במזל טוב ובשעה טובה נולד תינוק חדש, פרי הגן החדש של המשפחה. כולם מתרגשים ושמחים, הרך הנולד מגיע הביתה והאח הגדול פוגש את התינוק החדש והמתוק. אבל המפגש לא תמיד קורה כפי שדמיינתם...
"פרי גני הנה הבאתי,
מלוא הטנא רב פאר.
ביכורים פה העליתי,
וראשי עטרתי זר."
במזל טוב ובשעה טובה נולד תינוק חדש, פרי הגן החדש של המשפחה.
כולם מתרגשים ושמחים, הרך הנולד מגיע הביתה והאח הגדול פוגש את התינוק החדש והמתוק.
אבל האח לא תמיד מתרגש.
הוא פתאום מבין שילד חדש תופס את מקומו ואת רוב תשומת הלב במשפחה ומגיב לכך לא באופן שיחלנו לו. אנחנו כהורים מקווים שהילד הבכור יקבל את התינוק החדש בזרועות פתוחות אבל הוא מגיב בשמחה מהולה בחשש, ולעיתים אף כעס שמופנה פעמים רבות אלינו ההורים.
הולדת אח חדש במשפחה הנה אתגר גם להורים אך כמובן גם לילדים בבית. הם צריכים להתרגל למציאות חדשה ולעובדה כי התינוק מצריך את תשומת לב הסביבה באופן אינטנסיבי והיחס כלפי שאר הילדים פוחת, בעיקר בהתחלה.
מה אנחנו כהורים יכולים לעשות?
ראשית, להבין כי השינוי הנו משמעותי עבור הילד וכמו שאנחנו ההורים צריכים להתרגל למציאות זו, גם הילד שלנו צריך להתרגל. בניגוד אלינו המבוגרים, הילד אינו תמיד מוכן לקבל את השינוי בזרועות פתוחות ודורש את מקומו ואת היחס אליו.
יש מקום לנרמל את הקושי שחווה הילד בבית: להבין שהוא יכול להיות רגיש יותר עכשיו, לדרוש גם הוא תשומת לב, לעיתים אף בדרכים תוקפניות יותר. הילד הגדול יותר בבית זקוק להרבה הכלה ואמפתיה וחשוב לנרמל עבורו את השינוי. למשל, אנחנו יכולים לתקף את תחושותיו- "נולד לך אח קטן, זה כיף כי אתה עכשיו האח הגדול, אבל בטח אתה שם לב שאנחנו צריכים לדאוג לו כי הוא לא יכול לדאוג לעצמו. זה בסדר אם תרגיש לפעמים שאתה כועס עליו או עלינו. אנחנו נשתדל לתת לך את היחס שמגיע לך כמה שנוכל ותמיד אתה יכול לדבר איתנו על מה שאתה מרגיש".
חשוב למצוא במקביל זמן איכות עם הילד הגדול יותר: לבלות איתו לבד, לאפשר לו להמשיך את השגרה היומיומית שלו במקביל לזמן אחד על אחד עם אחד ההורים כדי להרגיש שמקומו לא נגזל.
זה תהליך, לעיתים תהליך לא פשוט אך בסופו של דבר כולם יסתגלו אט אט למציאות החדשה והילד הגדול יותר יקבל את אחיו החדש כחלק מהמשפחה.
אז שהיה בהמון מזל טוב!
על הכותבת:
תלמה זלמן
פסיכולוגית חינוכית מומחית
עוסקת מספר שנים בטיפול בילדים מהגיל הרך, ילדים בגיל היסודי ומתבגרים.
כמו כן עובדת עם הורים בהדרכת הורים וטיפול בהורות וכן מבצעת אבחונים פסיכולוגים ופסיכודדקטים, הרצאות וסדנאות להורים, צוות חינוך וקבוצות לילדים והורים.
עובדת בקליניקה פרטית בנס ציונה ובשירות הפסיכולוגי חינוכי יבנה ובנוסף, מדריכה סטודנטים לתואר שני בפסיכולוגיה חינוכית במרכז האקדמי פרס.
טל: 052-8261108
https://www.facebook.com/talmapsych/?ref=bookmarks
עוד באותו נושא
לידיעת ההורים: המריבות באות בעיקר כדי למשוך את תשומת לבכם ולפעמים המריבות באות כדי לבדוק את קצה גבול היכולת שלכם
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...