, לישון טוב ולאכול, אין סיבה לדאגה.
במצב של דיכאון חורף, נוכל לראות בדרך כלל סימנים ברורים שמקשים על תפקודו התקין של הילד, ביניהם:
* מצב רוח דיכאוני רוב היום, ואפילו כמעט כל יום (תחושת עצבות, ריקנות או חוסר תקווה).
* אובדן עניין והנאה מדברים שנהנה מהם בעבר.
* אנרגיה נמוכה.
* קשיי שינה, כאשר בדיכאון חורף בדרך כלל נצפה לעייפות יתר ושינה מרובה.
* שינויים משמעותיים בתיאבון או במשקל, כאשר בדיכאון חורף בדרך כלל נצפה לנטייה מוגברת לאכול פחמימות ועלייה במשקל.
* קשיי ריכוז.
* ירידה בדימוי העצמי.
אצל ילד הסובל מדיכאון חורף נצפה לראות קושי בתפקוד היום יומי והפחתה משמעותית בפעילות, כמו הימנעות ממפגשים עם חברים ופעילויות שהילד אוהב, רצון מוגבר לישון, קושי לקום בבוקר וללכת לבית הספר, מצב רוח ירוד ותיאבון מופרז.
חשוב לדעת, שלעיתים דיכאון בילדים עשוי גם להתבטא בהתפרצויות ולאו דווקא במצב רוח עצוב.
איך אפשר לעזור לילד שסובל מדיכאון חורף?
אם קיים חשד שהילד סובל מדיכאון חורף, אפשר לעזור לו בהחלט! השלב הראשון והחשוב ביותר הוא לתמוך בו ולא להיבהל.
חשוב שנזכיר לילד שאנחנו אוהבים אותו ותומכים בו, שהוא לא לבד ושביחד נוכל להתגבר על הקושי שלו. כדאי לתת מקום לרגשות שעולים אצל הילד ולשאלות שיש לו, ולא לפחד לדבר איתו על הקשיים. ככל שנדבר עם הילד על מה שהוא חווה בפתיחות, כך הוא ירגיש יותר "נורמלי" ושלא מדובר בבעיה גדולה ומפחידה.
מומלץ לנסות ולעודד את הילד להמשיך ככל האפשר בשגרת חייו ולא להימנע ממנה.
לצאת לבית הספר או לגן, לחברים, לחוגים וסתם לטייל. היציאה וההשקעה בדברים שחשובים לו תהווה חלק משמעותי בשיפור מצב הרוח. קשר ומפגש עם ילדים ואנשים נוספים היא אחת הפעילויות המשמעותיות ביותר בכדי לטפל בדיכאון, ולכן אם הילד מתקשה להמשיך בשגרתו הרגילה - קחו אתם חלק בשינוי: צאו לקפוץ בשלוליות, לטייל בקניון, לגינה עם מעיל או לטיול ארוך יותר עם הכלב.
במקביל לשגרה היומית, מומלץ לבצע יותר פעילות ספורטיבית מתונה או עצימה, המעוררת את מערכות הגוף, מביאה להפרשת אנדורפינים (הגורמים לתחושת רוגע ולמצב רוח חיובי) ותורמת להעלאת רמות הסרוטונין שעוזרות למצב רוח טוב, ומשפרות את הדימוי העצמי.
הפעילות יכולה להיות בחוג או משחק של הילד, או שאפשר לצאת להליכה משפחתית או משחק פריזבי בגינה בהפוגות הגשם. וגם אם אי אפשר לצאת - אפשר להפעיל בבית מוסיקה ולעשות מסיבת ריקודים, לעשות ביחד שיעור יוגה או סתם להכין לילד מסלול מכשולים בסלון. חשיפה לשמש ככל האפשר גם היא מומלצת ועשויה לעזור, כמו גם אכילה מאוזנת הכוללת חלבונים, שומנים, ירקות ופחמימות מלאות (היעזרו בייעוץ תזונתי אם עולה צורך).
ולבסוף, קבלו עזרה!
במידה ואתם מרגישים שהילד שלכם סובל ואתם לא מצליחים לעזור לו, חשוב לקבל עזרה מאיש מקצוע מומחה שיעזור לכם לאבחן את הקושי של ילדיכם ויחליט יחד אתכם על דרכי הטיפול הטובות ביותר עבורו.
זכרו שדיכאון חורף, או דיכאון עונתי, מופיע בעונת החורף ונעלם בתקופת אביב והקיץ.
זהו מצב שאינו שכיח אצל ילדים ומופיע לרוב בגילאים מאוחרים יותר, אך לעתים נוכל לראות את הסימנים האלו גם בילדים. חשוב לזכור שזהו מצב רגשי וזמני, הניתן לטיפול, ובכל מקרה חולף בבוא האביב כשימי השמש החמימים מתדפקים על חלוננו.
על הכותבת
נטע לוי גינת,
מטפלת בפלטפורמת SombuddyTherapy.co.il,
עובדת סוציאלית MSW ומטפלת קוגניטיבית התנהגותית (CBT).
עוד באותו נושא
את אמא או אישה צעירה בגיל 20-40? את חשה ירידה במצב הרוח? עייפות מתמשכת? ירידה בתפקוד באופן כללי? שימי לב: ייתכן שלקית בדיכאון חורף!
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...