חג החנוכה מאופיין במפגשים משפחתיים, שעלולים ליצור מצבים מורכבים עבור ילדים להורים גרושים, שלא תמיד מרגישים בנוח באירועים כאלה. הנה 10 עצות שיעזרו לצלוח את החג בשלום.
גרושים עם ילדים? כנראה שלא תיפרדו באמת. אתם קשורים דרך ילדיכם וכך זה יישאר, דרך תכנון לוח הזמנים, משמעת, מצב בריאותי, נוכחות ביחד או בנפרד באירועים של בית הספר והחוגים, ובהמשך אף טקסים ואירועים משמעותיים בצבא ולכל אורך החיים.
לאחר הגירושין פעמים רבות נשאר מטען או כעס וקשה להשאר בקשר חברי. אך למרות כל הקשיים יש לכם מטרה משותפת אחת – לגדל את ילדיכם שיגדלו להיות ילדים בריאים ומתפקדים. במקרים כאלה אנו ממליצים להתייחס אחד לשני כשותפים למשימה או אפילו שותפים עסקיים.
בארץ, החגים מהווים אירוע משפחתי משמעותי, וכאשר ההורים אינם חיים יחד יש צורך למצוא את הדרך ליצור עבור הילדים חוויות חיוביות. במיוחד אינכם רוצים שכאשר יגיע הרגע להחליט היכן חוגגים את החג הקרוב יתעוררו חששות ממצבים של חוסר נעימות שרק ייצרו זיכרונות רעים.
החג הקרוב, חג החנוכה, הוא חג משפחתי. רוב המשפחות קובעות מפגשים חברתיים ומשפחתיים רבים, מה שעלול ליצור מצבים מורכבים ובעייתיים עבור הילד שפעמים רבות נמצא בתווך.
הנה 10 עצות שיסייעו לכם למצוא את הדרך לצלוח את חנוכה (או כל חג אחר) בצורה נעימה על אף המצב המאתגר:
1. זכרו שהחגים אינם סובבים סביבכם.
לילדיכם מגיע להנות מהחג גם אם אתם לא חלק ממנו. עודדו אותם להנות ולחגוג ללא תחושת אשמה, גם אם קשה לכם הרעיון שלא תהיו שם.
2. היכנסו לאווירת החג.
זהו זמן לשחרר ולהיכנס לתקופה חדשה, אמצו לכם יעדים ושאיפות אישיים ונסו להשאיר מאחור מטענים שליליים מהעבר.
3. אהבה משמעותה אינה כסף.
הזמן שלכם, תשומת הלב וההקשבה משמעותיים הרבה יותר לילדיכם ממתנות נוצצות. גם אם מצבכם הכלכלי אינו מזהיר יש ביכולתכם להעניק את כל האהבה שבעולם.
4. החג אינו מקום לתחרות על ליבם של הילדים.
אפשרו להם להרגיש בנוח ולהנות מרוח החג ואל תאלצו אותם להרגיש שהם בוחרים בהורה אחד על פני השני.
5. תקשורת ותיאום הם המפתח. וודאו שאינכם קובעים תוכניות במקביל או ארוחות צמודות שיגרמו לילדיכם להרגיש מבולבלים ומתוסכלים. כמה דקות של תכנון מראש יחסכו לכם הרבה כעס ועצבים אחר כך.
6. היכנסו לפרטים הקטנים. תאמו ביניכם בדיוק היכן יהיו הילדים באיזה יום וכיצד תתנהלו בענייני הסעות ולינה. הילדים ירגישו בטוחים יותר ואתם תימנעו מאי הבנות מיותרות.
7. נסו חלק מהזמן לחגוג יחד. במידת האפשר נסו להניח בצד את המשקעים אם ישנם, ולפחות לפרק זמן קצר לחגוג יחד כל המשפחה.
8. תכננו את החגים הבאים. כאשר מנהלים משא ומתן על החג הנוכחי ניתן ואף רצוי לתכנן את החגים הבאים. כך שני הצדדים יכולים לצאת בתחושה טובה ותוכלו לתכנן חגיגות עתידיות ללא החשש שהן באות על חשבון ההורה השני.
9. דברו עם המשפחה המורחבת. יכול להיות שמעתה תחגגו את החגים בצורה שונה ממה שהתרגלתם כולם עד כה. שתפו אותם בתכניות ובקשו מהם להבין ולעזור.
10. צרו מסורת עם הילדים. לרבים מאיתנו יש מסורות קבועות כל שנה, אך אולי כעת יש מקום לשנות ולהתאים אותן למצב החדש. גם מסורת שמתחילה מאוחר ואולי מתקיימת כל שנה לסירוגין, תישאר עם הילדים כזכרונות למשך הרבה שנים.
חג שמח!!
על הכותב:
אלעד דהן,
מומחה בטיפול רגשי בילדים
מנהל "רימון – מרכז מומחים בטיפול רגשי בילדים ומתבגרים"
https://www.rimonclinic.com/child-psychology
עוד באותו נושא
בלי הודעה מוקדמת, מבלי להתכונן, לחשוב, לצפות או להבין, ככה פתאום – הוא מבקש ממך להתגרש ממנו.
ספר ההפעלה הנפלא של דן שטאובר מעודד ילדים לדבר על רגשות ולפתח תקשורת טובה. מומלץ!
התגובות שלכם ...