מהי תופעת פרכוסי החום, איך מתמודדים וכיצד מגישים עזרה במקרה הצורך – מאמר חובה לכל הורה!

שיר למעלות – הכל על פרכוסי חום בילדים

גופנו הוא מכונה מורכבת, וכמו כל מכונה, דרושים גם לו תנאים מסוימים בכדי לעבוד.

אחד התנאים הללו הוא חום הגוף. הטמפרטורה הקבועה של גופנו היא 36.6 מעלות צלזיוס וחום גבוה מערך זה יעיד לרוב על הימצאות של תהליך דלקתי מסוים בגופנו – מחלה. גופם של אנשים בוגרים בנוי לשינוי טמפרטורה שכאלה וימשיך לתפקד בצורה כמעט תקינה.

 

אך מה קורה עם אלו אשר אינם נמנים בקבוצה זו, למשל, תינוקות וילדים?

קבוצה זו רגישה יותר לעליית חום הגוף והדבר עלול לבוא לידי ביטוי באמצעות פרכוס חום.

פרכוס חום הוא תופעה מוכרת וברוב המקרים גם איננה מסכנת, אשר קורית בטווח הגילאים שבין חצי שנה ועד חמש שנים. בעקבות עליית חום חדה של מעל 38 צלזיוס עלולה להיווצר הפרעה זמנית בפעילות החשמלית במוחו של הילד כתוצאה מכך יופיעו פרכוסים בגופו. הדבר מתבטא בעוויתות מסוגים שונים – תנועות גפיים, תנועות ראש ואפילו סטיית מבט בעיניים. במהלך הפרכוס חלה ירידה במצב ההכרה ועל כן המפרכס איננו יגיב ולא יצור קשר עם הסביבה.

 

5% מהילדים יחוו פרכוס חום לפחות פעם אחת

כאמור, פרכוס החום הינו תופעה מוכרת ולפי מחקרים 5 אחוזים מהאוכלוסייה חוו אותה בילדותם. הרפואה איננה חד משמעית בנוגע ליכולת ניבוי התופעה בילד ספציפי- קיימים ילדים אשר הגיעו בזמן מחלה לטמפרטורת גוף של 40 מעלות ולא פרכסו, בעוד אצל אחרים התופעה לא איחרה לבוא כאשר חצו חום של 38 מעלות.

 

עם זאת, אנו מודעים לקיומם של מספר גורמים אשר משפיעים על הופעתה הסלקטיבית, כגון סוג המחלה אשר גרמה לעליית החום וקצב התפתחות המערכת החיסונית של הילד. בנוסף, קיים גורם גנטי לתופעה, ועל כן גדלים סיכוייו של ילד לנטות לפרכס כתוצאה ממחלת לחום אם אחד מקרוביו חווה זאת בעבר.

 

מה עושים במקרה שהילד מפרכס מחום?

ברוב המקרים, הפרכוס יפסק לאחר מספר דקות והילד יחזור להכרה בסופו. עם זאת, חשוב שנהיה מוכנים לכל תפנית אפשרית ונדע כיצד לסייע לילדינו במידת הצורך. בנוסף, לצפות בילדך במהלך פרכוס ללא הכנה וידע מקדים עלול להיות מצב מבהיל ולא נעים גם להורה. לכן, ריכזנו עבורכם מספר פעולות שחובתכם כהורים להכיר ולדעת:

 

קריאה לעזרה

מומלץ להתקשר למד"א (101), לתאר את המצב ולבקש סיוע. לכיוונכם תצא ניידת ולעיתים גם יגיעו כוננים רכובים על אופנוע בזמן קצר מאוד מקבלת הקריאה. ברוב המקרים תשלח לבתיכם נייד טיפול נמרץ אשר מכילה צוות רפואי עם ציוד מתקדם שבראשו עומד פרמדיק. במידה והפרכוס עדיין פעיל כאשר צוות הטיפול הנמרץ מגיע אליכם, יכול הפרמדיק להפסיק את הפרכוס באמצעות שימוש בתרופה מיוחדת שתינתן לילד.

