לקראת ערב החג חשבתם על הכל. בגדים חגיגיים, סעודת מלכים, שולחן יפהפה ויין טוב. אבל התוצאה, איך לומר, אינה כפי שציפיתם. למה ילדים מפריעים בשולחן החג ומה אפשר לעשות?
תקופת החגים לפנינו ואיתה מגיעה התרגשות גדולה. החג מתאפיין בהכנות רבות, בין אם אתם מארחים לבין אם מתארחים בטוח שחשבתם על הכל, בגדים חדשים וחגיגיים, מתנות, פרחים ובוודאי הכנה של תבשיל טעים וייחודי לאווירת החג. כל אלו מסמלים הבטחה לערב נפלא. אך במקרים רבים התוצאה, איך לומר, פחות.
הורים מתלוננים על כך שהילדים לא התנהגו יפה, היו חסרי סבלנות, הפריעו, הרעישו ותחושת החג החגיגית קיבלה אופי מעצבן ומעיק.
לסיטואציה הזו יש סיבה שיכולה להיות בשליטתנו, בתוך כל ההכנות הרבות לקראת אנו משקיעים זמן מועט (אם בכלל) בהכנה של הילדים לאירוע ולשאלה האם מלכתחילה האירוע המסוים מותאם להם.
למה ילדים מפריעים בשולחן החג?
פעמים רבות מדובר באירוע רב משתתפים וילד יכול לחוש שהוא "לא מורגש". התנהגות מפריעה היא דרכו להגיד "היי אני כאן תתייחסו אליי", ובכוונתו להביע את הרצון להרגיש שייך.
כיון שעיקרון השייכות הוא כה משמעותי לילדים בכל סיטואציה אנו יכולים להיערך בהתאם ולסייע לו לחוש שייך ומשמעותי!
ארבעה טיפים שעושים את כל ההבדל:
1. תיאום ציפיות: לפני האירוע מומלץ לתווך לילדים פרטים אודות העומד להתרחש– היכן האירוע מתקיים, מי מוזמן ומגיע, וגם יצירת ציפייה לאירוע חיובי נעים ומשפחתי.
2. לכל ילד יש תפקיד: ילדים אוהבים מאוד לחוש שסומכים עליהם, התחושה הזו מועברת נהדרת דרך האצלת תפקידים ואחריות, רתמו אותם לדברים שקשורים לאירוע, הכינו רשימה ואפשרו להם לבחור (סידור שולחן, תכנון בעיצוב השולחן, הכנת קינוח יחד, עזרה בקניות לקראת וכד) וכמובן בעת הארוחה סביב השולחן, עודדו וציינו את תרומתם המשמעותית בהכנות. התנהלות שכזו תאפשר לילדים לחוש שווים ובעלי ערך. מילים מעודדות מעניקות את האישור הכה חשוב לתרומתם.
3. תוכנית אומנותית: יש קינוח? נפלא, הכינו את הילדים מבעוד מועד לאירוע שיעורר ציפייה- ריקוד שהם יבצעו, מופע קסמים או משחק שינחו עבור המשפחה. ההכנה והציפייה יסייעו לשמור על ציפייה והקשבה לאורך הארוחה.
4. הקשיבו הקשיבו: נצלו את המפגש המשפחתי לציין דברים חיוביים שקרו לילדים ועשו זאת בצורה משעשעת והיתולית למשל הכינו מבעוד מועד תעודה המציינת את הערך החיובי שתרצו להבליט. כחלק מעקרון השייכות ילדים שואבים כוח רב מעידוד, מילה טובה בנוכחות קרוביהם תסב להם קורת רוח רבה. כחלק מהעידוד הודו להם בסיום על שיתוף הפעולה וציינו בפניהם עד כמה תרמו לאירוע מוצלח.
בעידן החדש, של עלייה באחוז הגירושים, אינטרנט, בריונות, מיניות, זמן מסך מרובה, גיל התבגרות שמקדים את זמנו, הורות בשלט רחוק הטומנת בחובה משקעים ומטענים שלנו ההורים, עוד מילדותנו, המטרה היא ליצור מודעות ולקבל כלים. כי בסופו של יום, השאיפה שלנו כהורים מתרכזת בדבר אחד: להיות ההורים הכי טובים ולצייד אותם בכלים מדויקים להצלחה. הדרך לשם לא קלה, אבל אפשרית, ומתחילה כמובן בנו ההורים.
על הכותב:
רועי אזולאי - מומחה בהדרכת הורים פרטנית ובקבוצות, בעל קליניקה פרטית להדרכת הורים ומתבגרים. מאמן אישי.
מרצה במוסדות חינוך, בוגר מכון אדלר בהנחיית הורים, בעל תואר B.A במדעי הרוח והתמקדות בפסיכולוגיה, ותואר M.A בחינוך.
טלפון: 050-5410050 או בפייסבוק: רועי אזולאי – הדרכת הורים
עוד באותו נושא
אמא שלי היא מין טיפוס מיוחד של דאגנית. היא לא דאגנית רגילה כמו כל האמהות, אלא דאגנית מופרזת. רוצים דוגמה? בבקשה...
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...