ילדינו רואים אותנו עושים קניות בסופר, קונים בקניון וגם מזמינים באינטרנט. אבל מתי בפעם האחרונה הם ראו אותנו משלמים חשבון בנק, משווים מחירים או בודקים את החיובים באשראי?
נובמבר ידוע כחודש שמלא בימים של הנחות ומבצעים ללא סוף, בו אנו מוקפים בפיתויים לקנות עוד ועוד. זה חודש אחד שטומן בתוכו את מבצעי שופינג IL, בלאק פרידיי, סייבר מונדיי, חג הרווקים הסיני ויום העסקים הקטנים - שישה ימים של מבצעים, הטבות, קניות ובזבוזים. הפרסומות קוראות לנו מכל עבר: תקנו עכשיו, מחירים חד פעמיים, הזדמנות שלא תחזור ואנחנו לעיתים מתפתים וקונים, גם דברים שלא כל כך צריכים.
יש לזכור שילדינו לומדים מאיתנו איך להתנהל. הם רואים אותנו הולכים לעבודה, עושים קניות בסופר, יוצאים לבלות וכן - גם קונים בקניון, מזמינים דברים באינטרנט וגולשים באתרים בימי מבצעים והנחות ואפילו קונים יותר כי זה במחיר טוב וחבל להפסיד. אבל מתי בפעם האחרונה הם ראו אותנו משלמים חשבון חשמל, בודקים את החיובים בכרטיס האשראי, או מדברים עם הבנק?
לרוב, אנחנו נותנים לילדים שלנו כל מה שהם רוצים ובכך נוטעים בהם את התחושה שכסף גדל על העצים והוא מגיע בקלות – רק צריך לקטוף אותו. בעולם דינמי ומשתנה תמידית, אנחנו צריכים ללמד את הילדים איך להרוויח כסף ואיך לנהל אותו.
במקום להתייחס לחודש נובמבר כחודש קניות שבו אפשר לקנות עוד ועוד - אפשר לנסות להתייחס אליו כחודש ללימוד אחריות כלכלית: איך לקנות בחוכמה, לפי רשימה ולא לפי חשק, שלא כל דבר חייבים לקנות, להשוות מחירים לפני רכישה, לבדוק את האותיות הקטנות (עלות משלוח, מס‘ תשלומים, אחריות על המוצר וכו‘). אחריות כלכלית היא גם לדעת שניתן למצוא מוצרים יד שניה במצב טוב. אחריות כלכלית היא לדעת שאפשר לתקן ולא חייבים לקנות חדש.
אחריות כלכלית מתחילה מגיל צעיר
גם אם נותנים לילדים דמי כיס - צריך ללמד לחסוך אותם ולתכנן איך להשתמש בהם. לא לבזבז על כל דבר שהם רק רוצים ולחשוב אם הם באמת צריכים את אותו מוצר או כמה זמן הם עוד ירצו אותו.
ואם בכל זאת הם רוצים לבזבז. ואנחנו רוצים לקנות באתרים מיוחדים בימי קניות ולאפשר להם גם לרכוש חלק מהדברים (סך הכול יש יתרונות לקניה בהנחה...) אז צריך ללמד אותם איך לעשות את זה נכון.
חשוב להרוויח כסף
ילדים יכולים להוציא את הכלב של השכנים לטיול, למחזר בקבוקים, להקים דוכן לימונדה בגינה השכונתית או למכור יצירות או סליים מעשה ידיהם. בני נוער יכולים להדריך קשישים על גלישה באינטרנט, לבנות אתרים או מצגות, להכין תכשיטים ולמכור ועוד. אם נבחן את הנושא נראה שקיימות עבורם אפשרויות רבות להרוויח כסף בכוחות עצמם.
הסברים זה חשוב מאוד
חשוב להסביר, ולחזור ולהסביר שוב שעם הכסף של אבא ואמא קודם כל משלמים על הבית, על האוכל, על החשבונות, על הדלק ואם נשאר כסף אפשר ללכת למסעדה או לקנות צעצוע חדש. יש כאלה שיאמרו, הילד לא צריך להיות חשוף ולשאת את הנטל הכלכלי על הכתפיים שלו, הילד לא צריך לדעת אם אתם בפלוס או במינוס. אז נכון, לא צריך לחשוף בפניו את יתרת התשלומים על המשכנתא או הוצאות הדלק החודשיות אבל חשוב ללמד אותו לקנות חכם, להשוות בין מחירים ומותגים. וחודש נובמבר הוא הזדמנות נהדרת לזה!
שבו איתם מול המחשב- הם יכירו לכם אתרים חדשים ושווים, יסבירו לכם אל גאדג‘טים שלא הכרתם, ואתם תסבירו להם איך קונים חכם ולמה צריך להיזהר בקניות ברשת.
ילד שהוטמעה בו האחריות הכלכלית, יגדל להיות ילד שחושב ושוקל את האפשרויות העומדות בפניו ולא יפעל בצורה פזיזה ונמהרת. המיומנות הזו תועיל לו בכל תחומי החיים, לכן חשוב שנתחיל להטמיע אותה וליישם אותה כבר היום.
בהצלחה!
על הכותבת:
גלית זמל,
מנטורית, מאמנת Nlp לילדים ומתבגרים - גילאים 6 ומעלה
https://bit.ly/2X2cp9Y
עוד באותו נושא
חופשת הקיץ מתקרבת לאט ובזהירות לסופה ומועד פתיחת שנת הלימודים הולך וקרב גם הוא, ויחד איתו... ההוצאות על ציוד לביה"ס
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...