"אם תצחצח שיניים תוכל לראות סרט", "אם תאסוף את כל הצעצועים תקבל ממתק"... הסכנות שבהצבת תנאים כדרך לחינוך ילדים.
הורים רבים משתמשים בטכניקת האיומים על מנת לזכות בשיתוף פעולה של הילד. לדוגמא: "אם תצחצח שיניים אז תוכל לראות סרט", "אם תאסוף את כל הצעצועים אז תוכל לקבל ממתק", וכו‘.
ההתניה הזו של אם... אז... יכולה לעזור באופן זמני, ביחוד בגיל המרד של הילד כשהוא אינו משתף פעולה ומתמרד, אך עם הזמן יש לשחרר את התנאים האלו ולקבל שיתוף פעולה בדרכים אחרות. ולמה?
הסכנות שבהצבת תנאים כדרך לחינוך ילדים:
1. הילד מתחנך לאגואיסטיות, למילוי משימות רק אם זה מספיק מעניין עבורו. אמא: "אם אתה רוצה לראות טלוויזיה אז תסדר קודם". ילד: "בעצם כבר לא בא לי לראות טלוויזיה אז אני לא מסדר".
2. הילדים מקשיבים לאמא ואבא רק כי זה משתלם ולא בגלל שההורים אמרו מתוך כבוד אליהם, או כי מבינים מה עומד מאחורי הבקשה. רק כדי למלא צרכים שלהם.
3. ההבנה שכדי לקבל משהו תמיד עלי לתת משהו היא לא הבנה בריאה לחיים. כן כדאי לדעת לקבל גם מבלי צורך לחוש חייבים כל הזמן. לחלופין, אם אני נותן אני צריך לקבל משהו בתמורה.
מה עושים? איך בכל זאת משיגים שיתוף פעולה?
1. חשוב להבין שכן אפשר להשתמש בהצבת תנאים על דרך החיוב. לדוגמא: "רוצים לצאת לגן משחקים? גם אני. הכלל שלנו אומר שאם הבית מסודר אז אפשר לצאת, כשיהיה פה מסודר נצא בשמחה". זה עדיף על: "אם אתה לא מסדר אז לא יוצאים". נשמע משחק מילים פשוט אבל עושה את ההבדל.
2. לשים לב שאנחנו לא משתמשים כל הזמן בהצבת תנאים לאורך כל היום ועבור כל המשימות, אלא לפי הצורך.
3. להבין את הצורך של הילד: בתקשורת מקרבת אנחנו מבינים שלכל בני האדם צרכים משותפים ולכן גם אם אני לא מסכימה עם הדרך שבה בחר בני להתנהג אני כן יכולה להבין את הצורך שעומד מאחורי ההתנהגות שלו. למשל, ילד שמסרב להתקלח, הצורך שלו כעת יכול להיות צורך בהנאה ובכיף, לכן אוכל לומר לו: "אני רואה שבא לך להמשיך לשחק וליהנות ולכן תיכנס להתקלח ואני אתן לך גם שם משחקים למקלחת וככה ימשיך לך הכיף". או ילד שמסרב להיכנס למקלחת כי הוא מעוניין לבחור מה הוא יעשה במשך היום בעצמו, יש לו צורך בבחירה עצמאית. ניתן לבחור בין האם להתחיל להתקלח מהראש או מהגוף, עם משחק או בלי וכדומה, וכך ניתן לו מענה לצורך בהחלטה עצמאית אך לא האם להתקלח או לא אלא פשוט נשנה את הבחירה לתוך המקלחת עצמה.
בהצלחה!
על הכותבת:
רעות פרץ,
הנחיית הורים אישית וקבוצתית
הצטרפו אלי בפייסבוק: רעות פרץ - הנחית הורים אישית וקבוצתית
עוד באותו נושא
אם אתם מוצאים את עצמכם כל פעם מחדש עסוקים בהחזרת צעצועים למקומם במקום הילדים ששיחקו בהם– הכתבה הזו היא בדיוק בשבילכם!
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...