כאב שיניים בהריון – מה עושים? מה מותר? מה אסור? כל מה שחשוב לדעת על טיפולים דנטאליים לפני ובמהלך ההריון.
מתכננת הריון או כבר בהריון? חשוב שתדעי ששמירה על היגיינה אוראלית היא חשובה ביותר ואף הכרחית בתקופה זו, על מנת לשמור על בריאות הפה ולמנוע התערבות כירורגית מיותרת וחלילה מצבים רפואיים שעלולים להשפיע על מצבו של היילוד.כאב שיניים בהריון – מה עושים? כל מה שחשוב לדעת על טיפולים דנטאליים לפני ובמהלך ההריון.
לפני ההריון חשוב לבצע בדיקה מקיפה אצל רופא השיניים כולל צילום ובדיקה ידנית ולסיים את כל טיפולי השיניים ההכרחיים כגון סתימות, עקירות וטיפולים ארוכים. בנוסף, מומלץ לבצע ניקוי אבן וביקורת אצל השיננית טרם הכניסה להריון. חשוב לזכור שבמהלך ההריון נמנעים מכל טיפול, מתן תרופה או התערבות כירורגית שאינה דחופה והכרחית ולכן במידה ויש צורך בטיפול שכזה- הוא יבוצע החל מהשליש השני.
במהלך ההריון חשוב מאוד להקפיד על צחצוח יסודי של השיניים מעבר לרגיל. השינויים ההורמונאליים שחלים במהלך ההריון יכולים לגרום לכמות מוגברת של חיידקים בחניכיים והתפתחות דלקות למיניהן. חיידקים אלה חודרים למערכת הדם של האם ומשם אל העובר ויכולים להוביל לסיבוכי הריון ולידה מוקדמת. נשים הסובלות מהקאות חוזרות בשליש הראשון של ההריון וגם בהמשך צריכות להקפיד על שטיפה של הפה עם מים וצחצוח יסודי שכן מיצי הקיבה החומציים מכסות את השיניים ויש לנטרלן.
כיצד שומרים על היגיינה אוראלית במהלך ההריון?
טיפולים דנטאליים
צילום דנטאלי: כל עוד מדובר בצילום שגרתי שאינו דחוף אין לבצעו שכן מדובר בקרינה שאינה טובה לאם ולעובר. במידה ויש צורך בצילום דחוף הרופא ילביש על האישה סינר עופרת שתפקידו לסנן את הקרינה, כמו כן יכוון מכשיר הצילום לחלקה התחתון של גופה של האישה.
הרדמה: ניתן לבצע הרדמה מקומית לצורך טיפול כל עוד חומר ההרדמה לא מכיל חומרים המסוכנים לאישה (כגון אדרנלין). אין לבצע הרדמה מלאה.
סתימה: ניתן לבצע סתימה במהלך ההריון, מהשליש השני והלאה. חשוב לבדוק אצל רופא השיניים את מצב הסתימה בכדי שלא תחמיר ויהיה צורך בטיפול שורש.
ניקוי אבן אצל השיננית: השינויים ההורמונאליים במהלך ההריון עלולים לגרום להתפתחות ו/או החמרה של דלקות חניכיים במהלך ההריון- ואלה עלולות לגרום לסיבוכים בהריון ולידה מוקדמת. לכן מומלץ להגיע גם במהלך ההריון לביקור אצל השיננית לצורך בדיקה של מצב החניכיים וטיפול אבן.
עקירה כירורגית: שכיבה ממושכת על גבי הגב לצורך טיפול עלולה להביא למצב שרחם האישה לוחץ על כלי הדם. כמו כן שימוש בחומרי הרדמה למיניהם אינם מומלצים לאישה הריונית. כאמור, כל פעולה שניתן להמתין איתה עד לאחר הלידה יש להמתין ולא לבצע במהלך ההריון. אם מדובר בעקירה שהינה הכרחית ההמלצה היא לבצע אותה כאשר האישה שוכבת על צידה השמאלי על מנת למנוע לחץ על כלי הדם.
השתלת שיניים: אין לבצע השתלת שיניים בזמן ההריון כלל.
נטילת תרופה: כמו בכל תרופה בתקופה זו, גם כאשר מדובר באנטיביוטיקה לטיפול בדלקת, או במשכך כאבים יש להיוועץ עם הרופא המטפל ולוודא שמדובר בתרופה שניתן ליטול בזמן ההריון.
טיפול אסתטי: במידה והאישה נמצאת בתהליך של טיפול אורתודנטי שהחל לפני ההריון ניתן להמשיכו בזמן ההריון בהתאם להוראת הרופא. אין לבצע אף טיפול לא הכרחי כמו התחלה של טיפול אורתודנטי, הבהרת שיניים או כל טיפול שיניים קוסמטי אחר.
שיהיה במזל טוב!
על הכותב:
ד"ר ישראל בק - המרכז לרפואת שיניים מתקדמת
https://www.facebook.com/israell.beck/
עוד באותו נושא
אין ספק שהבשורה על הריון עם תאומים משמחת ומרגשת ביותר, ויחד עם זאת מלווה בהמון שאלות.
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...