בכל מפגש משפחתי ובטח בליל הסדר אנחנו מצפים מילדינו להתנהג בכבוד ולתת לסבתא/סבא נשיקה. אבל מה עושים אם הילד לא מסכים? ללחוץ עליו? להכריח לתת נשיקה? להסתפק בחיבוק? אולי להתעלם לגמרי מהסיטואציה? ליל הסדר בעידן ה-#MeToo.
ערב פסח מתקרב אלינו בצעדי ענק ואיתו סדר הפסח החגיגי. ארוחת החג היא הזדמנות למפגש משפחתי של מספר דורות ויכולה להיות נעימה וכיפית, אך היא גם עשוייה להיות מעיקה ומציפה עבור חלק מבני המשפחה.
הילדים פוגשים את הסבא, הסבתא, הדודים והדודות, ומתבקשים להפגין נימוסים ולומר שלום בצורה יפה ואף לתת נשיקה. כמה לא פשוט הרגע בו ילדך מסרב לתת לסבתא נשיקה, פשוט לא מוכן. וסבתא, בהיותה סבתא, עושה פרצוף ומפגינה חוסר שביעות רצון לנוכח הסיטואציה.
כהורים אתם אולי מרגישים נבוכים, אולי תוהים מה קרה לילד שלכם, מדוע אינו מוכן לתת נשיקה קטנטנה לסבתא? כמה זה כבר קשה?
ואז מתלבטים. ללחוץ עליו או לא? להכריח אותו לתת לה נשיקה? אולי רק חיבוק? להתעלם לגמרי מהסיטואציה?
אז בואו נחשוב רגע מדוע זה קורה?
סבתא מצדה רוצה נשיקה מהנכד שלא פגשה זמן מה. מבחינתה הנשיקה היא חלק מהטקס שמלווה את המפגש ביניהם. לא לתת נשיקה יכול להתפרש מבחינתה כאקט של חוסר נימוס ואף זלזול.
אבל הילד, יכול לחוש שהמחווה הזו אינה נעימה לו, מביכה ואף חודרנית. כהורים, היום יותר מתמיד, מלמדים את הילדים כמה חשוב לשמור על הגוף הפרטי שלהם, לא להיענות להפצרות למגע אם אינם מעוניינים בכך ובאופן כללי מעבירים את המסר החשוב לשמור על הגוף.
כיום יותר מתמיד, חשובה המודעות של הילד על גופו ועל זכותו לשמור עליו. במצב שכזה, כשאנחנו מכריחים את הילד לנשק או לחבק גם כשאינו רוצה ומסרב, אנחנו מעבירים לו מסר סותר- אתה צריך לשמור על הגוף שלך אבל אם מישהו ממש לוחץ עליך, להסכים כדי לא לפגוע בו.
אז מה עושים?
קודם כל, מבינים ומכירים בצורך של הילד להימנע מאקט זה מסיבותיו שלו, ומבינים שכהורים אסור לנו להעביר מסרים כפולים.
אפשר לחשוב על פתרון יצירתי כמו למשל, לתת לסבתא או לדודה כיף, לחיצת יד או פשוט להגיד שלום ללא מגע כלל.
ומה עושים עם הסבתא הנעלבת?
מסבירים לה שהילד אינו אוהב נשיקות וחיבוקים, שזה בסדר, אין בזה שום דבר נגדה והוא ישמח לדבר איתה ללא קשר לכך. אפשר לתווך ולסייע לשני הצדדים לנהל שיחה ובכך להראות לסבתא שהנכד עדיין מעוניין בחברתה.
שיהיה בהצלחה, וחג שמח!
על הכותבת:
תלמה זלמן
פסיכולוגית חינוכית מומחית
עוסקת מספר שנים בטיפול בילדים מהגיל הרך, ילדים בגיל היסודי ומתבגרים.
כמו כן עובדת עם הורים בהדרכת הורים וטיפול בהורות וכן מבצעת אבחונים פסיכולוגים ופסיכודדקטים, הרצאות וסדנאות להורים, צוות חינוך וקבוצות לילדים והורים.
עובדת בקליניקה פרטית בנס ציונה ובשירות הפסיכולוגי חינוכי יבנה ובנוסף, מדריכה סטודנטים לתואר שני בפסיכולוגיה חינוכית במרכז האקדמי פרס.
טל: 052-8261108
https://www.facebook.com/talmapsych/?ref=bookmarks
עוד באותו נושא
מרצון לשמח את הילדים אנחנו קונים להם, לוקחים אותם, מוותרים להם ונמנעים מלהציב גבול... אבל ההשפעה הרסנית...
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...