מהו טיפול רפואי הולם בילדים? מהי רשלנות רפואית? מתי קיימת עילה לתביעה ומתי תקופת ההתיישנות בנושא? כל המידע שכדאי לדעת בנושא רשלנות רפואית בילדים.
ילדים נעזרים בשירותי רפואה כבר מינקות. מגוון רופאים עוקבים אחר התפתחות הילד ומעניקים מענה בעת הצורך, ומכאן שלרופא הילדים יש תפקיד מהותי וכי אופי ההתנהלות הרפואית עשוי להשפיע באופן מהותי על איכות ההתפתחות.
עם זאת, למרות שאנו ההורים מבקשים את הטוב ביותר עבור ילדינו, עדיין קורה שטיפול רפואי שהיה אמור לסייע עושה את ההיפך - מוביל לנזק מהותי שנכנס תחת ההגדרה "רשלנות רפואית", וכאשר זה קורה ראוי לדעת כיצד להתנהל.
מהו טיפול רפואי הולם?
על כתפי רופא ילדים מוטלת אחריות רבה. הוא צריך להיות בקיא בסך התחומים הרפואיים, אם על מנת לטפל ולסייע ואם על מנת למנוע ולאבחן כראוי, כאשר ראוי לציין שישנה חשיבות יתרה למועד ולאיכות האבחון, ואף לאופי ההתייחסות לתלונות הילד וההורה. בנוסף, יש חשיבות יתרה לבדיקה מקיפה שמתבצעת במקצועיות הראויה.
מה עוד טיפול רפואי בילדים צריך לכלול? מעקב אחר ההתפתחות, הפנייה לרופאים מומחים (בעת הצורך), מעקב אחר סממנים (רופא ילדים מלווה את הילד לאורך זמן) וכדומה.
ברגע שפעולה רפואית אינה מיישרת קו עם רמת הטיפול הסבירה, ובו זמנית הילד ניזוק באופן משמעותי, ראוי לבחון האם מדובר בעוד מקרה של רשלנות רפואית בילדים, ולו על מנת לקבל פיצויים שיסייעו להטיב את איכות חיי הילד.
עילות לתביעה
קיימים לא מעט מקרים שמאופיינים כרשלנות רפואית. להלן המקרים היותר נפוצים:
פיענוח שגוי שמוביל להחמרה משמעותית במצב הבריאותי, אי התייחסות לסך הפרמטרים הרפואיים (כך שהערכה הרפואית שגויה), זלזול בפניות של הורים, אי ביצוע בדיקה מקיפה, אי הפנייה לבדיקת המשך נקודתית, אי מתן הסבר מעמיק אודות הליך רפואי ועוד. מכאן שמניפת העילות מאוד "מפוארת", עובדה שמובילה למגוון תביעות מוצדקות - תביעות שנוגעות לצהבת, חיסון, אסטמה, פרכוסי חום ועוד.
תקופת התיישנות
בעוד שברוב המקרים חוק ההתיישנות נכנס לתוקף כעבור שבע שנים, הרי כשמדובר בילדים החוקים מעט שונים. במקרה זה אפשרי להגיש תביעה עד שהילד מגיע לגיל 25, וזאת כי אותן שבע שנים נספרות מהיום בו הילד נחשב בוגר, בן 18.
עם זאת, ההמלצה הגורפת היא לא לחכות כ"כ הרבה זמן, אלא מהרגע שעומדים על הקשר האפשרי שבין הטיפול הרפואי לבין הנזק שנגרם, יש להקדים ולפעול, יש להקדים ולפנות אל עו"ד שבקיא בתחום - מתוך מטרה להצליח למצוא את סך המסמכים הנחוצים, להצליח להעלות על כתב את השתלשלות העניינים וכמובן על מנת ליהנות בהקדם הניתן מהפיצוי הכספי אשר עשוי לשנות איכות חיים.
מיהו הגוף שמשלם?
לא פעם קורה שההורה מבקש להשיג פיצוי כספי ולעשות סדר במערכת הרפואית, אך בו זמנית הוא גם אינו רוצה לצאת נגד הרופא המטפל, וזאת כי הוא מכיר אותו לאורך שנים וסה"כ מעריך את עבודתו.
פה יש להבין שברוב המקרים לא הרופא משלם את הפיצוי, אלא חברת הביטוח בה הרופא מבוטח (רוב הרופאים אכן מבוטחים). כמו כן, יש להבין שסכום הפיצוי עשוי לסייע לילד להשלים פערי שכר עתידיים, לרכוש ציוד מסייע, להעסיק מטפל וכדומה, כך שטובת הילד צריכה לבוא לפני כל שיקול אחר.
חובת רגישות
לבסוף נציין שכמו בכול מקרה אחר, כך גם פה חשוב לפנות אל עו"ד שבקיא בנישה הרפואית, ובמקרה זה גם צריך לוודא שהרופא רגיש לסיטואציה - מבין שילדים מעורבים בתהליך ועל כן מפנה אל רופאים מומחים בעלי רגישות יתרה.
מה עוד? אם יש תהייה (ולו הקלה ביותר) שאכן מדובר במקרה שנכנס למשוואה, מומלץ להתייעץ עם עו"ד לדיני נזיקין.
באיחולי בריאות ואושר,
שלכם,
צוות אמאבא
עוד באותו נושא
מהו ריפוי בעיסוק, למי הוא מתאים ובמה הוא עוזר בכלל?
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...