פחדים. חרדות. דיכאון. דלוזיות שחוזרות על עצמן. סיוטים - אלה חלק מהתופעות שחווה אדם החוזר ממלחמה או שהיה נתון להשפעת פיגוע איבה. וכן, גם חשוף לאזעקות, פצצות ופיגועים מסוגים שונים.
ילד שחי עם הורים פגועים בפוסט טראומה וחווה טראומה על כתפיו הקטנות, נושא משקל כפול. הילד נאלץ לשאת על כתפיו עם את משקל הטראומה שלו עצמו וגם את משקל הטראומה של הוריו. היות ולילדים אין יכולת לסנן מה חודר לתוכם לתוך התת ההכרה שלהם ומה לא הוא אינו יכול לשים גבול בין מה ששייך לו לבין מה שייך להוריו.
רמת ההזדהות עם כאב ההורה, גם אם ההורה לא מביע את כאבו ופחדיו במילים, היא אינטואיטיבית על גבול קריאת מחשבות, שכן כל ילד מתקשר עם הוריו באמצעות טלפתיה רגשית מרגע לידתו ועד ליום בו ההורה נפטר.
בזמנים בהם רגעי הגורל מתערבבים בפחד, ותנאי הקיום הסביבתיים הופכים להיות מעין שדה קרב ודרמה מתמשכת חסרת מעצורים, חוסר הודאות שגורמות האזעקות לצד הפיגועים הפצצות והחזרה של הבטחות לשקט שמופרות בהפרת כל ההבטחות, גורמים לחוסר ודאות לקיום שמשתלט על מערכת החיסון הרגשית, מחשבתית, נפשית והתנהגותית, הן בבוגר בהורה והן בילד אצלו ההשתקפות. כך גם הנזק והטראומה, כאמור, כפולות.
הילד סופג לתוכו גם את הלך הרוח הקרבי של האויב שמנסה להכחיד אותו, גם את הטראומה של הוריו שמגיבים בחוסר אונים לרוב למצב מול ממשלות מתעתעות, וגם את חוסר האונים והחשש לחייו שלו עצמו.
זירת לחימה מוציאה כל אדם מאיזון היות והיא מאיימת על חיי הפרט. דירוג הטראומה הוא רק בכמות ומדרג עד כמה האדם יכול להפנים את החוויה ולהתגבר עליה טוב יותר ועד כמה היא שולטת בו גם אחרי שעות הקרב שחווה.
כך שאב ו/או אם שחזרו ממילואים קשים, שחוו תקופת לחימה או אזעקות, מעבירים בצורה לא מודעת לילד שלהם את סך כל החוויות שהם חוו. לפעמים בשתיקה או במבט ולפעמים פשוט בתדר עליו נשאר המידע, חודר ישירות לתת המודע של הילד ומתיישב שם. כל המידע בעולם נישא על תדר גל שלא ניתן לעצור או להסתירו מעצם היותו כזה.
הוא חודר ונטמן כמו זרע בתת מודע של כל מי שחשוף אליו. זהו חוק קיומי.
ילד שחי תחת פוסט טראומה ייטה ללכת מתוך שינה ולעבור לישון עם ההורים במיטתם. לפעמים התנהגות הילד בזמן בשינה כל כך מוזרה, שאתם מזהים אותו ביום אך בלילה הוא הופך להיות מישהו אחר כשסף החרדה עולה וחלומות אימה מקיצים אותו בצעקות. להורה אין שליטה ויכולת לעזור בכל מה שקשור למימד של התת מודע, מימד שמתעורר לחיים עצמאיים בלילה ומשאיר את ההורה בתחושת חוסר אונים אל מול האויב שהשתלט על הילד שלו מבפנים.
פוסט טראומה והתעוררות מתסריטי איבה בעקבות פיגועים, אזעקות, לחימה ופצצות הם לצערנו דבר שבשגרה בישראל. מצב כזה דורש טיפול מדוייק לסט חלומות הבלהה של הילד, חוסר יכולת להירדם מפחד שאזעקה תעיר אותו והוא לא יספיק לממד.
להורים עצמם כן יש כלים שעשויים לעזור למנוע החמרה של המצב הפוסט טראומתי, והנה חלק מהם:
1. חומרים שונים במצבי הרעלה יוצרים סדרת חלומות באדם.
