פורים מתקרב בצעדי ענק והילדים כבר מתחילים ללמוד את סיפור החג ולהתחפש בארמון המלך והמלכה שבגן... הם אמנם יחבשו מסכות ויורידו אותן אבל חלק מהילדים האלו יצטרכו להמשיך ולחבוש את המסכה, לעיתים עד סוף חייהם. ולמה אני מתכוונת?

איזה ילד אף פעם לא מסיר את המסכה?

תוויות-הגדרות הילד על פי תכונות אופי הן מקובעות. לדוגמא: החרוץ של המשפחה. העצלן. וכדומה. ולא משנה אם מה שהגדרנו לילד הוא חיובי או שלילי עדיין צפויים נזקים סביב העניין.

 

תוויות חיוביות- אתה החרוץ, הזריז, המוכשר....

כל התוויות האלו מעלות את מפלס החרדה של הילד. הוא מרגיש מחוייב להתנהג על פי מה שנאמר עליו ולכן התנהגותו אכן תהיה חיובית אך מתחת לפני השטח הילד חרד.

ממה? שמא אם יפסיק להיות כזה חרוץ זריז או מוכשר הוא יאבד את ערכו בעיניכם ולא תאהבו אותו כמקודם. עם מחשבה כזו ילדים הולכים לישון בלילה כשהם שמים את הראש על הכרית והמחיר שהם משלמים הוא גבוה מאוד. הם לומדים לספוג ולהחביא את הרצונות שלהם, לא להיות קשובים לעצמם, לרצות ולא להביע רגשות או לשקר.

 

תוויות שליליות- המפוזר שמאבד הכל, בעל ידיים שמאליות, עצלן, נודניק...

כל אלו ועוד הם כינויים שהורים לעיתים אומרים על הילד שלהם מבלי לשים לב כמעט. צריך לזכור שילדים עד גיל 6 אינם מסוגלים לחשוב על התנהגותם ועל האופי שלהם אם הם טובים או לא. אין להם ביקורת עצמית. הם ניזונים אך ורק ממה שהסביבה אומרת עליהם.

אם כך הם מקבעים את התכונה הזו בליבם, ממילא גם לא ינסו לשנות את זה.

הם יאמינו בכל לב שהם עצלנים ולכן לא ינסו להזדרז. הם יפחדו שתצחקו עליהם שהם מנסים בכלל כי הרי אף פעם לא מצליח להם. וכך מתקבעים להם אמונות מחלישות ודימוי עצמי שלילי.

 

אז מה כן? כיצד נחמיא? כיצד נעיר לילד?

באופן ענייני לאותו הרגע בלבד.

 

מחמאה: במקום לומר "אתה החרוץ שלנו", אפשר לומר: אספת את המשחקים כאן כל כך ביסודיות, לזה אני קוראת סדר! לפרט ולתאר מה בדיוק אהבנו. ולא להסתפק ב"מהמם מקסים נהדר".

 

הערה: גם להעיר צריך באופן נקודתי, וכמה שפחות. לתת לילד את ההרגשה שביסודו הוא ילד אהוב ומוכשר רק שכעת יש בעיה שמפריעה. זה ההיפך מגישה שאומרת שוב טעית את אותה טעות שאתה טועה בה כל הזמן.וזה רק מצדיק כמה אתה לא יוצלח. אפילו בליבנו. מבלי שאמרנו זאת לילד.

 

 

מאחלת לכולנו חג פורים שמח ושנסיר מעלינו את המסכות מיד לאחר החג.

 

 

על הכותבת:
רעות פרץ,
הנחיית הורים אישית וקבוצתית
הצטרפו אלי בפייסבוק: רעות פרץ - הנחית הורים אישית וקבוצתית

 


עוד באותו נושא

משלוח מנות או מצוות שכיף לעשות

כיום הפך משלוח המנות למשהו מסחרי וכמו כל דבר שהתחיל חיובי הכסף ותרבות הצריכה שלנו קלקלו גם אותו...

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!