נולד לכם ילד? מזל טוב! תוך שנה לכל היותר הוא כבר ינהג על רכב משלו, "בימבה" מסוג כזה או אחר. אך עד שהוא יעשה את זה, וגם הרבה אחרי, אתם תנהגו בשבילו. מדריך בחירת רכב חדש למשפחה- יצאנו לדרך.
ברוכים הבאים לממלכת המשפחה החדשה. ממלכה מלאה בריגושים, המון קסם, אין סוף אהבה וגם אין סוף עבודה, הוצאות, הצעות, וכמובן למידה.
כהורים טריים, תלמדו בין היתר איך הופכים את הבית לבטוח לילדים, מה עושים כשלילד יש חום, איך ולמה טוחנים ירקות ועוד. נושא חשוב נוסף עליו יהיה עליכם ללמוד לעומק, הוא הכנת הרכב לקראת ולטובת הדייר החדש, וכמובן – גם לטובתכם ורווחתכם.
תהיו בטוחים, כולכם
לפני שנכנס לתוך הרכב עצמו, כדאי שנתמקד בנושא הביטוחי. ברגע שנכנס לחייכם ילד שאתם אמונים על בטחונו – האחריות שלכם כפולה ומוכפלת. אתם צריכים לשמור עליו מכל משמר וגם על עצמכם, בשבילו.
ביטוח מקיף הוא דבר שבהחלט מומלץ לקחת בחשבון, על כל מקרה שלא יקרה. אתם רוצים להיות מבוטחים גם אם אתם הנהגים הזהירים בעולם. לרשת הבטחון הכלכלית שיספק הביטוח יש משמעות וכוח אדיר במקרה אסון, והיא בהחלט יכולה לשנות חיים. גם אם לא מדובר באסון או פגיעה פיזית – רף ההוצאות עולה בלאו הכי עם הרחבת המשפחה, ונזקים לרכב או גניבה שלו יכולים להפוך לכאב אדיר בכיס, כאב שניתן למנוע עם פוליסה טובה.
אם יש לכם כבר אחת כזו – שקלו לעשות שינויים בפוליסה לאחר הלידה, ולוודא שהיא מתאימה לכם. נמליץ לבחון מחדש גם את פוליסת הביטוח הפנסיוני שלכם, ביטוחי הבריאות, ושאר ההוצאות והתכנונים הפיננסיים שלכם.
ארבעה גלגלים, הגה, ותינוק
כמה פעמים מצאתם את עצמכם נוסעים אחרי רכב שעל שמשתו האחורית מתנוסס שלט ועליו כתוב "תינוק באוטו"?
לא קיים חוק המחייב תלייה של שלט כזה, ומדובר בסך הכל בהורה דואג שמבקש כי תנהגו במשנה זהירות.
אבל, נאה דורש ונאה מקיים, וגם אותו הורה צריך לדאוג לבטחונו של הילד ולא להסתמך רק על רכבים שכנים. הרכב שלכם, עוד לפני הנוחות – חייב להיות בטיחותי עבור הסעת תינוק.
ויש לכך כמה דגשים וכללי אצבע:
כסא בטיחות או סלקל תקינים הם חובה. הכסאות האלו הם המגנים האישיים של התינוק בתוכם. עליהם להיות שלמים, עומדים בכלל הקריטריונים ומאושרים באמצעות תו תקן של המדינה (זהו תקן מחמיר וחשוב). הרצועות והחגורות צריכות להינעל בקלות וגם להפתח בקלות, אך לא בצורה שהתינוק יוכל לעשות זאת בעצמו, אפילו בגיל 3. יש להקפיד על כללי ההושבה והחגירה של התינוק. במושב הקדמי לידכם הוא אמור לשבת עם הפנים נגד כיוון הנסיעה, ובמושב האחורי עם הפנים לכיוון הנסיעה, אלא אם לידו יושב נוסע נוסף.
כריות האוויר, שמצילות חיים לא פעם – עלולות להפוך למלכודת מוות לתינוקות. מהירות הפתיחה וההתנפחות שלהן יכולה להסב פגיעה קטלנית לתינוק, ויש לבטל את הפעלתן במקום שבו אתם מתכוונים להושיב אותו. ברוב הרכבים ביטול מנגנון כריות האוויר מתבצע בסיבוב מפתח פשוט בצד מושב הנוסע, אולם יש רכבים שבהם הפעולה הזו צריכה להתבצע באמצעות מחשב רכב, ויש לסור למוסך כדי לעשות זאת. המלצתנו בעניין – בדקו זאת מבעוד מועד, בטרם הוצאתם את הילד מבית היולדות.
לכל דגם של רכב ומושב תינוק יש המלצות ודגשים משלו לשימוש מיטבי עבור התינוק. אנו ממליצים לכם לקרוא את המידע הזה ולהיעזר בו.
נוחות היא לא מילה גסה
רוב דגמי הרכב בישראל יודעים להתמודד היטב עם נוסע חדש וקטן, אולם כדי להבין את התמונה הכוללת, כדאי שנבחן את המרכיבים בה. כסא הרכב עליו כתבנו קודם, למשל, יכול להיות גדול מדי עבור מכונית מיני. זה אומר שכדי לפנות מספיק מקום עבורו במושב האחורי תאלצו לדחוף את מושב הנוסע הקדמי כמעט עד השמשה הקדמית, מה שהופך את הנסיעה במושב זה לצפופה להפליא.
הדרך בה כסא תינוק או הסלקל מתחבר למושב גם חשובה – רוב הכסאות ממוקמים בקלות אך מצריכים חגירה מהודקת ומוקפדת יותר, ויש כסאות המתחברים לתוך התקן קבוע שתמקמו ברכב. אלו נחשבים לבטוחים יותר וגם קלים יותר והתקנה וניתוק, אך ההתקן הזה תופס חלק נכבד מהמושב האחורי ברכב, וכדאי לקחת זאת בחשבון.
עגלות תינוק, עולם מלא ומורכב בפני עצמו, גם צריכות להתאים לרכב. יש לוודא כי הן נכנסות בקלות לתוך תא המטען ברכב, וכך גם יוצאות ממנו. לא נעמיק בזה כרגע, אך כדאי שהעגלה שתבחרו תהיה קלה לשליפה, פתיחה וסגירה שלה, במיוחד אם תאלצו לעשות זאת עם תינוק ביד.
עוד נתון שקשור לנוחות, אבל בעיקר בארנק, הוא המשקל. התינוק עצמו אמנם לא תורם יותר מדי משקל נשיאה לנסיעה, אולם אם תוסיפו את משקל העגלה, כיסאי התינוק ועוד מוצרים נלווים לנסיעה – יכול להיות שזה משהו שתרגישו בצריכת הדלק.
אם הרכב שלכם לא עומד בהמלצות שציינו, במיוחד באלו הקשורות לבטיחות – שווה לכם לבחון החלפת רכב. ומה שלא יהיה, וכאן אין המלצה – נהגו באחריות, בבטחה ועל פי החוקיים והכללים, ואל תתפשרו על כך, זו פשרה על חיי ילדכם.
על הכותב:
זאב נחמנזון,
אב ל-2, חולה הגה ואקסטרים
עוד באותו נושא
68% מהילדים עד גיל 5 ו-35% מהילדים בגילאי 6-12 סובלים מאוד מבחילות בנסיעות. מצאנו את הפתרון הטבעי
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...