אתם יכולים לשלוט מה נכנס ומה בא במגע עם הגוף הפיזי של הילד שלכם. למשל: מתכת האלומיניום, גורמת לחלומות סיוט. אם תמנעו מבישול בכלי אלומיניום תמנוע מהילד הרעלה של אלומיניום שחלק מתוצאותיה הם חלומות בלהה, חלומות על טביעה, חלומות רדיפה של חיות, שדים ורוחות, חלומות על שריפות ונפילה ממקומות גבוהים חלומות על נחשים וגנבים.
2. אם תפחיתו מהילד אכילת מוצרים הכוללים קופאין, כמו שוקולד, שוקו וקולה, תעזרו להתגבר על תופעות שהם יוצרים כגון: שינה מאוד קלילה, התעוררות מכול רחש הכי קטן, קשיי הירדמות, מחשבות טורדניות שמפריעות לישון, התעוררות מחלומות זוועה שנושאם איבוד קרובי משפחה וחברים, חברים שנופלים מחלונות גבוהים, רוצחים שרודפים אחריו.
3. מלח שולחן שנאכל בהפרזה גורם לחלומות על מחלות ומלחמות.
4. סוכר מגדיל את כמות התולעים שמצטברות במערכת העיכול של הילד, מתרבות ומכבידות על הגוף גם באמצעות ההפרשות הרעילות שלהן שפוגעות במערכת החיסון והעצבים. כל זה גורם לילד להיות יותר תזזיתי בלילות, עם שינה קלה ומופרעת לעיתים.
5. אכילת דגים חיים, כמו סושי, תכניס ביצי תולעים למעיי הילד שיש להם לגדול עד לאורך של כמה מטרים ולגרום להפרעות שינה בפעילות שלהם בגוף. שלא לדבר על סכנות נוספות.
6. אכילה בשעה מאוחרת לפני שינה, במיוחד אם המאכל הוא מתוק או שומני שמקשה על הכבד וגורם לעיכול קשה להתרחש בשעות הלילה וכתוצאה מכך לערנות יתר או חלומות קשים.
7. לכו לעשות בדיקת דם בקופת החולים לבדוק אם קיים חוסר בויטמינים ומינראלים שתומכים במערכת העצבים כמו משפחת ויטמין B ומגנזיום. היעדרות שלהם משפיעה על מערכת העצבים וכתוצאה מכך יכולה לגרום לרגישות יתר לרעש, לעצב דיכאון מחשבות אובדן שהפוסט טראומה מעצימה בכל מקרה.
8. קרינה. כשראש הילד ישן לצד פלאפון, בפרט פתוח אבל לא רק, יש כל הלילה חשיפה לקרינה גבוהה. כך גם אם הילד מבלה שעות רבות בצפייה בטלוויזיה או בישיבה מול מחשב. אלה משבשים את השינה, מעצימים את הטראומה והפוסט טראומה באמצעות תדר הקרינה שמעצים אותם בתוך המערכות.
אם תפחיתו את הגורמים הנ"ל אשר מגבירים את החרדה והפוסט טראומה תהיה קצת יותר שליטה במצב, אבל זה לא תחליף לטיפול הומאופתי מלא שמנקה את הבעיות מהשורש. בתחום ההומאופתיה קיימות תשובות לכל סוגי החרדות, פחדים, אימה, פוסט טראומה ועוד, ולרוב ניתן לטפל תוך פרק זמן לא גדול. ניתן למצוא היום הומאופת ורופא MD בזול בכל קופות החולים, כך שאין תירוץ לא לגשת ולקבל טיפול בזמן אמת עבורכם ועבור הילדים שלכם פגועי החרדה.
על הכותבת:
מרלין אדית דניאל, PHD &MBMD
מהמטפלות הוותיקות ביותר בתחום ההומאופתיה והנטורופתיה.
בעלת תואר כבוד ברפואה משלימה עם התמחות בעבודה לצד פסיכיאטרים בכירים על מקרים קשים.
עיתונאית בתחום הבריאות, כתבות שלה ועליה פורסמו בידיעות אחרונות, דה מרקר, מעריב, לאישה, מנטה, קוסמופוליטן הורים וילדים ועוד.
מרואיינת בתוכניות טלוויזיה: אודטה דנין, אברי גלעד, פרופ רולינדר ועוד.
dr.norma.adit@gmail.com 077-9613596
עוד באותו נושא
הנשימה מסמלת את החיים, ולמערכת הנשימה חשיבות גדולה הן בהיבט הפיזי והן בהיבט הרגשי - נפשי.
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...