 

שמירה על נתיב האוויר מחנק

עלינו לוודא כי חלל הפה של הילד ריק מאוכל או צעצועים שעלולים להיבלע במהלך הפרכוס. אם למשל, פיו מלא באוכל שזה עתה אכל, עלינו להוציאו כדי שלא יסכן את נתיב האוויר שלו. ויגרום לחנק. מכיוון שבזמן הפרכוס יכול הילד לנעול את לסתותיו, מומלץ לנסות לסלק את הגוף הזר באמצעות חפץ דומם.

 

שמירה מפני פציעות שניוניות

כפי שכבר ציינו, לפרכוסים צורות שונות, חלקן סוערות יותר וחלקן מתונות יותר. עלינו להשגיח על ילדינו במהלך הפרכוס ולדאוג שאין הוא פוצע את עצמו באמצעות הטחת ראשו כנגד משטח קשיח ושאינו יכול להפיל על עצמו שום חפץ בקרבת מקום באמצעות תנועות הגוף הבלתי רצוניות.

 

הורדת הטמפרטורה

ננסה להוריד את חום גופו של הילד באמצעות הפשטתו מבגדיו ועטיפתו במגבת לחה מכתפיו ומטה. מטרתנו היא להחזיר את הילד לטמפרטורה שבין 37-38 מעלות ולהביא לסיומו של הפרכוס בהקדם. בסיום הפרכוס ניתן לשקול מתן של נר אקמול לילד על פי ההתוויות בעלון למשתמש וזאת בכדי להמשיך להחזיק את חום גופו נמוך מ38 ולמנוע פרכוס נוסף בפרק זמן קצר.

 

מנוחה

פרכוס הוא פעולה מאומצת מאוד למוח ולשרירי הגוף. לכן, לאחר מרבית הפרכוסים ילדנו לא יחזור לתפקוד מלא בן רגע ויישאר מנומנם למספר דקות נוספות מתום הפרכוס. סביר כי לאחר מכן איננו יזכור את אשר קרה ואין הדבר צריך לעורר דאגה.

 

הדגשים שקובצו פה הם חיוניים להבנת המקרה ודרך הפעולה הנדרשת.

בעולם רפואת החירום, בו אנו נדרשים לפעול במצבי קיצון תוך הפעלת שיקול דעת ונטרול האמוציות שבנו, יש חשיבות מכרעת לתרגול מקדים ועבודה מסודר תעל פי פרוטוקולים מסודרים אשר ימנעו מאיתנו לאבד את העשתונות בזמן הטיפול. על כן, מומלץ לכל הורה לרכוש את כלי העזרה הראשונה בכדי לדעת לפעול בצורה נכונה ויעילה בשעת הצורך. רכישת הידע מתבצעת באמצעות קורס מקיף אשר סוקר את האנטומיה והפיזיולוגיה הבסיסית של הילדים והתינוקות ופורט את מצבי החירום שמסכנים דווקא אותם בשל גילם הצעיר וגופם הלא מפותח. דגש מיוחד ניתן בהדרכות מסוג אלה לתרגול הטיפול על בובת סימולציה, דבר אשר יעזור להטמיע את הידע שרכשנו באמצעות עשייה.

 

 

על הכותב:
אלדר עזר
מנהל פרויקט "משחק ילדים" – הדרכות הורים בנושא הגשת עזרה ראשונה לתינוקות וילדים
https://www.facebook.com/mischak.yeladim

 


עוד באותו נושא

כמה עובדות על חיסונים

בשנים האחרונות ישנה ירידה בהיענות ההורים לחסן את ילדם מסיבות שונות. לפניכם כמה עובדות על חיסונים שכדאי לדעת.

התגובות שלכם ...

מוצרי החודש

אני מרגיש

ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!