בין אם אתם נמנים עם מעריציה של תחרות האירוויזיון שהתקיימה אמש ובין אם לא, בטוח שתחרות בבית שלכם, בין האחים, אתם ממש לא רוצים. קבלו 5 טיפים לתחרות בריאה.

אירוויזיון, קנאה ותחרות בבית

ילדים אוהבים להתחרות. מי מסיים ראשון, מי מתקלח ראשון, מי אוכל ראשון. הם עורכים השוואות ורוצים הכל שווה בשווה. התחרות יכולה להיות גלויה ומדוברת, אבל היא גם עשויה להיות סמויה. והילדים לא יאמרו בפירוש שהם מקנאים או רוצים להיות ראשונים, אבל ההתנהגות שלהם תספר לנו את זה. במיוחד עם ילדים גדולים יותר.

 

הכי טוב אם היה אפשר שהאחים היו מסתדרים ביניהם, מבקשים כל דבר יפה ומוצאים פתרונות יחד בשלווה. כל אחד שמח בחלקו. אבל המציאות מראה שזה לא כך. ברוב הבתים קיימות קנאה ותחרות בין האחים כחלק מתהליך הגדילה שלהם, השגרה והיום יום.

 

אז אם כך, אין לנו הרבה מה לעשות עם זה, נכון? לא נכון!

גם להורים יש חלק, חשיבות ויכולת בהפחתת התחרות והקנאה בבית.

 

עצות מעשיות להפחתת התחרות:

1. ערכו תחרות בין הילדים נגד השעון.

לדוגמא: "בואו נראה אם שניכם יחד תצליחו לסדר את המשחקים לפני שהשעון יצלצל". זה בניגוד לתחרות בין האחים עצמם:"בוא נראה מי אוסף הכי הרבה צעצועים, מי גומר ראשון לאכול".

 

2. הימנעו מהשוואה ומשוויון בין האחים.

שוויון: אם לילד אחד נקרעו הנעליים, לא צריך ללכת לחפש מבצעים על אחד פלוס אחד כדי לקנות לכל האחים. לומר בפירוש אין אצלינו תמיד שווה בשווה. לפעמים כך ולפעמים כך.

השוואה: לא להשוות בין האחים כמו: "דודי כל כך משקיע בלימודים, תלמד ממנו". ואם הילד בעצמו משווה לאחרים, תמיד להחזיר את ההשוואה לילד עצמו. לדוגמא: "אמא, לרוית יש חביתה יותר גדולה משלי". ההורה: "אתה רוצה חביתה שלמה נוספת או שמספיקה לך חצי?" כלומר, לא ממשיכים את ההשוואה לאח אחר אלא מתמקדים בצורך של הילד לאכול כרגע.

 

3. אין ליצור קנוניות מאחורי גב הילדים.

למשל: "אל תגלה לו שקניתי לך ארטיק". כי אז הילד עשוי להתחיל לחשוד מה זוממים נגדו כשהוא לא נמצא, ונוצרת אווירה לא טובה בבית של מתח.

 

4. להרבות בחיזוק עבודת צוות.

לתת לילדים משימות לביצוע יחד כצוות. לחזק את העבודה המשותפת, הגמישות, היכולת להסתדר יחד ולבצע את המשימה כצוות. צוות מנצח!

 

5. לקבל ולהכיל את רגש הקנאה והצורך לנצח או להיות ראשון.

אפשר בהחלט להבין את הצורך הזה וגם לומר זאת בקול :"אני רואה שמאוד חשוב לך לנצח במשחק מול דודי זה באמת כיף להיות ראשון". יחד עם זאת, להדגיש את הכיף וההנאה מעצם המשחק המשותף. כשאתם מפסידים לילד, הוו דוגמא אישית להפסד בכבוד: "אוף, עצוב לי שהפסדתי אבל אני מפרגן לך שניצחת שיחקת יפה".

 

 

בהצלחה!

 

 

על הכותבת:
רעות פרץ,
הנחיית הורים אישית וקבוצתית
הצטרפו אלי בפייסבוק: רעות פרץ - הנחית הורים אישית וקבוצתית

 

עוד באותו נושא

כשנולד הילד השני במשפחה

מה הזמן הנכון להביא ילד שני? מהם החששות והשינויים במשפחה כשנולד ילד שני, ואיך כדאי להיערך לקראתו?

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!