סדר פסח מתקרב ויכול להיות חוויה משפחתית מגבשת ונעימה. אולם, לאנשים מסוימים חוויה זו יכולה להיות מאתגרת ולא פשוטה. למשל, עבור ילדים הסובלים מקשיי קשב וריכוז.

קשב וריכוז בסדר פסח

ילדים הסובלים מקשיי קשב וריכוז הם באופן כללי מוצפים מכל מידע סביבתי המגיע- המוח מתקשה לסנן גירויים סביבתיים כמו רעש, קולות, אור וכו‘. כל רחש קטן יכול להסיח את דעתם ולגרום להם להיות חסרי שקט ומנוחה. פעמים רבות ילדים אלו נוטים לתזזיתיות יתר וחוסר שקט מוטורי.

 

דמיינו מסך מחשב המפוצל ל-16 תמונות שונות. עליכם להתרכז בתמונות בנפרד ולהבין מה קורה בכל תמונה מרצדת. קשה, נכון? עבור ילדים הסובלים מבעיית קשב וריכוז זו יכולה להיות החוויה היומיומית.

 

עכשיו תארו לעצמכם כיצד ילד עם קשיים אלו חש בסדר הפסח- מפגש משפחתי רועש, מלא ברעשים, קולות, ריחות וצבעים אשר יכולים להציף מאוד את המערכת הפזיולוגית. ילדים כאלו יכולים להיות "נפיצים" בקלות רבה- לחוש עצבניים, להיות תזזיתיים יתר על המידה ובאופן כללי יכולים לחוות קושי משמעותי לשבת לאורך זמן בשולחן החג.

 

אם הנכם הורים לילדים כאלה, אתם בטח יודעים כמה קשה להם לשבת לאורך זמן, ולכן ישיבה בסדר הפסח שהנו ארוך ומתמשך, יכולה להיות משימה כמעט בלתי אפשרית עבורם.

 

פעמים רבות אנו כהורים יכולים לכעוס על ילדינו שאינם יכולים לשבת בנחת וחשים אי נוחות מול שאר בני המשפחה. יתרה על כך, אנו יכולים לחוות הערות או פרצופים משאר בני המשפחה שאינם מקבלים את תגובותיו של הילד ואינם מבינים את הקשיים שחווה.

 

אז מה לעשות?

ראשית, להבין כי ילד עם קשיי קשב וריכוז מוצף בקלות ואינו עושה דבר במכוון לפגוע או להזיק. ברגע שאנו כהורים נבין זאת, נוכל להיות יותר מכווננים לצרכיו של הילד שלנו.

 

שנית, כדאי להסביר גם למשפחה שלילד שלנו יש קושי לשבת לאורך זמן ולכן נאפשר לו מדי פעם "נקודות יציאה"- מהן?

שימו לב לילד שלכם: ברגע שמתחיל לזוז בחוסר נוחות, לדבר יתר על המידה ולהתחיל להיות חסר שקט, גשו אליו בעדינות והציעו לו לקום- לעמוד ליד הכסא, לעמוד במקום אחר ליד השולחן ואם מאוד קשה לו, אפילו ללכת לחדר שקט לכמה רגעים כדי להרגע. העבירו לו מסר שאתם מצפים לחזרתו לשולחן אחרי זמן שתחליטו עליו מראש.

 

מומלץ להביא משחקים לסדר הפסח (לא משחקי נייד למיניהם): כדוגמת קלפים, חוברות צביעה, קוביות ועוד. וזאת על מנת לסייע לילדים אלו להעביר את הזמן בין הארוחות וכשאנו חשים שהם כבר מתקשים לשבת סביב השולחן.

 

 

חג שמח!

 

 

על הכותבת:
תלמה זלמן
פסיכולוגית חינוכית מומחית
עוסקת מספר שנים בטיפול בילדים מהגיל הרך, ילדים בגיל היסודי ומתבגרים.
כמו כן עובדת עם הורים בהדרכת הורים וטיפול בהורות וכן מבצעת אבחונים פסיכולוגים ופסיכודדקטים, הרצאות וסדנאות להורים, צוות חינוך וקבוצות לילדים והורים.
עובדת בקליניקה פרטית בנס ציונה ובשירות הפסיכולוגי חינוכי יבנה ובנוסף, מדריכה סטודנטים לתואר שני בפסיכולוגיה חינוכית במרכז האקדמי פרס.
טל: 052-8261108
https://www.facebook.com/talmapsych/?ref=bookmarks

 


עוד באותו נושא

הילד שלי לא זוכר מה הם שיעורי הבית, מתי מועדי המבחנים ובאיזה נושא!

האם אני צריך לבדוק את המחברות והספרים ולראות אם יש שיעורי בית? מתי יש מבחן ובמה? או להתקשר לחבריו ולהתעדכן?

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!